Raul Castro – reţinut şi investigat de către agenţii de securitate vamală din statul Arizona

9 Jul 2012 by admin, Comments Off on Raul Castro – reţinut şi investigat de către agenţii de securitate vamală din statul Arizona

Raul Castro

Securizarea graniţei dintre Arizona şi Mexic şi suspiciunea arizonienilor faţă de semenii lor de naţionalitate hispanică a ajuns la paroxism. Raul Castro, fost guvernator al statului Arizona a fost oprit şi investigat la sânge aproape de localitatea Tubac, Arizona, la aproximativ 24 de mile (38 de km) de graniţa cu Mexicul (nu departe de oraşul Nogales) în ziua de 12 iunie 2012.

Chiar dacă le-a spus agenţilor că a avut o operaţie recentă la inimă, fiindu-i implantat un stimulator cardiac (pacemaker) în ziua precedentă, Castro, în vârstă de 96 de ani a fost scos din maşină şi interogat într-un cort la temperatura de 100 de grade Ferenheit (38 de grade Celsius). Fostul guvernator a fost rugat să intre în cort după ce agenţii au detectat “urme de radiaţii” în maşina nonagenarului, la volanul căreia se afla Anne Doan, fiica fostului primar al oraşului de frontieră Nogales, profesor la “University of Arizona”. “Sunt de acord că cei de la «U.S. Customs and Border Protection» (Agenţia de Securitate Vamală) trebuie să-şi facă meseria şi nu cred că m-au tratat într-un mod discriminatoriu. Totuşi, consider că ar trebui să fie puţin mai înţelegători când e vorba de cetăţeni mai în vârstă, cu probleme de sănătate. Ei, cel puţin e bine că nu m-au trimis în Cuba!” – a declarat glumind Raul Castro jurnaliştilor de la cotidianul “The Arizona Republic” (fostul guvernator al statului Arizona nu este niciun fel de rudenie cu preşedintele Cubei, care poartă acelaşi nume).

Nu la fel de tolerantă a fost însoţitoarea sa, doamna Anne Doan: “Consider că agenţii de securitate au acordat un tratament necorespunzător unui cetăţean de 96 de ani, care în ziua precedentă a suferit o operaţie la inimă la «Tucson Heart Hospital». I-am rugat să-l lase să stea în maşină, la aer condiţionat. Au refuzat spunând că au un ventilator în cort. Am asistat la o acţiune umilitoare în timpul căreia domnul Castro a trebuit să stea afară la o temperatură de 100 de grade (Ferenheit) îmbrăcat la costum. A fost ridicol că l-au tratat ca pe o ameninţare nucleară pe un cetăţean respectabil şi un om de stat important” – scrie prof. Anne Doan într-un articol de opinie din ziarul “Nogales International”.

Prezentă şi ea la interogatoriu, Patricia Castro, soţia fostului guvernator declară: “Spun că a fost o experienţă cel puţin traumatizantă pentru un om în vârstă”.

Pe de altă parte, cei de la Agenţia de Securitate Vamală (“U.S. Customs and Border Protection”) din Arizona au transmis un comunicat prin care au declarat că agenţii lor sunt obligaţi să identifice şi să rezolve toate suspiciunile cu privire la sursele de radiaţii, indiferent de circumstanţe.

Raul Castro provine dintr-o familie cu 14 copii, din tată miner (în cupru) şi mama casnică. S-a născut în Cananea, Sonora, Mexico la data de 12 iunie 1916, unde a locuit până în anul 1926 când s-a mutat în Statele Unite. După ce a graduat la “Northern Arizona University”, Castro a profesat ca avocat timp de cinci ani (1955 – 1959) iar între 1959 şi 1964 a lucrat ca judecător la Curtea Supremă de Justiţie din “Pima County”, Arizona.

Raul Hector Castro este cel mai în vârstă fost guvernator al unui stat din SUA, după ce anul trecut Albert Roselini, fostul guvernator al statului Washington a decedat la vârsta de 101 ani. Castro a fost primul şi ultimul guvernator de origine hispanică al Arizonei, deţinând această funcţie în perioada 1974 – 1977. În anul 1977 şi-a dat demisia din funcţia de guvernator, fiind numit de către preşedintele Jimmy Carter ambasador al Statelor Unite în Argentina, unde activează trei ani (1977 – 1980). Castro mai fusese ambasador al SUA în El Salvador (1964 – 1968) şi în Bolivia (1968 – 1969), în timpul preşedinţilor Lyndon Johnson şi Richard Nixon. Revenit în Arizona, fostul ambasador se specializează în “Legislaţia Internaţională” ajungând în topul politicienilor democraţi din statul Marelui Canion.

 

Octavian D. Curpaş

Phoenix, Arizona

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii