Vavila Popovici: Startul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro

8 Aug 2016 by admin, Comments Off on Vavila Popovici: Startul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro

„Secretul succesului constă în a vrea să câștigi și a ști să pierzi.”

—    N. Machiavelli

 

   Brazilia este cea mai mare putere economică națională a Americii Latine. Orașul Rio de Janeiro a fost desemnat oraș gazdă în cadrul celei de-a 121-a Sesiuni a Comitetului International Olimpic, desfășurată la Copenhaga, Danemarca în luna octombrie 2009.

   Orașul Rio de Janeiro este primul oraș sud-american care găzduiește Jocurile Olimpice de vară, al doilea din America Latină (1968) și primul din Emisfera sudică (după 2000), probele sportive desfășurându-se pe 33 de arene răspândite în 4 părți ale orașului: Barra, Copacabana, Deodoro și Maracanã.

   Torța olimpică a fost aprinsă la templul Herei din stațiunea Olimpia – oraș din Grecia cunoscut ca loc de desfășurare a Jocurilor Olimpice în perioada clasică –, în data de 21 aprilie 2016, iar în 27 aprilie ea a fost înaintată organizatorilor brazilieni la Atena, cu o scurtă oprire în Elveția pentru a vizita sediul Comitetului Internațional Olimpic, Muzeul Olimpic din Lausanne și Biroul Națiunilor Unite de la Geneva. Pe pământ brazilian a intrat în data de 3 mai, a trecut prin 300 de orașe ale țării și punctul culminant a fost aprinderea torței pe stadionul Macaranã, în data de 5 august, când am putut vedea ceremonia de deschidere.

   Jocurile au loc în perioada 5-21 august 2016, cuprinzând 28 de sporturi, la care participă 11.000 de sportivi.

   Brazilia este o țară tropicală, a 5-a cea mai mare țară din lume, al doilea stat din lume, după SUA, cu cele mai multe aeroporturi, funcționale fiind – 2.500 de aeroporturi. Are cea mai mare populație de religie catolică, reprezentând 64% din populația țării. Simbolul creștinismului brazilian este acel impresionant monument reprezentând pe Iisus Mântuitorul, amplasat în sudul orașului Rio de Janeiro, pe muntele Corcovado (780m), construit între 1926-1931 și având o înălțime de 30 metri, un piedestal de 8 metri înălțime, cu brațele având o lățime de 28 metri, confecționat din beton armat, pentru a rezista vânturilor puternice și eroziunilor. Statuia a fost realizată de sculptorul român Gheorghe Leonida, cel care a sculptat mai multe busturi ale membrilor Casei Regale și care, în vremea comunismului ateist din țara noastră, a fost complet ignorat.

   Știind cum începem fiecare zi de lucru – cu o ceașcă de cafea pe masă sau pe birou – ne amintim că Brazilia este cel mai mare producător de cafea din lume; reprezentând o treime din cafeaua consumată pe plan mondial, cu o mare diversitate de tipuri de cafea, datorită diferenței dintre soluri, climă și specii ale arborelui de cafea, dar și diferitelor tehnici de cultivare practicate în regiunile țării.

   Cultura braziliană este foarte diversificată datorită caracterului complex al societății. O lungă perioadă Brazilia a fost o colonie portugheză, de aici influența limbii portugheze – ea fiind limba oficială a Braziliei, deși se vorbesc limbi europene ca: germana, italiana, chiar și japoneza –,  a catolicismului – fiind statul cu populația cea mai mare a catolicilor din lume –, și a stilului în arhitectură. Explicația faptului că se vorbesc atâtea limbi este aceea că începând cu secolul al XIX-lea, Brazilia și-a deschis frontierele imigranților și au intrat în țară persoane din foarte multe state, majoritatea fiind de origine italiană, portugheză, spaniolă și germană, ceva mai târziu – imigranți din Asia, mai ales din Japonia și Orientul Mijlociu. În Brazilia trăiește cea mai mare populație de origine italiană din afara frontierelor Italiei, cea mai mare populație de origine japoneză din afara teritoriului Japoniei, mai mulți libanezi decât în Liban și cea de-a doua populație ca număr de origine germană care trăiește în afara statului german. Țara poate fi model pentru lumea întreagă privind toleranța. Datorită acestui fapt au țâșnit idei și s-a statornicit o cultură originală, plină de elan și dragoste de viață.

   Germanii și italienii au contribuit semnificativ la cultura Braziliei, dar preponderentă a fost influența popoarelor autohtone și care se poate observa mai ales în arta culinară, muzica vibrantă și dansul –  expresie a tinereții, optimismului și frumuseții. Și să adăugăm faptul că fotbalul este sportul cel mai popular în Brazilia, iar anualul Carnaval de la Rio este cea mai mare petrecere a lumii.

   Regizorul brazilian care a regizat spectacolul, a început cu prezentarea istorică a țării sale, ajungând până în a revela prezentul prin scene superbe în care predomina muzica, dansul; Gisele Bundchen, superbul fotomodel brazilian, a traversat maiestuos arena, în aplauzele spectatorilor.  Regizorul a transmis totodată mesajul de atenționare asupra protejării naturii de pe planeta noastră, înțelegând și protejarea civilizației la care a ajuns omenirea în general și arătând, în mod sugestiv, posibilele pericole în cazul neglijării avertismentelor ecologice.

  A urmat defilarea celor peste 200 de națiuni, în ordinea alfabetului portughez. Se putea urmări numărul participanților fiecărei țări, deci și numărul restrâns al delegației tării noastre. Dar, mai bine mai puțini și valoroși!

   Elanul arzător al participanților dezvăluit la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice ne-a impresionat. Stând comod în fotolii, am privit minunatul spectacol, culorile fascinante și fantezia concepută de organizatori; de asemenea exuberanța tuturor celor ce defilau pe arenă, dar și a celor care priveau defilarea, întâmpinând reprezentanții fiecărei țări participante cu frenetice aplauze. Uralele se auzeau în valuri, costumele divers colorate cu puternice culori, creatoare a unui admirativ metisaj, transmiteau elan tuturor participanților, dar și celor trei miliarde de spectatori de pe întreaga planetă. Au fost momente de afirmare a fraternității, de iubire și speranță.

   În finalul spectacolului, am putut vedea ultimii metri parcurși ai torței olimpice, ținută în mâna maratonistului brazilian Gustavo Kuerten, cel care a aprins flacăra olimpică.

   Așteptăm cu înfrigurare momentele de luptă pentru afirmarea valorilor în domeniul sportiv al fiecărei țări. Să le urăm succes! Oh, cât de valoroase sunt, pentru viața fiecăruia, minutele de succes!

 

Vavila Popovici – Carolina de Nord

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii