Valeriu Dulgheru: Quo Vadis Basarabie răstignită

11 Oct 2015 by admin, Comments Off on Valeriu Dulgheru: Quo Vadis Basarabie răstignită

În acest notabil loc, / Mai ceva decât un ring,

Guvernanţii mint cu foc, /Opozanţii mint de sting”.

(C. Tone. Scena politică)

 

 

Scriam ceva timp în urmă că toamna aceasta va fi una fierbinte însă nu mi-am imaginat că va fi atât de fierbinte. Acum ne aflăm practic pe un butoi cu pulbere gata să explodeze în orice moment. Corabia guvernării compromisă serios din interior de furtul Secolului, în care au fost implicaţi cei din vârful puterii, cel mai des nominalizaţi fiind Plahotniuc şi Filat (dar şi M. Ghimpu apare tot mai des drept complice!), este serios zdruncinată din exterior. Megafurtul Secolului, dar în special modul obraznic cum a fost înfăptuit, a scos zecile de mii de protestatari în Piaţa Marii Adunări Naţionale, care protestează deja de peste o jumătate de an. Deoarece furturile au avut loc încă din a doua jumătate a ultimului deceniu al sec. XX şi, în special, din a. 2004 (lucru menţionat de mai mulţi oficiali) ca să fim corecţi pe lângă cei doi ar trebui să fie nominalizaţi şi alţi actori (poate mai importanţi!) ai furtului, precum familia Voronin, care l-a făcut miliardar pe fiul ex-preşedintelui O. Voronin, pe Z. Greceanîi şi O. Dodon, pe timpul guvernării cărora (în funcţii de prim ministru şi miniştri ai Finanţelor) O. Voronin în parteneriat cu V. Plahotniuc au devenit miliardari, iar familiile Greceanîi şi Dodon au devenit milionari prosperi, I. Şor unul din cei mai nominalizaţi în raportul Kroll. Cu pufuşor pe botişor în acest megafurt sunt şi unii dintre cei care strigă în Piaţă sau avocaţii lor. Verii Ţopa sunt implicaţi direct în acest furt. Victor Ţopa, pe când era director al Administrației de Stat a Aviației Civile în anul 2000 „…a intrat în posesia a 49 la sută din acţiunile companiei de stat Air Moldova” spune Gabriel Călin, fost jurnalist la postul Jurnal TV. Viorel Țopa, prim-vicepreședinte al Mișcării Populare Antimafie (!!!), director al BEM-ului în perioada 1999-2001, în ianuarie 2012 a fost condamnat la 8 ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de „…prejudicierea Băncii de Economii cu 11 milioane de lei”, credite acordate Companiei „Air Moldova International” condusă în acea perioadă de Victor Ţopa, care nu a mai rambursat însă creditele împrumutate. De asemenea, „…Viorel Ţopa intră ilegal, prin delapidare, în posesia unui „comision” de 400.000 de dolari, acordat pentru un credit despre care se ştia din start că nu va fi stins, iar BEM a rămas şi fără 1. 000. 000 de USD, şi fără gajul retras ilegal de către Viorel Ţopa” (Gabriel Călin).

Un alt tip care deja de peste doi ani tulbură apele în Basarabia este R. Usatîi. Băgat prea mult în seamă, fără şcoală, fără cei şapte ani de acasă, agramat dar plin de sine, această coadă de topor pe nume Renato Usatîi (o corcitură cu prenume european şi nume asiatic (rusesc)), catapultat (ştim noi de cine!) în politica basarabeană pentru a tulbura apele (în cel mai prost caz pentru Rusia) sau pentru a reorienta (împreună cu alte partide proruseşti, numite impropriu de stânga (impropriu fiindcă includ ca membri de partid milionari!)) acest colţ de ţară spre vectorul euroasiatic, din păcate, pe valul acestor tulburări şi din prostia (oare numai prostie!) liderilor Platformei DA, acest pezevenchi are şanse de a-şi cumpăra în continuare şi postul de preşedinte al acestui colţ de ţară precum şi-a cumpărat postul de primar de Bălţi. Acestui controversat R. Usatîi (cu un număr de dosare mai mare decât vârsta lui!), implicat în afaceri dubioase şi în unele scheme frauduloase de spălare a banilor ruseşti prin băncile moldoveneşti (la vârsta lui de doar 37 de ani este milionar prosper, se laudă cu un Rolls-Royce Wraith în valoare de 340 de mii de euro și a unor terenuri şi apartamente în Moscova și Chișinău!!!), înconjurat de persoane implicate în mod direct la jefuirea BEM-ului (de exemplu, Vitalii Cebanu, care a candidat în Chişinău la consilier pe listele partidului lui Usatîi „…a luat în a. 2007 un credit de la BEM în valoare de 7 mln lei” (Iu. Chirinciuc, deputat în parlament)) pe care nu l-a mai întors, trebuie să-i fie scoasă la lumină adevărata faţă.

     Cum au putut ei, coțcarii „…Cu trei clase terminate / Cu trei case înălţate / Trei maşini, vilă la munte / Un castel peste hotare…” (vorba lui Tache Bârcă, umorist basarabean) să-şi bage mâna păroasă în buzunarul nevoiașilor, care abia leagă tei de curmei: al bătrânilor cu pensii de 700 de lei (sub 35 euro) echivalente cu plata cu ora în ţările civilizate, al celor cu salarii sub 2000 de lei?

Tot mai mulţi politologi vorbesc despre o situaţie revoluţionară în Basarabia. Despre această aşa zisă „situaţie revoluţionară” vorbesc tot mai des protestatarii Platformei DA dar şi  adepţii lui Dodon şi Usatîi (de ce ne-am mai mira de „năzdrăvăniile” acestor nepoţi ai lui Ilici!), argumentând-o cu cunoscuta teză a lui Lenin că „vârfurile nu mai pot guverna iar cei de jos nu mai doresc să fie guvernaţi aşa”. Cerinţele ambelor tabere (Platforma Da şi Dodon+Usatîi sau invers!) coincid în mare: demisia guvernării actuale. Unele elemente ale acestei situaţii revoluţionare au fost demonstrate în protestele din 4 octombrie când un grup de persoane cu minţile fierbinţi asistaţi de provocatori au încercat să pătrundă în clădirea parlamentul, creând pericolul real de repetare a evenimentelor din 7 aprilie 2009. Apoi acelaşi grup a încercat să pătrundă în unul dintre furnicarele firmelor oligarhului (mai corect plutocratului, care conform Dex înseamnă „…puterea politică şi economică în stat este concentrată în mâinile celor mai bogaţi”) Plahotniuc CBC. Alarmant este faptul că în înregistrările video se observă cum unul dintre cei care trebuia să-i tempereze pe provocatori (un combatant) singur forţa rândurile poliţiştilor. Situaţia poate ieşi în orice moment de sub controlul Platformei DA (dacă acest control mai este exercitat de Platformă!), cu atât mai mult că conducerea ei este una amorfă, fără lideri capabili să conducă masele (îl priveam la protestele de pe 4 octombrie la Jurnal TV în emisiunea în direct din faţa CBC (vizionată de sute de mii de telespectatori!) pe unul din lideri V. Dolganiuc care cu o sticlă de apă într-o mână şi cu megafonul în alta molfăia ceva permanent, iar în intervale mai scanda la megafon câte o lozincă! Se mai întreabă de ce intelectualii nu-i susţin!

Este deosebit de periculos acum acest tandem „Platforma Da şi Dodon+Usatîi”. Interesul lui Dodon şi Usatîi este foarte clar: să-i susţină pe cei din Platforma DA în lupta lor împotriva guvernării, în debarcarea Alianţei; să-i împingă spre acţiuni radicale pentru a crea haos care să ducă la alegeri anticipate, în care vor cu mâinile celor din Platformă să-şi atingă scopul – revenirea la putere şi readucerea mioarei rătăcite în ţarcul rusesc. Este la mintea cucoşului că fără un partid propriu bine pus la punct (în 3-5 luni nu faci un partid care să preia puterea!) nu ai nicio şansă de a valorifica victoria în folosul tău. Tot atât de clar este şi faptul că în acest caz beneficiarul acestei victorii va fi stânga prorusească în frunte cu Dodon şi Usatîi. Orice ar declara liderii Platformei ei vor fi cei care îi vor aduce la putere pe agenţii lui Putin la puterea mult jinduită pentru a pune definitiv capacul pe sicriul „vectorului proeuropean”.

Ce ar trebui de făcut? În această situaţie (miliardul furat fără perspective clare de a fi întors înapoi (măcar parţial!), vectorul proeuropean în reală primejdie) este foarte greu a da sfaturi. Riscând de a fi considerat naiv încerc să apelez la raţiunea (dacă o mai au!) celor de care depinde evitarea colapsului şi căderea în haos. Nu voi apela la raţiunea lui Dodon, Greceanîi şi Usatîi, nu din cauza că ar fi lipsiţi de ea dar din considerentul că ei fac ceea ce fac în mod conştient, îndeplinind planul stăpânilor. Aşi apela la raţiunea celorlalţi actori de pe scena politică basarabeană. În primul rând cred că lipsa unui dialog între protestatarii Platformei DA şi guvernare este extrem de periculos. De lipsa lui sunt vinovate ambele părţi: guvernarea  – pentru eschivarea de la contact şi Platforma DA – pentru înaintarea unor cerinţe ultimative cu şanse infime de realizare. Pentru a ieşi mai puţin şifonaţi din această situaţie şi a obţine realizarea măcar parţială a revendicărilor înaintate (în primul rând legate de întoarcerea miliardului şi pedepsirea hoţilor) liderii Platformei DA trebuie să fie mai conciliabili. În primul rând să fie exclusă cerinţa de bază a lor de debarcare a guvernării. În acest haos creat sunt foarte periculoase astfel de jocuri. Cu o nouă guvernare Dodonist-Usatistă (în pofida declaraţiilor lor populiste de luptă cu oligarhii ei singuri fiind oligarhi!) nu va fi întors miliardul şi nici hoţii nu vor fi puşi la dubă (este exemplul hoţului miliardelor furate în Ucraina V. Ianucovîci, care cu concursul mentorului său V. Putin, se află bine mersi la libertate în Rusia!). Cu această guvernare aşa cum este extrem de compromisă aflată însă sub controlul tot mai riguros al partenerilor europeni şi al societăţii civile, exercitat prin Platforma DA, prin investigaţiile companiei Kroll, care şi-a început recent activitatea în faza a doua, mai există şanse să fie adus (parţial) miliardul furat înapoi, să fie puşi la dubă hoţii (măcar unii din ei).

Ce ar trebui să facă cei de la guvernare? Să nu încurce investigaţiilor furtului Secolului şi să execute orice sentinţă de judecată (cum se face actualmente în România!). Situaţia celor de la guvernare este extrem de ambiguă şi dificilă. Aflaţi între ciocan şi nicovală (presiunea internă şi externă tot mai dură) măcar din instinctul de supravieţuire şi dacă îşi mai amintesc măcar puţin de promisiunile preelectorale trebuie să întreprindă careva paşi. Să începem de la PLDM, care încă mai reprezintă stâlpul Alianţei. Pentru scoaterea acestui colţ de ţară atât de prost guvernat din impasul creat şi salvarea partidului de la dispariţia iminentă în viitorul apropiat cel mai bun pas al dlui V. Filat ar fi retragerea din postul de preşedinte al PLDM (măcar pentru perioada investigaţiilor companiei Kroll) şi alegerea unui nou preşedinte capabil să stopeze declinul partidului. Acest pas, de altfel nu uşor pentru dl V. Filat, va fi la sigur apreciat de popor (dacă e să facem apel la el). Cel puţin va fi evitată dispariţia acestui partid atât de promiţător la începuturi aşa cum s-a întâmplat cu PPCD-ul lui Roşca şi PFD.

Partidul Democrat are şi el problema sa partinică: V. Plahotniuc. Cel mai bun lucru pentru partid acum, când şi acest partid se află în declin, este ca V. Plahotniuc să se retragă din partid aşa cum s-a retras din rândurile parlamentarilor şi să se realizeze reformarea stângii chiar prin fuzionarea cu PCRM, despre care se vorbeşte prin culise. Nu sunt adeptul întăririi stângii însă ea real există, există segmentul ei electoral. Această reformare cu o formaţiune care s-a debarasat de talibani (Tkaciuk, Dodon, Ceban, Petrenko, Muntean ş.a.) ar putea reduce influenţa pe acest segment a lui Dodon şi Usatîi.

Şi Partidul Liberal va ieşi şifonat din această situaţie. Chiar dacă este privit drept salvatorul Capitalei (să ne imaginăm ce s-ar fi întâmplat acum dacă Capitala încăpea pe mâinile lui Dodon!), chiar dacă nu a participat la furtul Secolului pentru unele acţiuni incorecte (de ex. sprijinirea până în ultimul moment a lui Drăguţanu!) deseori numele lui M. Ghimpu apare alături de altele, fapt ce a compromis serios imaginea partidului. Pentru salvarea lui în viitoarele alegeri este strict necesară reformarea partidului şi aducerea în fruntea lui a tânărului, mai echilibratului Dorin Chirtoacă. Acest pas va fi înţeles corect de electoratul de dreapta şi de unii de centru-dreapta (în special, pe fundalul degradării PLDM).

Un alt pas deosebit de important ar fi fortificarea dreptei şi centru-dreptei. După atâtea găinării politice şi financiare PLDM nu mai are şansa de a fi stâlpul unor viitoare alianţe democrate proeuropene. Cu regret nici puzderia de partiduţe extraparlamentare pe aceste segmente nu este în stare să rezolve această problemă. O şansă de salvare a acestor segmente ar fi fortificarea Partidului Popular European (PPE) fondat de ex-prim ministrul, autorul semnării celor trei acorduri extrem de importante pentru cursul proeuropean al acestei frânturi de popor, dl Iurie Leancă, susţinut major din exterior. Pregătirea pe care o are şi calităţile personale ne face să credem că poate fi persoana care să coaguleze aceste forţe. Seriozitatea partidului a fost demonstrată chiar în alegerile locale generale trecute când la doar câteva luni de la formare blocul „Iurie Leancă” a luat un scor chiar foarte bun. Părerea mea este ca toţi cei dezamăgiţi să-şi orienteze atenția spre acest partid promiţător (ar fi foarte binevenită dna Maia Sandu, dl Ion Sturza!), iar conducerea lui să ducă o politică echilibrată cu accent pe democrația internă de partid (lipsă în majoritatea partidelor fapt ce le-a condus la acest final prost). Se pare că suntem foarte aproape de ceasul al doisprezecelea. Să ne lumineze Dumnezeu!

 

Valeriu Dulgheru

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii