“Cerul deasupră-ți schimbi / nu sufletul marea trecând-o”

3 Apr 2012 by admin, Comments Off on “Cerul deasupră-ți schimbi / nu sufletul marea trecând-o”


VAVILA POPOVICI

Octavian Curpaş este autorul cărții „Exilul românesc la mijloc de secol XX – <Paşoptişti> români în Franţa, Canada şi Statele Unite”, Editura „Anthem”, Arizona, octombrie 2011. Jurnalist de profesie fiind, relatează cu iscusinţă întâmplările din viața personajului său, Dumitru Sinu. Este o carte care merită văzută și citită! Literatura se scrie tocmai pentru a ne comunica cât mai multe despre oameni, să lase urme despre o viață, un destin. Cartea este povestea unei vieți în exil, zugrăvită cu măiestrie de autor, printr-un dialog continuu între jurnalistul care știe să asculte și să provoace dezvăluiri interesante ale celui cu care stă de vorbă, să le redea cu măiestria scriitorului plin de talent și istețime. Pe de altă parte, personajul principal al cărții, nea Mitică, este un om deosebit de interesant. Un om care a ales exilul, în momente de încercare pentru ţara noastră, un om care și-a luat propria viață în mâini, a hotărât să o schimbe, și orice schimbare, este știut, are consecințe în plan psihologic, rămânând amintirile frumoase dar și unele dureroase. Totuși, o schimbare necesită adaptarea, pe care nu toți o pot realiza, dar cei mai mulți români au fost în stare să se adapteze, datorită inteligenței, a iscusinței de a scoate învățăminte din fiecare experiență: a fi plini de curaj și chiar de îndrăzneală, căci românul poartă în inima sa credința, și ea l-a învățat: „Cereți și vi se va da; căutați și veți afla; bateți și vi se va deschide!”,  „… dar îndrăzniţi, Eu am biruit lumea!”.

Îmi amintesc de Gib Mihăiescu, care, în reușita sa carte „Rusoaica”, spunea: „Îndrăznește orice și vei putea, dacă nu te va ucide vreo clipă de ezitare.” Și nea Mitică nu a ezitat nici o clipă, a ales întotdeauna ceea ce era bine pentru viața sa.

O schimbare este nu numai necesară vieții, este viața însăși. Pentru a supraviețui, iată, personajul a trebuit să se adapteze, să fie capabil de a găsi modalități pentru a se ancora în viață. A înțeles că pentru a reuși trebuie să ajungă să înțeleagă mai bine, în ce mod pătrund efectele noii vieți întâlnite în viața sa personală, cum se strecoară în comportamentul său și modifică calitatea existenței sale.

Nea Mitica schimbă locuri, la mare distanță, poposește în diferite orașe, țări, continente ; schimbă preocupările, dar își iubește familia și luptă pentru binele ei. De obicei, aceste schimbări induc senzația de straniu și de teamă, pe care o resimte individul în noul mediu, caracterizată prin  anxietate și depresie. Nu este cazul ! Nea Mitica are un psihic echilibrat, o minte sănătoasă, este dornic de a-și așterne un drum curat în viață, bazat pe muncă și pe iubire față de ai săi și față de toți oamenii întâlniți în cale. Este foarte activ, își creează relații cu conaționalii săi, în special, caută anturajul oamenilor de la care are ce învăța, ascultă și trage învățăminte, este dornic de cunoaștere și are o inimă plină de bunătate și înțelegere. Se frământă probabil uneori (adâncimile sufletului sunt de neatins!), dar găsește resursele interioare pentru obținerea echilibrului, este plăcut de cei din jurul său pentru sinceritatea de care dă dovadă și ajutat în urma gesturilor sale de înțelegere și prietenie. Pe scurt, nu pierde nici un moment simțul realității, se adaptează oricărei situații, împrejurări, în modul cel mai corect și cinstit. Păstrează în sufletul său calitățile adevăratului român.

Cartea se citește ușor, paginile sunt deosebit de atractive, stilul te captivează, nu o poți lăsa din mână, simți nevoia să cunoști desfășurarea vieții acestui om înzestrat cu calități adevărat umane – Dumitru Sinu -, care știe că există un lucru foarte important în viață, și anume, acela de a nu fi învins.

VAVILA POPOVICI
Raleigh, CAROLINA, SUA

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii