Alexandru Nemoianu: O logică bolnavă

19 May 2017 by admin, Comments Off on Alexandru Nemoianu: O logică bolnavă

In noaptea de 30 Octombrie, 2015, intr-un soi de club din “centrul vechi” al Bucurestiului a izbucnit un puternic incendiu.
Acest incendiu a secerat vietile a peste treizeci de tineri si a ranit grav alte cateva zeci. A fost cu adevarat o tragedie. Dar acestea fiind spuse cateva lucruri trebuiesc spuse, cateva fapte care nu pot fi argumentate.

Sala unde avea loc acea manifestare era, asa cum am aspus, in “centrul vechi” al Bucurestiului. In acea parte a orasului infrastructurile de baza sunt la nivelul ultimului sfert al veacului al XIX-lea, vremea lui Caragiale.
Acele locasuri au fost preluate de personaje din noua clasa a “nou imbogatitilor” care le-au varuit, incarcat cu instalatii pe care acele vechi cladiri nu le pot purta si au creat o situatie care era in asteptarea unui accident. Accidentul a fost din nefericire tragedia de care pomeneam.
In acelasi timp trebuie spus ca Vineri seara, in 30 Octombrie, 2015, un mare numar de tineri au ales, au facut optiunea libera, de a participa intr-o festivitate cel putin indoielnica.
Este vorba de “Holloween” ( un obicei American din capul locului dubios) si care nu are nici un fel de legatura, NICI UNA, cu traditia si civilizatia romaneasca.
Deci, repet, un grup de tineri au ales de buna voie sa participle, intr-o Vineri seara, la o festivitate dubioasa. Era dreptul lor sa faca aceasta alegere si nimeni dintre pamanteni nu ii poate judeca. Dar iarasi este dreptul unora dintre pamanteni de a nu aproba alegerea facuta de acei tineri. Existenta pamanteasca inseamna si circulatia unor pareri diferite.
Ce este insa trist si dovedeste o logica bolnava este reactia mijloacelor de informare in masa, cele care in fapt, conditioneaza si manipuleaza modul de gandire a multora dintre Romani.

Acea tragedie, caci pierderea de vieti omenesti este in orice circumstanta o tragedie, a fost prezentata ca un moment de “definitie” a gandirii colective romanesti.
Tinerii , multi dintre ei drapati in “Dracula” si eiusedem farinae, au inceput a fi prezentati ca “ingeri”, ba chiar ca “eroi”, oricum ca personaje superlative.
Inca mai absurd, mai bolnav, au fost aflati si “vinovati”.
Fara indoiala ca exista vinovati. Ei sunt proprietarii acelui club ale carrui instalatii s-au dovedit a fi fost improvizatii periculoase si autoritatile administrative care au dat autorizatiile de functionare unor asemenea , repet, improvizatii periculoase.
Dar dincolo de asta cautarea de “vinovati” a devenit absurda si dovedind o logica bolnava.

“Vinovata” ar fi fost,nici mai mult si nici ma putin, Biserica Ortodoxa Romana.
Ea ar fi fost “vinovata” pentru a nu fi jeluit cu convingere si patos pe victimele incendiului. Ea ar fi fost “vinovata” chiar si pentru faptul ca ar fi exprimat anume rezerve sau, lipsa de entuziasm fata cu “celebrarea” acelui foarte dubios “Holloween”.
Pentru ce, sau conform cu ce logica, dreptul sau optiunea unora de a celebra Holloween ar devein obligatie pentru cei care ignora acea data?
Iar daca mijloacele de informare au ales sa dea acelei tragedii o dimensiune metafizica, atunci sa mergem pana la capat.
Uneori optiunile au consecinte. Dar intotdeauna tragediile au o anume explicatie, nu se petrec chiar la intamplare.
Iata un caz prezentat in Luca 13;1-5:
” Si erau de fata in acel timp unii care-I vesteau despre galileenii al caror sange Pilat l-a amestecat cu jertfele lor./Si El raspunzand le-a zis: credeti oare ca acesti galileeni au fost ei mai pacatosi decat toti galileenii, fiindca au suferit acestea?/Nu!,zic voua;dar daca nu va veti pocai toti veti pieri la fel./Sau acei optsprezece insi peste care s-a surpat turnul in Siloam si i-a ucis,ganditi oare ca ei au fost mai pacatosi decat toti oamenii care locuiau in Ierusalim?/Nu!,zic voua;dar daca nu va veti pocai,toti veti pieri la fel.”

Sa luam aminte!

————————————

Alexandru Nemoianu
Istoric
“Centrul de Studii și Documentare al Românilor-Americani”
(Valerian D. Trifa. Romanian-American Heritage Center)
Jackson , Michigan, USA
la

22 aprilie 2017

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii