Dorel Schor: Peisajele sufletului – Pictoriței Ruthy Segal

14 May 2015 by admin, Comments Off on Dorel Schor: Peisajele sufletului – Pictoriței Ruthy Segal

 

   Privit din perspectiva fiecărui artist plastic, peisajul prezintă o mare varietate de atitudini, de sensibilitate şi de înţelegere individuală. De cele mai multe ori, el reflectă experienţa sufletească şi modul de gândire a pictorului. De altfel, conceptul de peisaj este oarecum controversat ca definiţie şi interpretat diferit, dar nu în cazul pictoriţei Ruthy Segal pentru care reprezintă subiectul principal, relevant pentru mai toate lucrările ei.

   Expoziţia recentă, găzduită în Haifa de Casa Artiştilor “Chagall”, reia titlul incitant al unei alte expoziţii a ei, vizionată mai de mult la Muzeul din Ramat Gan, dar cu exponate noi : “Adevărul de după peisaj”. Ruthy Segal are un stil personal, care o face uşor recunoscibilă imediat. Peisajele ei alcătuiesc un mozaic de imagini din spaţiile nemărginite, în care Natura se împleteşte implacabil cu peisajele sufletului ei.

   Adevărul din spatele peisajului este adevărul ce se ascunde înapoia  a cea ce vedem. Tablourile transmit privitorului emoţiile, satisfacţia, entuziasmul dar şi dezamăgirile noastre… În pânzele pictate este loc pentru multiple stări sufleteşti – linişte şi calm în zile însorite, dar şi pentru zile grele, furtunoase, nu numai pe marea învolburată… De acea sentimentul transmis privitorului este adesea ambivalent, frumuseţea peisajului ascunde dragoste, dar şi frică, atracţie magică dar şi teama de despărţire.

   In acest context tumultos, în care ni se dezvăluie o lume dramatică, plină de contraste şi adesea misterioasă, pictorul poate face discrete mărturisiri. Şi iată cum peisajul ne face părtaşi la istorii, secrete şi simboluri neconvenţionale, la gânduri nemărturisite.

   Peisajele lui Ruthy Segal sunt pictate în tuşe energice, viguroase, dinamice. Stilul ei este realist fără îndoială, dar se apropie adesea de interpretări expresioniste şi are chiar discrete tente abstracte. Interesantele peisaje ale sufletului ei îşi găsesc uşor locul şi în sufletele noastre…

Dr. DOREL SCHOR

 Tel Aviv, Israel

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii