Maria Burlă: Lansare de carte. „Mecena, medic și misionar Teodorescu” la Casa Pogor din Iași

24 Oct 2012 by admin, Comments Off on Maria Burlă: Lansare de carte. „Mecena, medic și misionar Teodorescu” la Casa Pogor din Iași

„Câtă vreme se pomenește numele unui om și se mai fac pomeni în numele lui, omul acela încă mai poate face bine.”

Marți, 23 octombrie 2012, la Galeriile de Artă „Pod Pogor – fiul”, Muzeul Literaturii Române Iași (Casa Pogor) a avut loc lansarea cărții „Mecena, medic și misionar Teodorescu”, in memoriam dr. Constantin Teodorescu, plecat la cele veșnice de mai bine de un an, carte semnată de Gheorghe A.M. Ciobanu, profesor, eseist, critic și om de cultură și apărută la editura Mușatinia din Roman.

Printre invitați s-au numărat Valentin Ciucă, Emilia Țuțuianu – Dospinescu, Richard Constantinescu și Nelu Grădeanu.

„Doctorul Teodorescu a înnobilat Iașul cultural”

Evenimentul a fost deschis de scriitorul Liviu Apetroaie care a amintit că doctorul Teodorescu  și-a prezentat la Casa Pogor diverse programe culturale, iar galeriile de artă de aici au găzduit deseori lucrări din colecția sa. „Grigore Vieru avea un aforism frumos: Câtă vreme se pomenește numele unui om și se mai fac pomeni în numele lui, omul acela încă mai poate face bine. Prin eforturile pe care le-a făcut, dr. Teodorescu a înnobilat Iașul cultural, fiind supranumit «iubitorul artelor»”, a precizat acesta. A urmat un moment muzical, o elevă de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași interpretând la flaut piesa „Miorița”.

În continuare, criticul de artă și eseistul Valentin Ciucă a spus: „Esența tuturor gesturilor noastre este de a comunica cu ceilalți pentru că ei sunt cei care îți validează vocația, talentul. Dar memoria este mai cu seamă vehiculul important care face din prezent o neuitare. L-am cunoscut foarte bine pe doctorul Teodorescu și am fost prieteni. Faptul de a vorbi despre el este nevoia de a prelungi în memoria noastră infidelă momentele care ne marchează din punct de vedere spiritual și această dimensiune a spiritualului ne scutește de toate grijile și neplăcerile imediate.”

Un personaj multiplu, deschis către toate științele

În opinia sa, doctorul Teodorescu a fost un personaj multiplu, iar autorul cărții a reușit să surprindă esența, nu a unui om în diverse ipostaze, ci a umanității pe care o purta acesta. Dr. Teodorescu a avut vocația unui om al Renașterii, deschis către toate științele, dar în primul rând către medicină, din care își și câștiga existența, apoi către muzică, arte vizuale, către om, în general. Manifesta această frenezie prin care socotea că mișcarea lucrurilor este chiar o condiție a existenței umane. Datorită devoțiunii sale față de artă, orașul Bârlad a devenit un centru cultural autentic.

„Această carte, în spirit baroc, este cartea unui mare eseist, a unui om cu o cultură vastă, nuanțată, încercând să realizeze profilul nu atât real, ci unul cât mai aproape de așteptările noastre”, a apreciat criticul și eseistul Valentin Ciucă.

Doamna Emilia Țuțuianu – Dospinescu  consideră că lucrarea prezentată vorbește despre faptele unui om care a înțeles să trăiască în slujba semenilor săi.

„Domnule doctor, am mai scris o carte, ce părere aveți?”

Autorul, Gheorghe A.M. Ciobanu a afirmat că pentru  dr. Teodorescu a fi și a dărui au fost verbele ființării sale. „Stând mai mult în preajma dânsului, i-am surprins multe din abisurile sale sufletești, abisuri care i-au dat și bucuria de a trăi în adâncimea lor, dar i-au adus și necazuri. L-am înfățișat  în acest volum pe dr.Teodorescu ca vizionar și l-am raportat la câteva mituri care au o valoare extraordinară axiologică în  folclor”, susține acesta.

Dr. Richard Constantinescu, asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie Gr. T. Popa” din Iași a precizat că mulți din lumea medicală care l-au cunoscut mărturisesc că întâlnirea cu el a fost „ca o traversare a ființei”, iar dintre cei care sunt astăzi profesori universitari, doctorul Teodorescu a fost un model de chirurg și de cadru didactic. Atât la Tecuci, cât și la Bârlad erau artiști și scriitori care îl așteptau la spital, după ce ieșea din sala de operații, cu o carte, cu un tablou, pentru a-i cere un sfat. „Domnule doctor, am mai scris o carte sau am o idee pentru o carte, ce părere aveți?”

Părintele Galeriu: „binele are doar două capete”

În cabinetul său care, din spusele unei foste paciente, semăna mai degrabă cu o chilie, doctorul Teodorescu avea o icoană cu Mântuitorul ducându-Și Crucea.

„Grigore. T. Popa spunea, și este valabil și pentru doctorul Teodorescu: Un medic și mai ales un om de știință, dacă nu este dublat și de un om de cultură, este un hemiplegic (n.r.: persoană care suferă de hemiplegie – paralizia unei jumătăți a corpului).  Era un om  – instituție, un om cu inițiativă, cu creativitate”, a apreciat dr. Richard Constantinescu.

În încheiere, pictorul Nelu Grădeanu a adus în atenție o vorbă a Părintele Galeriu: binele are doar două capete: permantentizarea binelui până la capăt sau răul care-i pune capăt. „Să sperăm că acest demers al nostru (lansarea cărții) pe care l-am început la Tecuci să fie o perpetuare a binelui până la capăt”, a concluzionat Nelu Grădeanu.

Cei prezenți la lansare au primit gratuit cartea „Mecena, medic și misionar Teodorescu”, semnată de Gheorghe A. M. Ciobanu, autorul volumului.

Dar cine-a fost, acest Teodorescu? Un vraci, un medic, un chirurg. O viață „a tăiat în carne vie”, dar, în același timp, cu pasiune, a împletit, de la o zi la alta, „marame de cultură”. A fost. A dat. S-a dat. S-a dus…(fragment din carte)

Maria Burlă

Sursa: http://www.doxologia.ro/societate/cultura/lansare-de-carte-mecena-medic-misionar-teodorescu-la-casa-pogor-din-iasi

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii