Dorina Stoica: O carte ca o zi însorită de primăvară – „Cristale de gând” Edit Pim 2015 (Gheorghe Clapa)

22 May 2015 by admin, Comments Off on Dorina Stoica: O carte ca o zi însorită de primăvară – „Cristale de gând” Edit Pim 2015 (Gheorghe Clapa)

Vreau să precizez din start că sunt cititor pasionat dar și activ. Pentru mine orice carte pe care o deschid este permisiune din partea autorului de a pătrunde în univesul scriiturii sale, a mă îndestula din cuvintele pe care mi le oferă, dar și o ivitație de a-mi spune părerea despre cele scrise și a mulțumi pentru festinul la care m-a poftit și din care m-am înfruptat.

Acesta este motivul pentru care îmi permit să scriu câteva rânduri, să-mi exprim bucuria de a fi lecturat o nouă carte primită prin generozitatea autorului, cumpărată ori doar doar împrumutată. Să faci critică literară este lucru complicat, e treaba profesioniștilor, a filologilor, nu e treaba mea! A împărtăși însă părerile personale despre un text scris ori despre o carte cred că este dreptul nescris al oricărui cititor( spun nescris deoarece nu cred că a elaborat cineva vreun statut al cititorului unde să fie notate obligații și drepturile celor ce încă mai citesc cărți tipărite!)

Sâmbătă 16 martie am primit cartea prof. Gheorghe Clapa ce poartă numele „Cristale de gând” Edit Pim Iași 2015, o carte pe care o așteptam de mai bine de un an. Știam doar că este o carte de eseuri despre cărțile unor autori bârlădeni printre care și eu. Doar atât. Marea surpriză a fost aceea că documentaristul  Gheorghe Clapa  a ales să scrie numai despre carțile doamnelor, cartea fiind un elogiu adus femeii, frumuseții fizice ce o face atât de specială dar și implicarii ei în viața culturală. O siluetă feminină (pe prima copertă a cărții), aleasă de ochiul iscusit al unui bărbat iubitor de frumos, pe un fond roșu ce iradiază un halou auriu, promite un conținut mai mult decât înteresant.

Și dacă prima copertă m-a surprins  la modul cel mai plăcut, doar parțial lămurită dar foarte curioasă deschid cartea după ce savurez textul de pe coperta a doua.

Între frumusețea femeilor, femeia româncă predomină. Frumusețea româncelor este una dintre cele mai adevărate creații ale naturii dumnezeești. Femeia româncă are însușiri sublime de la natură, e complexă, relativă și se detașează deasupra oricărei încercări de clasificare. Trăsăturile feței: orbitele sunt mijlocii, iar buzele subțiri. Românca are o talie mijlocie spre înaltă, cu o greutate de 5o-55 de kilograme. Osatura sa e fină, musculatura proporțională, corpul modelat armonios.

S-a realizat o perfectă simbioză între elementul dacic și cel mediteranoid. Românca are o față de culoare albă-închisă, este înaltă, suplă, cu spatele drept, umeri puternici și frumoși, modelați, mersul ei este deoasebit de feminin, cu mișcări ondulate ale șoldurilor, cu o rară noblețe în mișcări. Frumoasă este și forma sprâncenelor, încondeiate, groase, arcuite, a genelor lungi, răsfirate, a ochilor mari. Nasul este drept iar părul o adevărată podoabă, reprezentând o sinteză a frumuseții feminine românești.

Cine este autorul cărții „Cristale de gândGheorghe Clapa din Barlad? Profesor, muzeograf, istoric, publicist, etnolog, eseist, s-a născut la 2 februarie 1942, în Bârlad, jud Tutova și are publicate opt cărți ce cuprind peste o mie de pagini, nenumărate articole de specialitate, eseuri, cronici de carte, distincții și diplome ca scriitor, istoric și jurnalist, este o personalitate recunoscută, distinctă și remarcabilă a Bârladului. Activitatea și valoarea scrierilor sale este cunoscută și recunoscută pe plan local și nu numai.

Cartea începe cu un text (nu-i spun Cuvânt înainte deoarece sună prea oficial și nu e) intitulat „Elogiu femeii în scrierile noastre”, pe care orice femeie autor sau nu ar fi încântată să-l citească! Eu l-am citit de mai multe ori, deoarece destul de rar am ocazia să constat că există barbați ce prețuesc femeia la adevarata ei valoare și nu văd în ea o ființă inferioară limitată, ori un obiect sexual așa cum din nefericire se întâmplă adeseori acum șidin todeauna… Iată ce spune autorul spre finalul acestui cuvânt de întâmpinare la cartea sa „Cristale de gând”: Bărbații năzuiesc spre glorie, savanții la academii, dar dacă la acestea toate nu se include și un surâs de femeie, pe deasupra,  acestea nu sunt complete. Toți bărbații adevărați  își găsesc puterea și desăvărșirea totală numai și numai  în inspirația și iubirea femeii.

Femeia trebuie prețuită ca o grădină frumoasă inundată de trandafiri. Femeia româncă are însușiri sublime de la natură, e complexă, relativă și se detașează deasupra oricărei încercări de clasificare. Chipul ei îl găsești  transpus în pânzele marilor noștri pictori, dar și în versurile poeților.

Cartea are două capitole unul dedicat poeziei intitulat „Poezia- un mac înflorit în lanul nesfârșit al speranțelor” și al doilea capitol Voci feminine în proza contemporană”.

Capitolul dedicat poeziei debutează cu eseul ce poartă numele “Femeia în metafora creației poetice a lui Eminescu”, pentru ca apoi să ne fie oferite spre lecturare douăzeci de alte eseuri  cu biografii oarecum romanțate ale celor douăzeci de poete, alese după criterii doar de autor știute pentru a le prezenta în cele mai frumoase culori și a le lăuda așa cum numai un bărbat ce adoră femeia o poate face! Iată câteva nume (bine ar fi să nu-mi scape nici unul): Petre Chiva Coadă,  dr. Claudia Voiculescu, dr. Teona Scops, Gabriela Ana Balan, Silvia Budescu, Augustina Vișan Arnold, Mioara Popa, Oana Andrei Pavăl, Corina Dimitriu, Dorina Stoica, Viorica Găinaru Tazlău.

Capitolul dedicat prozatoarelor ne prezită scrierile: Nataliei Dinopol, dr. Florica Bagdazar, Eugenia Moldoveanu, Iulia Deleanu, Petruța Chiriac, Eliza Artene, Eugenia Vicol Stan, dr. Larisa Schuste, dr. Raisa Marinescu, Elena Buză, Dorina Stoica, Elena Angheluță Buzatu.

Cartea este atractivă, ușor de citit (deși scrisul este foarte mărunt) datorită lirismului intercalat cu note biografice, elemnte de critică și analiză literară precum și fișe de autor, fiind astfel  nu numai un depozitar de date folositor documentariștilor cât și o carte de beletristică  spre delectarea ochiului și a gustului de frumos.

Cartea domnului Gheorghe Clapa îmbină la modul cel mai fericit utilul cu plăcutul și va rămâne o mărtirie peste timp a faptului că lumea scrisului este prezentă și în provincie având reprezentante ale sexului frumos ce au reușit să lase o urmă (prin cărțile publicate) a trecerii lor prin viață .

Nu știu dacă se scriu ori s-au scris deja multe astfel de cărți, adevărate ode aduse femeii,  dar eu personal mă simt onorată, fericită și recompensată cu această carte scrisă cu multă dăruire și iubire agape.  Citind-o mi-am amintit din nou cea mai frumoasă definiție a  dragostei a Sf Apostol Pavel ( Epistola I către Corinteni) din care citez doar parțial:

Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte.

Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul.”

Cele scrise de mine doresc să fie picătura de recunoștință pentru un semen de-al meu, profesor, scriitor, soț, tată și concitadin de toată cinstea. Să ne trăiești frumos domnule Gheorghe Clapa ani mulți cu sănătate și să ne bucuri, să ne aduci un zâmbetul pe față ca să fim și mai frumoase!

Cu mulțumiri aduse Creatorului ( “Slavă Ție pentru oamenii pe care pronia Ta mi i-a adus în cale”)  a consemnat pentru neuitare.

 

Dorina Stoica – 17 mai 2015

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii