Alexandru Nemoianu: Răspuns unui Senator

11 Oct 2017 by admin, Comments Off on Alexandru Nemoianu: Răspuns unui Senator

Două articole ale mele (pe care Banatul Azi a avut generozitatea să mi le publice), articole privind încercările de modificare a legislației privind protecția mediului înconjurător din România, încercări făcute prin Senatorul Marcel Vela din Banat, au fost onorate cu un răspuns din partea acestuia. Pentru a fi mai clar.

În mod corect și pe față, eu am trimis textele cu pricina în atenția Dlui Senator Marcel Vela. Repet, Domnia Sa m-a onorat cu un răspuns.
În primul rând vreau sa risipesc câteva neînțelegeri ale Domnie Sale privind articolele mele. Spune  Domnia Sa în scrisoare că “l-am insultat vulgar”, nici vorbă. D.Sa nu a citit cu atenție căci eu spusesem că aceia care ar vota pentru un promotor al distrugerii mediului înconjurător ar trebui să fie “tulburați la minte.” Deci ei, alegatorii și nu Dl. Senator. Oricum, chiar fără a fi vinovat, îmi cer scuze public daca Dl. Senator Vela s-a simțit jignit.
Mai departe, Domnia Sa folosește un soi de subtil atac personal, ad hominem, vorbind despre faptul ca eu aș trăi ,,departe” și deci cumva aș fi necunoscător al nevoilor din Banatul Montan.
Îl informez pe Dl.Vela că eu am în proprietate casa și proprietatea străbunilor mei în Borlovenii-Vechi, pe care am recondiționat-o și în care îmi petrec vacanțele de mai multe ori pe an. Plătesc impozit pentru acea proprietate, fac donații către așezămintele din Borloveni și în plus sunt cetățean Român la fel de mult ca și Domnia Sa, cu acte și pașaport în regulă și la zi. Deci interesul meu pentru zonă este legitim. Acestea fiind zise să trecem la fondul problemei.
Dl Senator îmi spune că nu aș fi înțeles scopul acțiunii sale legislative, respectiv înlăturarea legilor de ocrotire a ariilor protejate. Dl.Vela enumeră o serie de foarte frumoase și direct înduioșătoare motivații de intenție: spre binele comunităților, să fie în rând cu cei avansați din lume, etc, etc. Aceste sunt vorbe frumoase dar, așa cum spunea un fost Președinte American (Ronalld Reagan), ”aveți încredere, dar verificați”. Deci.
Până acuma în toate locurile unde s-a dat mână liberă activităților industriale în arii protejate rezultatul a fost același: dezastru ecologic, desertificare. De ce ar fi acuma altfel?
Încă mai ingrijorător, zona pe care o are în vedere Dl.Vela, Zavoi-Maru din Caraș Severin, ar fi industrializată prin compania Alset mineral. O companie din Canada care are un record sinistru privind distrugeri ecologice în Mexico și America Latina. Din acest motiv acea companie este persona non grata în mai tooată Europa. Aceasta companie și-a deschis o sucursală în Oțelul Roșu (Ferdinand) , Alset Energy. Ce anume ar modifica metodele constant folosite de aceasta companie privind distrugerea mediului înconjurator, în lipsa unei legislații clare, exact acea legislație pe care Marcel Vela înccearca să o modifice.
Fără a intenționa să devin personal este nevoie să amintesc că Dl. Marcel Vela a fost implicat în asemenea acțiuni, foarte tulburi și în trecut.
Un comunicat de presa al unei secțiuni a unui partid politic din Caransebeș, vorbește despre activitatile, repet foarte tulburi, încercate de Dl Marcel Vela printr-o companie, ”Gugulania”,  în chiar comuna sa natală, Armeniș. Parțial acele acțiuni au cam eșuat exact datorită existenței actualei legislații privind protecția ariilor protejate. Legislație pe care cu entuziasm Dl. Senator Marcel Vela caută să o modifice. Efectiv este o coincidență foarte tulburătoare.
Dar, considerând că asta ar fi  “cireașa de pe tort”, Dl. Marcel Vela îmi vorbește despre modul în care în USA este tratat mediul înconjurător și cumva sugerează că ar trebui să le urmăm exemplu. Ei bine asta este prea mult!
Statele Unite sunt cea mai puternică țară din lume și are numeroase aspecte pozitive, dar grija pentru mediul înconjurator nu este între ele. De fapt din punctul de vedere al protecției mediului înconjurator Statele Unite sunt un PARIA al lumii, o rușine. Protecția mediului înconjurător din Statele Unite nu este un  “exemplu”, este o abominație. Iar Dl. Marcel Vela ar fi bine să știe că sunt foarte mulți oameni în SUA care apără acel mediu, împotriva legislației existente, până la a-și jertfi viața.

Dacă asta dorește Marcel Vela pentru România, o protecție a mediului înconjurător tip USA, atunci stăm rău de tot.
Dar convingerea mea este că această legislație nu va trece. Nu va trece deoarece Românii își iubesc pământul și iubesc Banatul de munte, una dintre cele mai frumoase regiuni din lume (iar dupa părerea mea cea mai frumoasa). Mai cred că această legislație nu va trece deoarece acest gen de legi sunt anathemă pentru Bruxelles. De regula, în relația cu Bruxelles politicieni noștri folosesc formula vestitului General, ”dacă-i ordin, cu plăcere”.

————————————–
Alexandru Nemoianu

Istoric
“Centrul de Studii și Documentare al Românilor-Americani”
(Valerian D. Trifa. Romanian-American Heritage Center)
Jackson , Michigan, USA
la

11 octombrie 2017

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii