Marile puteri și democrația 2012 de Viorel ROMAN

29 Aug 2012 by admin, Comments Off on Marile puteri și democrația 2012 de Viorel ROMAN

Romania este in UE/NATO (forme noi ale Sfantului Imperiu Roman/Liga Crestina), dar trebuie facuta totusi o diferentiere intre ardeleni, care au facut parte din Sfantul Imperiu Roman pana in 1806 si din Imperiul Habsburgic pana in 1918 si moldo-valahi, care au supravietuit 500 de ani sub cea mai corupta administratie orientala si 50 de ani sub cea ortodoxo-comunista. Ambele pe picior de razboi cu occidentul. Teologia, sistemul de drept occidental sunt complet straine moldo-valahilor. Muntii Carpatii despart din totdeauna civilizatia occidentala de cea de ortodoxa, orientala.

In orient, de la inceputul istoriei, faraonul, imparatul, secretarul general PC, presedintele este „rege si preot“(Geneza 14, 17-24), de natura divina. In occident, papa si imparatul au misiuni diferite, ceea ce a dus treptat la emanciparea nobilimii, apoi a oraselor, burgheziei, proletariatului si in final s-a creat o societate civila democrtica, de neinteles si inacceptabila in orient. Acum moldo-valahii mimeaza o societate civila democratica, dar ea nu  are nimic de a face cu modelul original, dupa cum am putut constata la lovitura de stat si referendumul din 2012. (Vezi comentariile divergente din   presa occidenala si cea ortodoxa si corespondenta Ponta – Barosso)

In „Jaful vs dreptul de a nu minti. Libertatea politica nu poate exista fara libertate economica”, Lucian Croitoru face la 2 august 2012, 13 p. in hotnews.ro, cea mai competenta analiza a situatiei socio-politice din Romania. Bibliografia, metodologia sunt exclusiv occidentale, asta face si mai clara incompatibilitatea dintre moldo-valahai si occidentali. Presedintele la Bucuresti este „rege si preot”, inscaunat din gratia marilor puteri protectoare, apoi tot harul puterii purcede de la el.

Sub turci, sultanul vindea scaunul domnesc, apoi domnitorii moldo-valahi dadeau, vindeau toate demnitatiile la boieri, care vindeau posturi si sinecure la prostime. Mitropolitul la fel, isi cumpara postul si hirotonisea pe bani (simonie). Dupa 1774 tarul rus, ajuns protector al ortodoxiei, se implica direct la inscaunarea domnitorilor la Bucuresti si Iasi. La inscaunarea dinastiei germane, Moscova a fost neglijata, cu atat mai mult s-a implicat dupa 1944 cu Ana Pauker si dupa 1989 cu Ion Iliescu, care au avut si acordul occidenatal in lichidarea lui Ion Antonescu si Nicolae si Elena Ceausescu.

Romania este o tara ortodoxa unde tarul rus are un cuvant greu de spus si cineaude Vocea Rusiei constata ca Basescu n-are binecuvantarea  Moscovei. Asta i-a determinat pe Iliescu/Voiculescu si sectia de tineret Ponta/Antonescu sa-l inlature pe Basescu si sa organizeze un referendum spre bucuria rusilor si dezacordul Europei. Oricine ar castigta, cutumele orientale multiseculare, coruptia, clientelismul moldo-valaha nu va fi inlatura peste noapte. Croitoru constata chiar ca libertatea politica la romani se deterioreaza 2012 ca urmare a unui „deficit substantial de libertate economica, cu radacini adanci in dreptul de proprietate precare si in coruptia inalta”.

Intr-adevar, in lumea moldo-valaha, dupa cum am vazut mai sus, totul apartine din mosi stramosi domnitorului, care da ce vrea, dupa bunul sau plac, supusilor. O liberate economica, ca in vest, in Sfantul Imperiu Roman/UE, n-a exiata niciodata la Dunarea de Jos, iar drepturi de proprietate egale cu cela ale „regelui si preotului” protejate de o justitie independenta, sunt de neimaginat, nici nu exista in conceptia ortodoxa. O departajare a puterilor, ca in occident, e de neimaginat in orient.

„In Romania, deficitul de libertate economica a aparut in urma unui jaf «subtil» de mari proportii, la care toata lumea a asistat dupa 1989 si sclavii lui Ceausescu ajung sub Iliescu, care mentine drepturile de proprietate neclare pentru a-i putea rasplati pe credinciosii sai revolutionari, baroni si asistati sociali”. Poate fi acest biotop parazitar oriental propiece unei evolutii economice prospere si a unei democratii? Societate civila? Intentia de a corecta ceva sub Constantinescu, care l-a primit in acest sens, fara avizul Moscovei, pe Fericitul papa Ioan Paul iI la Bucuresti, esueaza.

Dupa ce Iliescu revine la putere si cu prim-ministrul Adrian Nastase depaseste toate normele coruptiei fanariote, este ales Basescu cu speranta ca va face Dreptate si Adevar, va combate cel putin coruptia inalta si va reda o oarecare libertate oamenilor si firmelor. Cine va invinge, Iliescu, Nastase, Ponta sau Basescu? Orient si occident? Romanii aleg intre modelul greco-ptravoslavnic si UE/NATO. Grecia a inspirat guvernele care au dublat din burta salariille, pensiile si ajutoarele sociale. Rusia paternalista, autoritara a lui Putin este modelul USL. Occidentul cere departajarea puterilor, o justitie independenta si un stat de drept, conditio sine qua non a integrarii in Europa.

In „Romania, numarul pensionarilor si al angajatilor din sectorul public si al celor asistati social este de peste doua ori mai mare decat numarul celor care muncesc in sectorul privat.” (Croitoru) Exact pe dos ca la anglo-americani sub Thatcher si Reagan, unde 2/3 din alegatori isi permit sa neglijeze interesele a 1/3 de asistati social. Vor reusi rusii si asistatii sociali sa-si impuna vointa celor ce muncesc?

In Romania pe langa (1) drepturi de proprietate precare, (2) afaceristi cu imunitate parlamentara dependenti de jaful de la bugetului de stat, (3) buget cronic deficitar si asistat de UE si FMI, (4) o birocratie supradimensionata, corupta la toate nivelurile si (5) mai bine platita decat salariatii de la firmele productive, (6) o libertate de expresie si o presa indoielnica, (7) crearea artificiala a unei majoritati de 2/3 de „pomanagii”, desavarseste o
societate genuin orientala.

Sclavii lui Ceausescu, Iliescu si dizidentii lui Basescu isi pun in 2012 nadejdea intr-un presedinte providential, care sa le satisfaca nevoile. Bineinteles dupa ce UE/NATO si Rusia, marile puteri protectoate, se vor intelege.

Prof. Dr. Viorel ROMAN

Akademischer Rat a.D.

Bremen, Germania

viorel-roman.ro

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii