Dorel SCHOR: Arta africană, o prezentare succintă

25 Apr 2015 by admin, Comments Off on Dorel SCHOR: Arta africană, o prezentare succintă

   Sub denumirea de arta africana ni s-au prezentat adesea lucrări de artă plastică cu caracteristicile specifice, dar aparţinând unor pictori europeni sau americani. Este şi aceasta o categorie  largă care merită luată în consideraţie, pentru că subliniază influenţa artei continentului negru. Mai ales în sculptură, regăsim personaje cu tresături tipice, esenţializate ca şi în statuietele africane care parcă au pătruns în curentele moderne, in cubism şi expresionism.

   Deşi apar şi in arta de la sud de Sahara unele influenţe (europeană, egipteană, indiană, arabă), arta africană şi-a păstrat caracteristicile de câteva sute de ani. Reprezentativă este, cum am scris, sculptura care reduce tresăturile neimportante, sugerând o clară intenţie de stilizare şi esenţializare. Lucrările sunt realizate de obicei în lemn, adesea de abanos, dar şi în fildeş şi în bronz. Accentul se pune pe capul  tatuat al personajului, pe arme, podoabe şi mai puţin pe corp.

    Pictura africană a fost mai puţin răspândită, fiind legată mai ales de cultul morţilor, de unele evenimente sau preocupări importante în viaţa triburilor, cum ar fi vânătoarea, animalele, luptătorii, dansurile. Si acestea se disting prin subtilitate şi eleganţă chiar dacă nu au fost creeate iniţial numai pentru raţiuni estetice.

    Prin artă africană se înţelege de obicei arta populaţiei negre din centrul Africii, de pe platourile Camerunului, din teritoriul fostului regat Benin, din Kenia, din Niger, de pe coasta estică şi de pe cea vestică a continentului. Păstrându-şi caracteristicile tradiţionale, mai ales statuetele şi măştile (o categorie specifică care s-a dezvoltat şi păstrat în virtutea unor obiceiuri folclorice specifice fiecărui trib sau populaţii), ele au devenit obiecte de interes artizanal, răspândindu-se miraculos în toată lumea, prin turiştii de toate categoriile.

    Voi incerca să ilustrez toate acestea, cu lucrări care prin unitate în diversitate şi stilul qvasi-folcloric (păstrat de europenii care s-au inspirat de modelul băştinaş) menţin o tradiţie artistică cu o formă de expresie tipică, in zona figurativului.

 

Dr. Dorel SCHOR

Tel Aviv, Israel

25 aprilie 2015

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii