Alexandru Nemoianu despre lucrarea Pr. Prof. Dr. Petrică Zamela, “Mitropolitul Vasile Lăzărescu al Banatului (1894-1969) – Monografie Istorică”, Editura Universității Oradea, 2011

1 Jun 2017 by admin, Comments Off on Alexandru Nemoianu despre lucrarea Pr. Prof. Dr. Petrică Zamela, “Mitropolitul Vasile Lăzărescu al Banatului (1894-1969) – Monografie Istorică”, Editura Universității Oradea, 2011

“…iar adevărul vă va face liberi”
(Ion,8,32)

In 2011 aparea lucrarea: Pr. Prof. Dr. Petrica Zamela, ,,Mitropolitul Vasile Lazarescu al Banatului (1894-1969); Monografie Istorica”, Editura Universitatii din Oradea, 2011, 410 pagini.
Pr. Profesor Doctor Petrica Zamela a fost preot paroh in satul Borlovenii-Vechi din Valea Almajului, Banat, si actualmente Parinte Staret al Manastirii Almaj.

Lucrarea cuprinde: Cuvant Inainte, Prefata, Introducere si zece capitole. Lor li se aduga; concluzii, bibliografie, anexe, indice de nume si locuri.
Aceasta lucrare este o monografie istorica monumentala si cuprinzatoare.

Lucrarea, asa cum arata si titlul, este dedicate prezentarii vietii si operei celui care a fost Mitropolitul Banatului, Dr. Vasile Lazarescu.
Detaliile istorice sunt coplesitoare si de o acurateta absolut impresionanta.
Lucrarea, avand ca punct central viata si opera lui Vasile Lazarescu este, in acelasi timp, o fresca in totul captivanta a vietii Banatului si implicit a Romaniei, in cea mai zbuciumata vreme a tragicului si sangerosului veac XX.
Studii viitoare vor trebui sa analizeze in amanunt datele istorice cuprinse in aceasta,cum ziceam,monumentala monografie. In randurile care urmeaza am sa cutez sa exprim doar cateva ganduri si sa impartasesc cateva impresii starnite de citirea acestei monumentale lucrari.

Aceasta lucrare si autorul ei , vrednicul de toata lauda Parinte Profesor Doctor Petrica Zamela, deschid drum nou in istoriografia bisericeasca romaneasca.
Este un act de mare curaj sa prezinti evenimente ce s-au petrecut in cea mai sangeroasa noapte ce a trecut-o Neamul Romanesc si Biserica Ortodoxa Romana. Este un act inca si mai curajos, si foarte riscant, sa cauti si mai ales sa spui pe nume cauzelor raului. Caci trebuie sa tinem limpede in minte cateva lucruri.

Raul nu are stare “in sine”. El este o categorie parazitara care se manifesta doar in lipsa binelui, in lipsa actiunii “binelui”. Lipsa de actiune datorata slabanogirilor sufletesti; din frica, invidie, lene sau, pur si simplu, prostie (care in ultima instanta este tot o forma de pacat!). Raul nu se intampla pur si simplu. Raul este facut prin oameni si, mai exact, prin oameni care aleg, opteaza, sa il faca. Dupa asta exista infinite motivari si explicatii. Dar ele nu valoreaza nimica atunci cand la temeiul actului rau, si o stim bine cu totii, sta vointa de a a face acel rau sau, si tot vina este, vointa sau lasitatea in a sta complici raului si a nu ne opune lui, dupa puterea ce o avem, macar prin tacere, macar refuzand sa comitem raul activ.
Cu acestea spuse trebuie vazut care este miezul si contributia esentiala,noua ca abordare si intelegere, a acestei admirabile monografii.

Parintele Petrica Zamela a aratat in ce consta activitatea si opera lui Vasile Lazarescu. Datele istorice sunt marturie sigura si fara putinta a fi tagaduite. Parintele Petrica Zamela nici nu a mai avut nevoie sa exprime opinie; el a prezentat informatia si cei care citesc pot sa judece. Dupa datele prezentate, pentru orice cititor de buna credinta, rezulta limpede ca Mitropolitul Vasile Lazarescu a fost un vrednic vladica si un vrednic de lauda om. Dar monografia devine cu adevarat vibranta atunci cand ea incepe sa prezinte perioada 1945-1961. In acea perioada Mitropolitul Vasile Lazarescu a facut optiunea de a nu se inchina stapanirii de o clipa, a refuzat sa faca pactul cu diavolul.
Acei ani au fost ani cranceni! Au fost ani in care esenta Neamului Romanesc s-a ales, s-a lamurit, prin foc si prin spalare cu sange si lacrimi. A fost o perioada care, privita in urma, nu uluieste prin numarul celor care au cazut. Uluieste prin numarul celor care au decis, marturisind cu lacrimi si sange, sa ramana, sa stea in Adevar si dreptate. Si acesta este marele merit al Mitropolitul Vasile Lazarescu, de a nu fi acceptat sa fie complice raului si de a fi avut intelepciunea sa nu incheie intelegere cu necuratul. Dupa aceea, tot ce a urmat, este acuma istorie iar Judecata sta in Mainile lui Dumnezeu…Iar pentru a fi prezentat acest moment istoric semnificativ, metodic, amanuntit, Parintele Petrica Zamela merita mai mult decat respect.
Caci scrierea lui, cum am apucat sa spun, este nu numai o impresionanta realizare scolastica, este mai ales un exemplar si vredinc a fi urmat act de curaj si verticalitate morala!
Caci, sa fim bine intelesi, Parintele Petrica Zamela si-a asumat un mare risc, alegand sa spuna adevarul despre o vreme sinistra si intr-o structura care, din nefericire, prea adesea, s-a complacut si inca se mai complace in prezentarea isoriei ei mai recente,printr-o auto-cenzura caldicica sau o retorica triumfalista, neconvingatoare.
Aparitia acestei monografii si tonul ei vor avea drept consecinta o mai mare deschidere, o mai cutezatoare rostire a Adevarului, singurul care ne poate face liberi, in prezentarea vietii Bisericii Ortodoxe Romane intre 1944-1990.

Mantuirea si iesirea din comunism au fost un dar si o milostenie speciala de la Dumnezeu.
Trecerea prin comunism a fost, sau ar fi trebuit sa fie, vreme de rugaciune, umilinta si cautare: cu Hristos, prin Hristos, spre Hristos, cel care este acelasi: ”ieri,astazi,intotdeauna”.
Stim bine cu totii ca, ”nu sunt vremile sub oameni, ci sunt bietii oameni sub vremi”. Dar asta nu ne indreptateste sa uitam o clipa ca sub aceste vremi, care ne sunt lasate fiecaruia o singura data, ne putem mantui sau ne putem osandi. Iar aceasta, sa nu ne amagim, este alegerea noastra, a fiecaruia dintre noi.O alegere care ne aseaza in eternitate.
“Noi nu putem alege circumstantele existentei noastre, dar putem alege ce facem sub aceste circumstante”.
Eu cred ca Parintele Profesor Doctor Petrica Zamela a facut alegerea cea dreapta.

———————————

Alexandru Nemoianu

Istoric
“Centrul de Studii și Documentare al Românilor-Americani”
(Valerian D. Trifa. Romanian-American Heritage Center)
Jackson , Michigan, USA
la

1 iunie  2017

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii