Eleonora Schipor: Cu chitara la braț

10 Nov 2017 by admin, Comments Off on Eleonora Schipor: Cu chitara la braț

Anume așa am cunoscut-o cu câțiva ani în urmă. Frumoasă, elegantă, talentată, îndrăgostită de cântec și nedespîrțită de chitară. E vorba de doamna Galina Semeniuc-Sâsoletina, pedagog-metodist al Centrului de Turism din Hliboca, conducătoarea cercului de copii «Cântecul turistic». Este o femeie care nu-și închipuie viața fără cântec, poezie și… chitară.

A moștenit dragostea de poezie, cântec și muzică de la tatăl ei, regretatul ziarist, poet și muzicant Ivan Semeniuc din Chițmani, unde a și văzut lumina zilei și și-a petrecut copilăria. Tatăl a fost redactor-șef al ziarelor raionale din Chițmani, Storojineț și Hliboca. Deoarece mai mulți ani a lucrat la Hliboca, fiica Galina a rămas aici, găsindu-și fericirea în acest orășel.
Pe parcursul anilor Galina a fost și corespondentă a ziarului raional, și șefa secției de cultură a raionului Hliboca, dar și-a găsit vocația în pedagogie. Copii pe care-i îndrumă cu atâta pricepere și răbdare în lumea cântecului vocal și al chitarei, ducându-i prin colinele Carpaților seculari, unde la focul taberei, adumbriți de brazii și stejarii frumoși, rourați de apa cristalină a izvoarelor de munte, sunt pasionați și rămân îndrăgostiți de toate acestea pe o viață.

Femeia muncește mult cu ei, ba mai găsește timp să scrie versuri și muzică, să fie o soție bună pentru soțul Zoreslav, o mamă grijulie și iubitoare pentru fiica Iulia și fiul Serghei, să nu uite de mama din orașul Chițmani, pe care o vizitează destul de des. De câțiva ani frecventează și ședințele cenaclurilor literare «Izvoraș», «Familia», «Domka Botușanska», unde ne cântă cu multă plăcere cu voce și la nedespărțita-i chitară.
Majoritatea cântecelor sale doamna Galina Sâsoletina le compune singură, dar cu plăcere înterpretează și cântece pe versurile altor poeți, iar notele și melodia le prelucrează singură.
Îmi aduc aminte cu plăcere despre seara de creație a domniei sale ce a avut loc în incinta casei raionale de cultură a orășelului Hliboca, prilejuită de mai multe evenimente importante. Distinsa doamnă a atins cu coarda sufletului 50 de crizanteme în buchetul vieții, 35 de ani încununați de aripa creației, 25 puși pe altarul pedagogiei și apariția primei cărți «A atinge sufletul cântecului» (Torcnutîsi pisneiu duși) în limba ucraineană. Fiecare poezie proprie, dar și a altor autori bine cunoscuți în Bucovina este însoțită de note muzicale devenind astfel cântec. Doamna Galina a dedicat câteva cântece fințelor dragi, părinților, soțului, copiilor. În cele 6 capitole are cântece cu tematică felurită – religioasă, turistică, sentimentală, patriotică…

Printre autorii versurilor pe care Doamna Galina i-a întrodus în noua sa carte se numără Lina Costenko, Domka Botușanska, Ivan Semeniuk, Iurii Petriiciuk, Elena Rutețka, Maria Cozub, Veronica Sighedin, Vladimir Șova, Dumitru Ignat, Eleonora Schipor.
Personal îi sunt recunoscătore autorei pentru că mi-a pus poezia «Ție vară îți mulțumim» pe note muzicale (traducerea în limba ucraineană îi aparține Mariei Gulei).
Cartea este dotată cu fotografii atât alb-negru cât și în culori, arătând drumurile vieții acestei femei deosebite, încununate de mireasma cântecului, a chitarei, a poeziei. Îi dorim pe lângă toate cele obișnuite și cunoscute de o viață de toți când se face o urare să- i fie viața ca un cântec, ca o poezie, iar Măria Sa Muza s-o însoțească mereu.

La mulți și frumoși ani, doamnă Galina!
————–
Eleonora Schipor
Ucraina, 2017

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii