Valeriu Dulgheru: 1 Decembrie – Sărbătoare a tuturor românilor?

2 Dec 2015 by admin, Comments Off on Valeriu Dulgheru: 1 Decembrie – Sărbătoare a tuturor românilor?


„Geţii sunt cei mai viteji şi mai drepţi dintre traci…După indieni, neamul tracilor este cel mai mare; dacă ar avea o singură conducere şi ar fi uniţi în cuget, ei ar fi, după părerea mea, de neînfrânt…Dar unirea lor e cu neputinţă şi nu-i chip să se înfăptuiască, de aceea sunt ei slabi…”

(Herodot).

Ca un blestem ne urmăreşte cuvintele marelui istoric grec. Pe 1 decembrie a avut loc serbarea celei de a 97 aniversări a Marii Uniri de la 1918. Serbată cu mare amploare şi fast la Bucureşti, la Chişinău a fost umbrită de unele discordanţe pur basarabene. Partea oficială a decurs conform scenariului: corect, cu respectarea normelor de conduită internaţionale. Un lucru s-a scăpat: oficialii au felicitat conducerea României cu Marea sărbătoare, uitând însă să-i felicite şi pe propriii săi cetăţeni români cu această sărbătoare. Dar tocmai basarabenii au fost primii care au pus la 27 martie 1918 prima piatră la acest important edificiu – Marea Unire.

În continuare şi cei cu inima română au procedat pur basarabeneşte. La Bucureşti toată românimea a fost împreună. La Chişinău – răzleţită, ca racul, broasca şi ştiuca din cunoscuta fabulă a lui A. Donici. În loc ca în această zi memorabilă să fim împreună sute de mii în Piaţa Marii Adunări Naţionale (aşa cum am fost odinioară!) ne-am împărţit pe nu ştiu ce criterii.

Cu începere de la orele 11.00 Consiliului Unirii (de fapt Partidul Naţional Liberal!) a organizat o manifestare de suflet românesc în Scuarul Europei. La ora 12.00 la sediul biroului parlamentar al deputatului Eugen Tomac din Chişinău a fost organizat un alt eveniment „…cu participarea personalităţilor din mediul cultural, politic şi academic de pe ambele maluri ale Prutului”. Practic în acelaşi timp la orele 12.00 Partidul Liberal a organizat o altă manifestare în Scuarul Catedralei Metropolitane, în cadrul căreia a avut loc un frumos eveniment: depuneri de flori de către membrii Partidului Liberal pe locul unde va fi ridicat monumentul celor „Trei martiri ai sfintei cauze naţionale: Alexei Mateevici, Simion Murafa și Andrei Hodorogea”. Frumoasă iniţiativă, care însă este umbrită de faptul că mai avem în acest sens şi alte proiecte care au rămas la faza doar de idee cum ar fi piatra instalată chiar în Piaţa Marii Adunări Naţionale, pe locul căreia ar trebui să fie monumentul victimelor comunismului (proiect nerealizat), de asemenea, ideea monumentului dedicat victimelor tinerilor de la 7 aprilie 2009, care urma să fie instalat în faţa Parlamentului, dar despre care nici nu se mai vorbeşte. „Pentru tineri, pentru copii, adresarea mea este următoarea: Luați cu asalt Prutul, zdrobiți vamele și barierele care mai sunt între noi. S-ar putea să fie calea cea mai scurtă spre Uniunea Europeană. Dacă sute de mii de cetățeni ai Siriei, Iranului, Irakului, Afganistanului au trecut în Europa, dintr-un capăt în altul, ignorând toate frontierele, ar fi păcat noi să ne închinăm atâta la granițele de la râul Prut”, îndeamnă D. Chirtoacă. Frumos îndemn dar de ce însă nu a venit cu acest mesaj în faţa tinerilor, care au organizat cu începere de la orele 14.00 un frumos Marş al Unirii?

Tinerii din A.O. „Onoare, Demnitate și Patrie” au organizat a organizat acest marş pornind din fața Liceului Gh. Asachi de pe strada Pușkin până la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, unde a fost dată citirii o Declarație Istorică de Unire semnată de cei prezenţi. După aceea coloana s-a deplasat la ambasada României de pe str. București, unde a cerut urgentarea unirii celor două state româneşti. Evenimentul a finalizat cu reconstituirea de către Tinerii Moldovei a unei foarte frumoase hărţi reîntregite a României Mari, așa cum va arăta după Reunire în a. 2018! Foarte frumos eveniment însă am fost puţini!

Pe toate siturile, blogurile cei cu inimă română strigă în hău „Vrem o Românie reîntregită! Vrem o naţiune unită!”. Cine însă să o reîntregească? Cine să ne unească? Înaintașii noştri, în condiţiile mult mai dificile de atunci au realizat Unirea, ceea ce contemporanii noştri nu o pot face. Atunci toţi s-au unit într-un singur ideal: cei cu vederi liberale, socialiste, ţărăniste. Astăzi nu se pot uni într-un singur gând – Reunirea cu ţara– nici cele 3-4 aşchii liberale. Cum vom face Unirea atât de aşteptată în 2018 când se vor împlini 100 de ani de la Marele eveniment” sau cum vom realiza frumosul proiect înaintat recent de constituire a Uniunii Statale „România-Republica Moldova”?

 

 

Valeriu Dulgheru

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii