Eleonora Schipor: Olga Kobâleanska, renumita noastră bucovineancă

27 Nov 2017 by admin, Comments Off on Eleonora Schipor: Olga Kobâleanska, renumita noastră bucovineancă

În fiecare an la 27 noiembrie marcăm ziua de naștere a vestitei scriitoare ucrainene Olga Kobâleanska, originară din Bucovina noastră, scriitoare care cunoștea mai multe limbi, printre care și româna.

Născută la Gura Humorului, trecând apoi cu traiul în regiunea Cernăuți, vestita scriitoare a trăit un timp în satul Dimca, din raionul Hliboca, mai apoi la Cernăuți.

Anume la Dimca, dar și la Cernăuți se află și casele-muzeu unde a locuit cândva scriitoarea. Un bust al ei se află și la Gura Humorului, în România.

Bucovinenii păstrează cu sfințenie memoria vestitei noastre pământene.

Anual se decernează la nivel raional și regional premii în numele scriitoarei  celor mai deosebiți și talentați oameni în domeniul literaturii.

Prin bibliotecile sătești și școlărești, prin școli, muzeie se organizează în permanență expoziții, prezentări de carte, întâlniri cu Laureați ai Premiului «Olga Kobâleanska», scriitori și publiciști ce au dedicat lucrări literare pământenei noastre.

În incinta muzeului nostru istoric de la CIE Cupca se află o expoziție permanentă dotată cu fotografii, ziare, cărți, broșuri, buclete, dedicate vieții și operei Olgăi Kobâleanska.

            În permanență organizăm excursii cu membri cercului de «Tineri muzeografi» și cu membri comitetului școlăresc, la muzeul din satul Dimca, cât și la muzeul din Cernăuți.

De asemenea organizăm expoziții și prezentări de carte de și despre viața și opera scriitoarei bucovinene Olga Kobâleanska, atât în biblioteca școlară, dar și în incinta muzeului nostru școlar.

Personal îmi face o deosebită plăcere să vizitez muzeele, expozițiile, monumentele și busturile dedicate renumitei bucovinence.

Cu câțiva ani în urmă, când am marcat 150 de ani  de la nașterea scriitoarei, am devenit Lauretă a Premiului «Olga Kobâleanska» în nominația «Creația literară».

Mă bucură și mă mândresc cu faptul că printre mulți bucovineni de-ai noștri m-am învrednicit și eu de acest înalt titlu.

——————————————

Eleonora Schipor

Cupca, Ucraina

27 noiembrie, 2017

*În foto – Una dintre expozițiile dedicate Olgăi Kobâleanska de la muzeul istoric al satului Cupca, o fotografie făcută în incinta unui muzeu din regiunea Ivano-Frankovsk și bustul scriitoarei aflat la Gura Humorului.

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii