Victor Roncea: Chipul Maicii Domnului și cel al Pruncului așa cum au fost, pictate de îngeri. Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Prodromita alături de cea a Sf. Ioan Botezătorul de la Mănăstirea (Schitul) Prodromu din Sfântul Munte Athos.

12 Jun 2014 by admin, Comments Off on Victor Roncea: Chipul Maicii Domnului și cel al Pruncului așa cum au fost, pictate de îngeri. Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Prodromita alături de cea a Sf. Ioan Botezătorul de la Mănăstirea (Schitul) Prodromu din Sfântul Munte Athos.

Acestea sunt chipurile Maicii Domnului si al Pruncului Iisus Hristos, exact asa cum au fost. Ele “au fost pictate de ingeri” – asa cum a concluzionat rapid un copil pelerin la Sfantul Munte la aflarea minunii -, prin Harul Sfantului Duh, in Romania, la Manastirea Bucium din Iasi, in urma cu 151 de ani, pentru Manastirea romaneasca Prodromu (Inaintemergatorul) de la Sfantul Munte Athos. Am avut privilegiul sa ma rog in fata acestei sfintei si unice icoane facatoare de minuni si sa privesc indelung minunatele chipuri ale Maicii si Mantuitorului nostru, observand si detaliul extraordinar care consta in lipsa urmelor penelului (aspect verificat stiintific si prin analiza microscopica). Prezint cateva date din istoria icoanei, mai jos. Cred ca daca fiecare roman de parte barbateasca ar face macar o data in viata un pelerinaj la Athos pentru a se ruga la Icoana Prodromitei, Romania ar scapa mult mai repede de toate buruienile care ameninta sa sufoce Gradina Maicii Domnului din Carpati. La Bucuresti, o copie a acesteia se afla la paraclisul de pe santierul Catedralei Mantuirii Neamului. Realizata la sfarsitul lunii iunie a anului 1863, Cinstirea Sfintei Icoane Prodromita de la Muntele Athos se praznuieste la 12 iulie.

Preiau din ziarul Lumina al Patriarhiei Romane: “La mai puţin de jumătate de deceniu după zidirea Schitului Prodromu, aşezământul monahal al românilor de la Sfântul Munte Athos, ieroschimonahul Nifon, primul stareţ, a căutat să aşeze în biserică o icoană a Maicii Domnului care să fie ocrotitoare obştii. În anul 1863, ajungând la Iaşi cu treburi mănăstireşti, stareţul Nifon însoţit de ieroschimonahul Nectarie au început să caute un iconar care să zugrăvească icoana dorită. În oraşul moldav a aflat că vieţuia un bătrân pictor evlavios, Iordache Nicolau, care ar fi putut realiza o icoană a Maicii Domnului de 1 metru şi 10 centimetri, pe scândură de tei, urmând condiţiile date de călugării atoniţi. Aceste condiţii erau: rugăciune continuă către Născătoarea de Dumnezeu cât timp va lucra, cu Acatist şi Paraclis în toate zilele, să lucreze în fiecare zi doar înainte de a mânca sau bea, să păstreze curăţenie trupească până la finalizarea lucrării, să fie spovedit şi să nu aibă ceartă cu nimeni. Deşi la început se gândea că vârsta înaintată îl va împiedica să lucreze, Iordache zugravul a primit, la insistenţele părinţilor, să picteze icoana Maicii Domnului.”

….

Victor RONCEA

Integral:http://roncea.ro/2014/06/12/chipul-maicii-domnului-si-cel-al-pruncului-asa-cum-au-fost-pictate-de-ingeri-icoana-facatoare-de-minuni-a-maicii-domnului-prodromita-alaturi-de-cea-a-sf-ioan-botezatorul-de-la-manastirea-schitul/ http://roncea.ro/2014/06/12/chipul-maicii-domnului-si-cel-al-pruncului-asa-cum-au-fost-pictate-de-ingeri-icoana-facatoare-de-minuni-a-maicii-domnului-prodromita-alaturi-de-cea-a-sf-ioan-botezatorul-de-la-manastirea-schitul/

Foto Victor Roncea

Să vă fie de folos acest pelerinaj, domnule Victor RONCEA!

Doamne ajută!

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii