Arcadie Hinescu – CUNOAȘTERE

25 Feb 2017 by admin, Comments Off on Arcadie Hinescu – CUNOAȘTERE

Timpul la care mă refer este începutul anului II la  Liceul Industrial Forestier (1967-1968) –  astăzi Liceul Tehnologic “Timotei Cipariu” Blaj. Eram cât se poate de privilegiați să avem o pleiadă de profesori competenți și dăruiți, de mare ținută și probitate profesională, majoritatea acestora putând să facă parte cu brio dintre cadrele universitare  din Cluj sau Brașov.

Surprinzător, a răzbătut până la noi, elevii, frânturi dintr-un zvon că va sosi în Școală un nou și eminent profesor, care ar fi fost primul peste tot pe unde a învățat, deci, sosea ca proaspăt șef de promoție al seriei de ingineri de la Institutul Politehnic din Brașov. Enigma începea să se mai atenueze într-un fel, zvonul aducând și precizarea, uluitoare pentru noi, că era vorba de fratele mai mic al profesorului Ion Hinescu, ori acesta era unul dintre profesorii noștri de bază și extraordinari, foarte apreciat șu iubit atât de profesori, cât și de noi, elevii. Elogierea noului profesor o făcea directorul nostru, Virgil Prună, cu mare admirație și însuflețire, recunoscut ca foarte zgârcit la vorbă și reținut în aprecieri.

Arcadie HinescuProfesorul Arcadie Hinescu, a intrat în viața noastră, așezat pe o treaptă foarte înaltă de către cei care l-au cunoscut și apreciat. Însă, în munca sa de profesor, a fost egal cu el însuși la fiecare oră. Nu a căutat niciodată să impresioneze. Intra în clasă doar cu catalogul în mână și cu stiloul la piept, lângă inimă. Și avea o inimă generoasă din care bunătatea curgea prin învățăturile și cunoștințele pe care le prezenta, cu modestie, dar și cu mare precizie, claritate și fermitate. Nu vorbea deloc teatral, comportanentul îl avea aproape liniar, tablele negre le umplea firesc, cu ușirința unui maestru, cu un scris ordonat, frumos aranjat. Informațiile curgeau una după alta, nu monoton, ele veneau și se așezau conturând tot mai clar tema propusă. Notarea ca și predarea, o făcea încurajându-ne participarea. Periodic, căuta întâlnirea privirilor noastre, cu lumina ochilor săi inteligenți și vigilenți. La nevoie, ne onora cu un ușor zâmbet, adesea adresat ascultătorilor cărora le întâlnea privirea. Clasa participa și era fascinată de modul de zugrăvire, în culori calde și armonioase, a unor tablouri și subiecte altfel anoste. Domnul Profesor nu numai că expunea și prezenta, ne și antrena tăcerea admirativă, dumnealui aducea cu sine stări de creație, la care ne invita să fim parteneri, participând mic și mare la o stare de spirit, adesea academică, de studiu, cu acces direct la știință.

După plecarea profesorului, rămâneam uimiți și încărcați  de o anumită stare de efervescență (creatoare), de-a ne dori să învățăm mai mult și să-i călcăm pe urme. Îl vedeam de departe, nimic nu-l oprea din mersul său hotărât și ușor grăbit, timpul îl furnica nelăsându-l să se oprească din drumul său spre bibliotecă, acolo unde cercetătorul, nicicând îmblânzit, însetat și plin de-un neastâmpăr al cunoașterii și învățării, tânjea de a fi astâmpărat de imensele opere de cultură și știință, care docile, se lăsau prelucrate într-un nou înțeles, înnobilate, de geniul  neostoitului arcadian.

Timpul, pe care l-a prețuit și la folosit cu atâta încordare și determinare, pentru Domnul Profesor, s-a oprit o clipă, dar suficient pentru a-i înțepeni definitiv viața terestră în măreața sa operă de știință, și deodată, a trecut în lumea de dincolo de timp, în veșnicia de unde venise.

George DANCIU

Astra Blăjeană, nr. 2 (63) , iunie 2012

___________________

Note

1 – A publicat peste 2500 articole de specialitate.

A publicat sau editat 62 de cărţi, singur sau în colaborare, unele dintre ele fiind tratate de specialitate şi 17 cursuri universitare, cea mai importantă fiind Managementul Proiectelor, premiată de către Asociaţia Facultăţilor de Economie din România, în 2008, ca cea mai bună lucrare din literatura economică în domeniul managementului. A fost membru al Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă (1986), AGIR (1994), AFER (2009), AGER (2009), al Academiei Europene de Marketing (1996) şi al Academiei de Ştiinţe din New York (1997).

________________________

Astra Blajeana Nr. 2 2012 by Cipriandeblaj Veste – issuu

Rãmas bun prof. univ. dr. Arcadie Hinescu!

Sursa:  https://saltmin.com/2017/02/24/arcadie-hinescu-cunoastere/#more-44260

 

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii