ÎN DOUĂ LUMI – BEN TODICĂ

3 Feb 2012 by admin, Comments Off on ÎN DOUĂ LUMI – BEN TODICĂ

DARUL LUI BEN TODICA

                                    de Vasilica Grigoras

Anul 2012 debutează pentru românul-australian Ben Todică cu bucuria editării cărţii În două lumi, al doilea volum în cariera sa de scriitor. Cartea a apărut la Editura Singur din Târgovişte şi se bucură de o introducere scrisă cu disticţie literară, sinceritate prietenească şi inspirat intitulată Lucrând la reactivarea fondului sufletesc uman de poetul, editorul, cântăreţul Ştefan Doru Dăncuş. De la prima vedere, cartea impresionează prin superba copertă alcătuită cu sensibilitate, imaginaţie creatoare şi profesionalism de însuşi fiul autorului Eric Bi Chen Todică. Contribuţii intelectuale însemnate la apariţia cărţii au avut consilierii editoriali, poeta Mariana Gurza,  profesorul George Anca şi tehnoredactorul prof. univ. dr. Ileana Costea. De asemenea a fost nevoie de o muncă laborioasă pentru transcrierea interviurilor din format audio sau video, operaţiune realizată de Radu Ticu Grigoraş.

Consecvent unui proiect iniţiat şi coordonat de autor, cartea În două lumi  apare în Colecţia Spiritualitatea Românească de Pretutindeni

În două lumi  este un tom de peste patru sute de pagini şi cuprinde două capitole distincte: Interviuri şi Ecouri. Primul capitol al cărţii În două lumi  include un număr de 22 de interviuri cu personalităţi marcante ale culturii, literaturii, muzicii, artei, politicii româneşti: scriitorul şi pastorul Petru Popescu, profesorul universitar doctor  Ileana Costea, profesorul şi poetul George Anca, pastorul Corin John Izvernariu, ambasadorul Anca Vişan, europarlamentarul Petru Luhan, regizorul Dan Puican,  cineastul  Vasile Bogdan; actorii:  Stela Popescu, Eugen Cristea, Cristina Deleanu; interpreţii bănăţeni Tiberiu Ceia şi Zoe Zaica Fuicu; jurnalistele Cristina Mihai şi Simona Pele; Doina Constanţa Spilca. Toţi aceştia sunt cunoscuţi în ţară şi peste hotare, însă Ben Todică crede cu tărie că oamenii simpli, prin diverse experienţe de viaţă  pot fi un izvor nesecat de informaţii de mare importanţă, uneori cu conotaţii documentare şi istorice. Mă refer la interviurile cu oamenii din locurile miniere bănăţene unde a copilărit şi lucrat autorul, în Ciudanoviţa, Oraviţa: Tiberius Andonie, Nistor Petru, Nicu Chişe, Dumitru Ion. Nici experienţa la superlativ a unei românce obişnuite, Alexandrina Stroiu, nevoită să ia drumul exilului şi să-şi ducă traiul în ţara de adopţie, Australia, nu este lipsită de importanţă pentru lectură. Şi, cunoscut fiind faptul că Ben Todică a identificat şi promovat tinere talente artistice,  include în carte şi două interviuri cu Loredana Sachelariu şi  Elisabeta Cristina Găluşcă. Doar simpla înşiruire a acestor nume intervievate ar putea impresiona orice cititor, însă, cu certitudine conţinutul interviurilor este deosebit de interesant.

Am doilea capitol al cărţii, întitulat  Ecouri, cuprinde cronici, aprecieri, articole,  mărturii ale cititorilor cu privire la cartea Între două lumi, apărută la Editura Atticeea, Timişoara, 2009. Aceste gânduri ale cititorilor au fost exprimate cu ocazia lansării cărţii, unele publicate în diverse reviste în format hârtie ori electronic, dar şi în corespondenţa semnatarilor cu autorul. Cartea Între două lumi a stârnit interesul de lectură unui număr însemnat de cititori dornici să-şi spună o părere despre ea. Dar ceea ce este şi mai important este faptul că printre cititori se află un public foarte diversificat, de la elevi şi studenţi la cadre didactice din învăţământul preuniversitar şi academic, din diverse categorii sociale şi intelectuale (profesori, medici, ingineri, bibliotecari, muzeografi, scriitori, pensionari, şomeri…).

Personalitate polivalentă, Ben Todică, ne dăruieşte de această dată o carte, rezultat al îmbinării fericite al harului  scriitoricesc, talentului de jurnalist şi profesionalismului de cineast. Maniera jurnalistică firească şi, în acelaşi timp subtilă şi inteligentă de intervievare este arma lui Ben Todică prin care determină intervievatul să mărturisească  lucruri pline de interes, unele  stocate în memorie de ani de zile şi reactivate acum pentru a fi cunoscute şi puse în valoare. Cartea ne surprinde în modul cel mai plăcut prin maleabilitatea şi elasticitatea adaptării lui Ben Todică în funcţie de interlocutor. Adoptă o gamă largă de atitudini: sobrietate,  gravitate, îngăduinţă, înţelepciune, încurajare etc., astfel scormonind sufletul şi mintea celor cu care discută.  

Tematica interviurilor cu interlocutori din varii domenii este vastă, elevată, profundă, interesantă,  în care abordează subiecte din perioada comunistă şi posdecembristă. Intervievatorul Ben Todică este omul pe care îl interesează totul ce este în legătură cu ţara lui de baştină, cu poporul din care s-a ridicat. Este la curent cu tot ceea se întâmplă, iar cine îl cunoaşte mai îndeaproape  constată că, parcă şi respiraţia îi este românească.

Cartea În două lumi a scriitorul Ben Todică mă duce cu gândul la romanul Darul lui Humboldt de Saul Bellow. Asemenea artistului lui Bellow “care poartă o oglindă mergând prin oraş, oglindă în care se vede şi cerul albastru, dar  se văd şi bălţile, noroiul, gropile din stradă….,”  oglinzile celor intervievaţi în această carte surprind spectaculos de bine realitatea contemporană românească şi chiar din întreaga lume cu lucrurile bune, din păcate, din ce în ce mai puţine, dar şi cu  minusurile şi mizeriile existente. Dacă însă, prin romanul său, Saul Bellow ţine cititorul  la distanţă, cartea lui Ben Todică, parcă ne cooptează pe toţi în trăirile sale, ne face participanţi la viaţa românilor şi ne invită să ne implicăm în viaţa comunităţilor.

În ceea ce priveşte soarta şi viitorul neamului românesc, Todică este un optimist-realist şi nici pe departe un visător. Consideră că trebuie făcut ceva pentru schimbarea stării de fapt din România şi chiar se implică cu toată fiinţa sa, prin mijloacele de care dispune în acest proces deloc simplu de continuare, dezvoltare a ceea ce este autentic şi valoros şi de schimbare,  înlăturare a răul şi non-valorilor care ne-au inundat şi viciat societatea, viaţa, aerul… În acest sens, Doru Dăncuş precizează: ”S-ar putea ca Ben Todică, lucrând la reactivarea fondului sufletesc uman, să fie printre ultimele redute de apărare ale conştiinţei poporului nostru”. 

Referitor la Între două lumi şi autorul său, românul Ben Todică, editorul Ştefan Doru Dăncuş apreciază că:  “aproape întreaga sa activitate (şi viaţă) este dedicată spaţiului românesc, rămas astăzi atât de sărac în valori morale. De multe ori, intervenind în mărturisirile interlocutorilor, adaugă un plus de culoare spontană ce provoacă destăinuiri spontane şi în asta rezidă şi frumuseţea acestor interviuri-convorbiri care pot fi citite de oricine şi care n-au tenta voit academică ce îndepărtează potenţialul public, în loc să-l apropie de cuvântul scris.”

Asemenea carte nu se uzează din cauza timpului, adică nu suportă acea uzură morală de care se vorbeşte în lumea cărţilor, ci dimpotrivă conţinutul de idei va rămâne valabil şi demn de urmat acum şi de generaţiile viitoare. Drept dovadă, un eveniment tragic întâmplat acum o jumătate de veac, este  reactualizat şi devine un subiect interesant şi captivant de film şi carte.

Ben Todică, suflet nobil, iubitor şi deschis, simte nevoia să facă o  mărturisire de credinţă cititorilor săi:  „Sufletul îmi este plin de un mănunchi de emoţii unice. Sunt Binecuvântat de Cuvântul în care m-am născut! Am exclamat şi am plâns tremurând precum oţelul trecut din flăcări în ghiaţă. Dragă cititorule, nu gândi ce am scris, ci simte ce poate face limba prin cuvânt! Tu eşti cuvântul! „

Mulţumim scriitorului Ben Todică pentru darul minunat pe care ni l-a oferit, îl felicităm şi recomandăm cartea  spre lectură.

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii