BEN TODICĂ – „ÎNTRE DOUĂ LUMI”

2 Dec 2011 by admin, Comments Off on BEN TODICĂ – „ÎNTRE DOUĂ LUMI”

BEN TODICĂ – „ÎNTRE DOUĂ LUMI”

Nascut la 23 noiembrie 1952, in satul Ezer, comuna Puiesti, judetul Vaslui, Romania, fiul Auricai si Gheorghe Todica, dupa ce anii cei mai frumosi ii petrecuse in Ciudanvita, judetul Caras Severin, il regasim acum in Australia.

Vin prieteneste in intampinarea zilei domniei sale de nastere, stiindu-l ancorat “Intre doua lumi”, cum este si titlul volumului, aparut in 2009 la Timisoara .

Poate nu-mi doresc sa vorbesc despre profesiile lui de artist independent, cineast, producator tv, journalist Broadcaster, inginer de sunet, scriitor, etc.

Ben Todica este o personalitate complexa.Un prieten pe care te  poti baza indiferent de situatie, demn si darz. Un OM remacabil prin sufletul sau mare. Alaturi de Ming, sotia sa si de cei trei copii, si-a creat in Australia, dar nu numai, un univers al armoniei, al pacii interioare dupa care tanjesc multi.

Am inceput de unul singur ca o scanteie si mocnind ca un foc inabusit am strabatut intreaga viata luminand modest precum licuriciul in noapte nederanjand dar tresarind atentie pe ici, pe colo. Am fost intodeauna condus de interes pentru cunoastere si implinire, din dorinta de a, intr-o zi, demonstra semenilor mei ca suntem demni de aceasta lume, ca nu suntem mai prejos. Nu lupta de a acapara lucruri sau averi ci lupta de a da inapoi celor ce mi-au dat cu atata dragoste; parintilor mei, colegilor mei, invatatorilor, profesorilor, prietenilor, Ciudanovitenilor, Oravitenilor, Banatului si intregii Romanii, m-a condus. Mi-s dragi Doamne oamenii acestia saraciti de vremuri si munciti de imprejurari, si printre ei, cati Doamne, nu or fi, de o inalta puritate sufleteasca, si de o adanca sensibilitate spre bine.”(Efectul “Fluture”-vol.”Intre doua lumi”, autor Ben Todica).

A ramas acelasi. Bun roman, iubitor de neam si tara . Domniei sale nu-i este rusine a recunoaste ca este roman, ca-si iubeste tara cu bune si rele. Nu-si poate uita radacinile, nu poate renunta la limba romana, la graiul sau. Volumul “Intre doua lumi”, purtand semnatura lui Ben Todica este edificator.

,,Părinţii noştrii au fost nişte oameni extraordinari care nu au avut de ales şi care ne-au crescut aşa cum au ştiut ei mai bine, în dragoste şi în credinţa de bine.

România viitorului e a tuturor românilor. În orice loc de pe pământ unde e un român e o micuţă Românie şi totalitatea lor o formează ca un întreg. Esenţa am descoperit-o în diaspora. Mi-am redescoperit ŢARA şi cu fiecare descoperire mândria mea de român a crescut. N-a fost uşor pentru că întodeauna a existat pericolul de a-ţi pierde aripile şi, precum licuriciul,      m-am strecurat prin întuneric, cum am ştiut mai bine.

Cu credinţă şi respect pentru lumină.’’

Ben Todica are prieteni pretutindeni. I-as fi facut un portret, folosind culorile Tricolorului…La zi mare…Da prietene, “marile lucrari izvorasc din sensibilitati universale” prin scriitori care sunt “vase alese ale Creatorului” . Esti vrednic Ben, in fata noastra, in faţa Domnului.

Asa cum afirma pe coperta cartii, “exista o pasare, care de cum se naste, isi ia zborul si ramane in vazduh pana moare. Ea isi pescuieste hrana din zbor (coborand in picaj), de pe pamant si din ape.Asa ma simt si eu de cand am fugit din tara MAMA. In strainatate (cel evadat dintr-o tara comunista) suspendat prin ceea ce fac, imi hranesc identitatea de roman prin scris – si de cele mai multe ori, dupa moarte, cenusa ne este adusa acasa, si impanzita pe locul natal.

Scrierile mele sunt acest picaj pentru a ma hrani si supravietui ca roman care nu se mai poate intoarce la casa lui, pentru ca, ea a ramas in anul in care el a plecat – in cazul meu 1979.”(Ben Todica-Intre doua lumi)

Dumnezeu sa-ti dea ani binecuvantati alaturi de cei dragi!

Cu bine, “frace” Ben!

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii