Maria Diana Popescu: Renumitul chirurg de inimi Horia Mureşian a expus la Muzeul Brukenthal

28 Sep 2014 by admin, Comments Off on Maria Diana Popescu: Renumitul chirurg de inimi Horia Mureşian a expus la Muzeul Brukenthal

Imaginaţi-vă cît de emoţionant ar fi să ne putem privi inima într-o oglindă măritoare sau în fotografii color, atunci cînd este veselă, tristă, cînd plînge sau cînd circuitele ei vitale sînt afectate de anumiţi factori. Astfel de privelişti oferă o expoziţie inedită de fotografie medicală de excepţie, ai cărei protagonişti sînt un renumit chirurg de inimi (neobişnuit şi sensibil artist şi regizor) şi un artist vizual. Sub auspiciile Ministerului Sănătăţii, ale Colegiului Medicilor din România, în parteneriat cu Societatea Română de Cardiologie, arta fotografică şi chirurgia cordului şi-au dat mîna pe simezele Casei Albastre, Sala Multimedia a Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, într-o expoziţie de fotografie medicală (gen mai puţin răspîndit în România), o încercare reuşită de expunere a capacităţii fotografiei, ca mijloc de comunicare vizuală adresat acelora care privesc fotografia medicală cu un interes mai mult decît pasager. Expoziţia rămîne deschisă pînă la finele lui septembrie.

Horia Mureşian, chirurg cardio-vascular, extrem de apreciat pe piaţa medicală internaţională, în ipostaza de artist fotograf

Emoţionantă şi plină de semnificaţii, seria de „metafore” medicale din culisele operaţiilor pe inimă, reunite în expoziţia cu titlul „Gentle Violence”, poate fi socotită, în mod axiomatic, o reluare a standardelor fotografice în lumina unor experienţe medicale de succes, o creştere echivalentă cu progresul, o îmbinare perfectă dintre abilitatea tehnică şi artistică sau, pur şi simplu, o filozofie a artei medicale, bazată pe vasta experienţă a doctorului în ştiinţele medicale, Horia Mureşian, chirurg cardio-vascular extrem de căutat şi apreciat pe piaţa medicală internaţională şi internă[1], anatomist şi expert al fotografiei medicale a inimii, şeful secţiei de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti. Într-o abordare documentară şi artistică,  peste cincizeci de fotografii cu detalii ştiinţifice, piese anatomice, borcane cu inimi, surprind tematic şi laborios etape ale intervenţiilor pe cord deschis, susţinute de o coloana sonoră ce recompune într-o manieră identică zgomotele  şi atmosfera din sala de operaţie, realizată de sunetistul Sebastian Florea: „Mi-am dorit să ofer o interpretare a sunetelor care compun atmosfera din sala de operaţie şi să încerc să prezint perspectiva pacientului, o perspectivă care de fapt nu există, pentru că odată intraţi în această încăpere suntem forţaţi să adormim.” Laura Coltofean, muzeograf în cadrul Muzeului Naţional Brukenthal, a vorbit despre „Gentle Violence” ca  fiind „o expoziţie care permite accesul într-o lume mai puţin cunoscută şi adesea temută. (foto: vernisaj la Brückenthal)

 

 

Fiind asociată cu durerea, este privită cu reţinere, în pofida actului salvator pe care îl implică. Imaginile ne provoacă să ne cunoaştem corpul într-o manieră neobişnuită şi îşi propun să transmită emoţii puternice, să stimuleze simţurile, să educe şi, nu în ultimul rând, să provoace dezbateri”. Partener de fotografie este artistul vizual Cristina Bobe, promotor al primei platforme online de fotografie medicală din România. Doctor în Ştiinţe medicale Horia Mureşian (www.horiamuresian.com) a declarat: „Am început să fotografiez inima din dorinţa de a o înţelege mai bine şi pentru că în tratatele şi atlasele de medicină era incomplet explicată. Astfel, am început să disec diferite inimi, să le «demontez», după care să le fotografiez, pentru ca, în final, să pot pune în valoare aspecte care în timpul operaţiei nu pot fi observate decât parţial. Ulterior, am descoperit că inima are o frumuseţe intrinsecă, aşa cum, de altfel, au foarte multe alte organe şi ţesuturi. În ceea ce priveşte expoziţia Gentle Violence, sper ca actul chirurgical să poată fi perceput mai real şi mai uman decât apare în concepţia generală a celor care nu au avut acces în sălile de operaţie.”

Fotografia medicală contribuie la tezaurul comun al cunoaşterii

Expoziţia Gentle Violence a fost precedată de o conferinţă cu tema „Fotografia medicală – tehnici, echipamente, utilizări”, desfăşurată la librăria Habitus din Sibiu. Dezbaterile au fost moderate de dr. Horia Mureşian. Cei prezenţi (medici, fotografi, critici de artă, jurnalişti) au aflat răspunsuri la următoarele întrebări: „Ce echipament este necesar pentru a fotografia în sala de operaţie? Cum se pot obţine imagini reuşite cu plaga sau evoluţia clinică a pacientului, pentru a fi prezentate la congresele medicale, în revistele de specialitate sau pentru a fi păstrate în arhiva personală? Cum pot fi gestionate diferenţele de lumină din sala de operaţie? Cum se realizează şi la ce foloseşte fotografia medicală?” În concluzie, fotografia medicală, cea mai recentă formă de limbaj pictural, mai puţin abstract, prin urmare mai uşor de înţeles, realizată de către Dr. Horia Mureşian şi de către artistul vizual Cristina Bobe, reuşeşte să comunice simţăminte într-o formă inteligibilă, reuşeşte să informeze, să educe. Totodată demonstrează că educaţia vizuală începe să devină un factor foarte important, iar fotografia, ca singur mijloc practic pentru comunicare universală, precum afirma Feininger, contribuie la tezaurul comun al cunoaşterii.


Maria  Diana Popescu, Agero

www.agero-stuttgart.de

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii