Alexandru Nemoianu: Desproprietărirea

19 May 2017 by admin, Comments Off on Alexandru Nemoianu: Desproprietărirea

In goana salbateca si indecenta a “restitutirilor” , catre cine merita si mai ales catre cine nu merita, se uita ca simultan cineva este desproprietarit. Iar acel cineva este Neamul Romanesc. Sa fim bine intelesi.
In nici un chip nu urmaresc sa fac manifest politic si de actualitate. Prin Neamul Romanesc nu inteleg de fel “poporul muncitor” sau “clasa muncitoare”, prin Neamul Romanesc inteleg suma Romanilor care duc pe umeri povara istoriei si care o duc pastrand cu indaratnicie identitatea lor, “modelul existential romanesc”. Acest Neam nu este o masa, este suma unor persoane, fiecare dintre ele unica si fara egal. Acest Neam si aceste persoane sunt desproprietarite.
Exemplele ce se pot da sunt fara numar.
De la “retrocedarile “ in favoarea casei de Hohenzollern-Duda, la cele facute in favoarea descendentilor “printesei” Ileana (zis Maica Alexandra), la “retrocedarile “din parcul Herastrau, etc. Dar nu la astea ma voi referi ci la cele din Ardeal.
In satul Ciuguzel, judetul Alba, suprafete considerabile si aproape toata padurea din hotarul satului, au fost “retrocedate” catre un tinerel haotic descendent al familiei Banffy. Ceeace este insa scandalos este faptul ca nu au fost retrocedate posesile avute de acea familie intre razboaie, ci chiar pamanturi avute inainte de 1 Decembrie, 1918, pamanturi pentru care fusesera compensati de catre Statul Roman in anii 20 ai veacului trecut. Este obscen ca “retrocedari” s-au facut pana si in favoarea descendentilor Banffy care intrau in categoria “optantilor” unguri. Acei dintre ungurii din Ardeal care, in anii 20 ai veacului trecut au optat pentru cetatenia maghiara. Acei “optanti” toti, au fost despagubiti de catre Statul Roman, in urma unui celebru proces pledat de catre Nicolae Titulescu. Reamproprietarirea lor azi, de noua stapanire globalista, este un scandal.
Cu egala ingrijorare poate fi observat un alt “caz”
Este vorba de tactica “concesionarilor” practicata de administratii comunale. Pamant comunal este “concesionat” si in fapt scos din proprietatea obsteasca. ”Baronii” isi fac aparitia in tinuturi care au fost vesnic libere, asa cum este Tara Almajului.
Dar aceset acte dovedesc limpede un scop.
Acest scop este marginalizarea Neamului Romanesc. O marginalizare economica dar care are de scop silirea lui in situatii limita care ar face nespus de grea pastrarea identitatii. Momentul istoric este cumplit si toti cei care simt romaneste ar trebui sa o inteleaga.

————————————

Alexandru Nemoianu
Istoric
“Centrul de Studii și Documentare al Românilor-Americani”
(Valerian D. Trifa. Romanian-American Heritage Center)
Jackson , Michigan, USA
la

3 mai 2017

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii