Alexandru Nemoianu: O figură sinistră, Petru Groza

15 Aug 2017 by admin, Comments Off on Alexandru Nemoianu: O figură sinistră, Petru Groza

De fapt, încă mai exact, titlul ar fi trebuit sa fie, un tip politic sinistru, Petru Groza. Căci lui Petru Groza, acest individ hidos, uns cu toate alifiile rău mirositoare,  ale necinstei, incorctitudinii, hidoșeniei morale, nu trebuie sa i se dedice decât pamflete și blesteme. Petru Groza nu a fost un om, a fost un animal ! Dar în același timp ca “tip” (ca reprezentant al unei tipologii) politic el are valoare mare, aproape exemplară (căci și răul are exemplele sale).
Petru Groza, în rândurile politicienilor,  reprezintă perfect tipul care acționează la adăpostul formei, care mai agonizează, pentru a promova o nouă stare. Petru Groza reprezintă tipul politicianului celui mai decăzut și al condiției umane ajunsă la capătul liniei. Acest “tip” nu are credințe, nu are scrupule, nu are rușine, nu are nimic. Singura valoare îi este interesul personal. Din rândul celor ca Petru Groza se aleg bestiile.
Câteva lucruri trebuiesc spuse despre acest “tip” de politician.
El înflorește în perioadele în care sistemul politic al unei țări a stârvit (din cause interne, cum ar fi vechimea, anacronismul ori din cause externe, cum ar fi ocupația străină).Acest “tip” functionează mai ales atunci când formele vechi nu mai au putere, nu mai au fond.
Astfel fără rușine Petru Groza s-a declarat “alesul” unor alegeri măsluite fără perdea, s-a cocoțat “prim-ministru” ales al unei țări ocupate, a jucat cum i s-a cântat. Sub supravegherea lui instituțiile românești au fost distruse, intelectualii români exterminați, istoria românească falsificată la nivelul de a declara “eroic” trecutul unui grup de derbedei, fără căpătâi și neam, alcătuit în “partid” comunist. Îmi vine să cred că același “tip” politic acționează și în administrația dislexicului texan George W. Bush și a administraților ce i-au urmat… În aceiași manieră acel grup distruge sistematic ultimele vestigii ale sistemului american  (care este vetust, anacronic, depășit). În aceiași manieră reinventează istorie (rușinoasă intervenție din Vietnam, care a dus la uciderea câtorva milioane de oameni, este prezentată ca act de “demnitate”). În aceiași manieră sunt infințate lagăre de exterminare și reeducare (Pitești sub Petru Groza, Guantanamo și Abu Ghriab sub Bush). Acest “tip” politic este circumstanțial și în urma lui lasă doar duhoarea negativității pure. Valoare simbolică au cele spuse lui Petru Groza de către cel mai corect om politic pe care l-a avut Neamul Românesc, Dr. Iuliu Maniu, ” prietenilor mei nu le va fi rușine de mine, dar de dumneata le va fi rușine și copiilor ce îi ai.”

———————————-

Alexandru Nemoianu

Istoric
“Centrul de Studii și Documentare al Românilor-Americani”
(Valerian D. Trifa. Romanian-American Heritage Center)
Jackson , Michigan, USA
la

16 august 2017

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii