Eleonora Schipor: Noi prezentări de carte

20 Jun 2017 by admin, Comments Off on Eleonora Schipor: Noi prezentări de carte

       O asemenea măsură a avut loc astăzi, 20 iunie 2017, la biblioteca din satul Prisăcăreni, raionul Hliboca, în prezența câtorva îndrăgostiți de frumos, de literatură, cultură, civilizație.

      Ne-am adunat la mica bibliotecă sătească la invitația inimoasei doamne Rodica Zegrea, șefa acestei instituții culturale de aproape trei decenii.

          În prezența câtorva poeți, ziariști, lucrători ai sferei culturale, săteni, elevi ai școlii locale am făcut o scurtă trecere în rvistă a câtorva cărți de valoare pentru neamul nostru.

          Mai întâi am prezentat cartea savantului bucovinean, președintele societății regionale «Golgota», domnului Ilie Popescu. Carte scoasă recent de sub teascul tipografiei din Storojineț având ca titlu «Pagini despre absolvenții catedrei de filologie română și clasică a universității din Cernăuți». La pregătirea pentru tipar a acestei cărți și-a adus contribuția nemijlocită și semnatara acestor rânduri, care este și coordonatoare de proiect, iar împreună cu tânăra ei colegă, profesoara de limbă maternă de la CIE Cupca, Lucica Dușceac, corector și redactor.

          Doamna bibliotecară șefă Rodica Zegrea a amenajat un panou cu cărțile și ziarele de și despre doctorul în filologie Ilie Popescu, la care subsemnata a mai adăugat câteva materiale proprii despre autorul dat, care este și consăteanul meu, fiind originar din Pătrăuții de Jos, despre care am scris și o carte la cei 75 de ani ai săi, apărută în anul 2014.

          În partea a doua a întâlnirii date, la propunerea mea, am amenajat o mică expoziție (ziare, reviste, cărți) și am prezentat cărțile recent apărute ale poetei bucovineano- bănățene Mariana Gurza. Am început discursul meu despre «Poeta cu suflet de înger» (cine a numit-o astfel a spus un lucru extraordinar), referindu-mă la originile ei bucovinene. Am citit un fragment din poezia  «Plai de dor», care reflectă, ca și în celelalte de altfel, marea dragoste a autoarei purtată cu sfințenie de-a lungul vieții meleagurilor de baștină ale părinților ei.

Frumoasă,/ ai pătruns în sufletul meu,

Ca o pasăre măiastră,/ Bucovină,

Plai de doină,/ Plai de dor…

Sfânt și binecuvântat/ Îți este neamul

Neam nemuritor…

Celor prezenți le-am vorbit despre bucovinenii introduși în  volumul APROPIERI, referindu-mă mai ales la materialele dedicate poetului-martir Ilie Motrescu, din Crasna-Putnei.

Pe scurt am prezentat și cartea de versuri apărută în ediție bilingvă cu titlul «Dumnezeu și umbră» a doamnei Mariana Gurza.

A fost de fapt prima prezentare  a acestor două cărți recent apărute și primite în dar de subsemnata. Sper că asemenea prezentări vor avea loc pe parcursul acestui an în mai multe biblioteci din ținutul nostru bucovinean.

Referiri la cele trei cărți recent apărute au făcut rând pe rând invitații, redactorul-șef al săptămânalului «Concordia», poeta, ziarista, publicista, pictorița, doamna Doina Bojescu, redactorul șef al ziarului raional «Monitorul de Hliboca», poet, ziarist, publicist, vicepreședintele Societății de cultură românească Mihai Eminescu din regiunea Cernăuți, domnul Nicolae Șapcă, profesorul, activistul și autorul de cărți din satul Suceveni, domnul Teodor  Nicolaevici, specialistul în agricultură, Ion Crâliuc, activistul, fost participant al operațiilor de luptă din Afganistan, Dumitru Fedorcea și alții. Prezenți la manifestarea dată au mai fost bibliotecarele din satele vecine Suceveni și Petriceni, elevi, săteni. Toți au ascultat cu atenție relatările noastre. Aproape toți și-au dat părerea că ne-ar trebui prin bibliotecile noastre mai multe cărți de ale doamnei Mariana Gurza, (sperăm că acest lucru va fi posibil), ba mai mult chiar ne-am dori s-o avem printre noi la una dintre aceste prezentări, șirul cărora a început azi, într-o zi fierbinte de vară, într-o mică biblotecă de la țară unde domnește atmosfera dragostei de carte, de literatură, de lucruri frumoase.

Sincere mulțumiri neobositei doamne Rodica Zegrea care la finalul acestei întâlniri de neuitat ne-a citit o poezie proprie, deoarece scrie poezii bune în trei limbi – română, rusă, ucraineană. Sperăm că într-o zi le vom avea înmănunchiate între copertele unei cărți.

          Cred că pe parcursul anului curent vom avea multe asemena întâlniri și prezentări de carte. Deocamdată le mulțumim tuturor celor care o zi obișnuită de lucru au transformat-o într-o zi de sărbătoare. O adevărată sărbătoare de suflet. Să dea bunul Dumnezeu să avem parte de cât mai multe asemenea zile în viața noastră.

———————————–

Eleonora Schipor

20 iunie 2017

Prisăcăreni, raionul Hliboca

Ucraina

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii