Prof. Dr. Viorel Roman: Turnătorul

30 Sep 2016 by admin, Comments Off on Prof. Dr. Viorel Roman: Turnătorul

Turnătorul

este un personal tragi-comic din jungla unui regim socio-politic închis în el însusi, autist, în care dreptul de mișcare și de exprimare era strict interzis. Actorul Ștefan Sileanu romancierul Constantin Turturica ne ajută să înțelegem banalitatea terorii cotidiene a acelor vremuri. Să începem cu actorul: „Ajungând la această vârstă, eu știu exact ce trebuie denunțat, în ce moment și în legatură cu ce. Nu mă înșel niciodată. Am un instinct special pentru asta (…) Sunt un turnător ideal. Daca s-ar acorda o medalie pentru delațiune, aș fi primul care ar lua-o !’’. Replica e inspirată din piesa ”Circuitul normal’’ a dramaturgului Jean-Claude Carriere. Piesa, de aproape doua ore la Teatrul Nottara, e suficientă pentru marele actor să ne introducă în duplicitatea care îl macina în primul rând pe turnătorul obligat să se denunțe el însuși, pentru a fi la mâna comisarului, care nici el nu este în afara acestui cerc vicios, a „Circuit(ului) normal“. În ce privește cartea lui C. Turturica, scriitorul este exhausiv – deja pe coperta suntem introduși în tematică: Republica Populară Română (Stema țării), Ministerul Afacerilor Interne, Secret (dupa completare), numele autorului, titlul romanului, Nu ești obligat să mori tâmpit, cu subtitlul, Mărturia informatorului, Data, Editura Tehnopress, Iași 2006. Cartea are 437 pagini și patru capitole: … până în pragul Securității; În drum spre Suza; Trădarea trădătorului; Zi neagră pentru idoli… Daca Sileanu ne prezintă un turnător senior, uns cu toate alifiile, Tutus este un tânăr care nu numai că nu are origine sănătoasă (tatăl jandarm, deci un instrument al exploatării burghezo-moșierești), nu are nici macar buletin de București. Cu toate aste el este hotărât să supraviețuiască, să cucerească orașul cu orice preț, până ajunge în atenția Securității. Așa avem prilejul de a fi introduși în lumea dictaturii celor ce muncesc, a proletariatului, in care in mod paradoxal nu munca era pe primul plan, ci o sumedenie de reguli scrise si nescrise, riscurile pe care eroul nostru incearca sa le faca fata. Atat marele actor Stefan Sileanu cat si scriitorul, prea putin cunoscut, Constantin Turturica au realizat, primul rolul unui personaj de neuitat, al doilea o carte extraordinara. E vorba de o societate sortita ab ovo esecului pentru ca nu munca sau alta activitate creativa dadeau tonul, ci PCR, Partidul Comunist Român, sau mai exact „Circuitul (a)normal“, Pile, Cunoștințe, Relații.

Prof. Dr. Viorel Roman

Consilier academic la Universitatea din Bremen

www.viorel-roman.ro

 

 

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii