Carmen Tirdea: Mesa – Arizona, dinamic, vibrant, şi prietenos

17 Nov 2012 by admin, Comments Off on Carmen Tirdea: Mesa – Arizona, dinamic, vibrant, şi prietenos

Mesa este, după Phoenix şi Tucson, al treilea mare oraş al statului Arizona şi al 38-lea din Statele Unite ale Americii. Oraşul oferă avantajele unei metropole, dar reuşeşte şi să menţină un sentiment de orăşel sau suburbie. La doar 15 mile est de capitala Phoenix, Mesa acoperă, şi ea, o suprafaţă mare – aproximativ 132 Sq. miles.

Că „Mesa este foarte bogată în istorie şi farmec”, o pot spune mulţi locuitori şi oameni de afaceri de aici, pentru că majoritatea consideră Mesa un oraş perfect nu numai pentru întreţinerea unei familii, ci şi pentru derularea unei afaceri.

Istoria acestui oraş are cel puţin două mii de ani, el datând de pe vremea sosirii poporului Hohokam. Astăzi, opt proprietăţi din Mesa sunt incluse în lista registrului naţional de locuri istorice, iar cinci localităţi limitrofe – Evergreen, Glenwood-Wilbur, Robson, Temple, West 2nd – se regăsesc în ambele registre de patrimoniu, atât în cele locale cât şi în cele naţionale. Este uimitor de descoperit bogăţia istorică a oraşului, în care se poate găsi orice stil posibil, începând cu case construite din chirpici (stil adobe), în Evul mediu.

Cu 320 zile însorite, în medie, pe an, Mesa se bucură de mai multe zile cu soare decât San Diego California sau plaja Miami, din Florida. În plus, munţii din jur, lacurile şi parcurile fac ca Mesa să aibă o climă minunată, cu o temperaturi, în timpul verii, în jur de 74 grade F, ideale pentru activităţi în aer liber. Munţii din apropiere şi bazele de schi, oferă oportunităţi şi pentru schi, şi pentru alte sporturi de iarnă. Iubitorii de drumeţii şi bicicliştii de teren pot explora nenumărate poteci, iar amatorii de călărie pot străbate mile întregi prin mijlocul sălbăticiei. Entuziaştii sporturilor acvatice pot parcurge, de jur împrejur, lacurile Saguaro şi Canyon, merge de-a lungul râului sărat Salt River, sau, pur şi simplu, înota într-una din cele douăsprezece piscine publice.

Cu o multitudine de oferte pentru recreaţie, educaţie şi afaceri, Mesa se prezintă ca o mare varietate de amenităţi (incluzând parcuri, posibilităţi de sport pentru toate vârstele, bine dotate terenuri de golf pentru jucători de orice nivel) şi ca o remarcabilă diversitate de evenimente şi festivităţi în cadrul comunităţii. Uşor se poate spune că Mesa este unul dintre cele mai „trăibile” oraşe din ţară prin ceea ce are de oferit locuitorilor, dar şi afacerilor, şi turiştilor. Mesa aduce în prim-plan o creştere dinamică a orientării spre familie şi prietenie, lucru, de regulă, rezervat comunităţilor mici. Mesa, care, acum două mii de ani, a fost populată de indienii Hohokam, este, astăzi, mai mare decât Minneapolis, St. Louis, Pittsburgh sau Miami.

Conform rapoartelor din 2009, Mesa are, astăzi, în jur de 470 de mii de locuitori. Populaţia de aici este relativ tânără, având media de vârstă de 32 de ani; tânără comparativ cu media de vârstă din Stalele Unite, care este de 35.3. La extrema cealaltă, mai puţin de 15 procente din populaţia oraşului depăşeşte vârsta de 65 de ani, comparativ cu media naţională care este de 12.4. Tinerii şi cei mai mulţi absolvenţi de facultate sunt atraşi de Mesa datorită locurilor de muncă din sectorul de înaltă tehnologie (high-tech) şi de calitatea mediului. Pe lângă cei 128 mii de Sq Ft, oraşul tocmai a „achiziţionat” peste cinci mii de acri din proprietatea companiei General Motors, dar, totuşi, Mesa e simţită ca fiind un oraş patriarhal şi mic, fie că eşti în partea de est, sau vest, ori în centru. Această aparenţă dă mult farmec comunităţii, ceea ce se adaugă la nivelul ridicat de viaţă de aici, îmbogăţit prin diverse oportunităţi imobiliar- funciare (în real-estate), beneficiind şi de un sistem de educaţie publică de excepţie sau de perspectivele din sfera afacerilor.

Oraşul este destinaţie pentru nenumăraţi călători încă din 1952, când Mesa a fost gazda ligii de Baseball Cactus, atrăgând, de atunci, mii de iubitori ai sportului din întreaga ţară. Pentru a le veni în întâmpinare, cele şaizeci de hoteluri, resorturi turistice şi moteluri oferă vizitatorilor nenumărate opţiuni de cazare.

O altă bună reputaţie pe care şi-a câştigat-o Mesa derivă din capacitatea oraşului de a atrage forţă de muncă pregătită şi calificată în domeniul sănătăţii. De exemplu, deschiderea Universităţii de medicină osteopatică, înfiinţarea centrului medical Mountain Vista şi a staţionarului pentru copii Children’s Hospital reprezintă noi puncte de focalizare a atenţiei. Se crede că Mesa poate deveni un fel de centru regional de resurse de sănătate pentru întreaga regiune din valea sud-est. Sănătatea este, aici, la loc de cinste şi datorită faptului că, din fericire, Banner Health acoperă aproape orice deziderat în acest domeniu. Desigur, mutarea într-o arie nouă nu trebuie să compromită starea sănătăţii, şi rolul acestor spitale este de a acoperi aproape orice nevoi, punând la dispoziţie cei mai buni profesionişti. Misiunea Banner Hospital este de a face o schimbare în viaţa oamenilor printr-o servire excelentă, şi, în Mesa, e sigur că aceasta se şi întâmplă.

În timp ce se preconizează o nouă organizare regională a traseelor de tramvai, care va îmbunătăţi sistemul de transport urban, Mesa se bucură deja de excepţionale moduri de acces intraurban, datorită autostrăzilor largi şi unui plan stradal în sistem de reţea, foarte practic. O împrejurare importantă este faptul că oraşul se află la doar 15 minute de aeroportul internaţional Sky Harbor Phoenix. Simplu, de la uşa aeroportului, se ajunge până în centrul urbei, oraşul probând eficienţa transportului său şi infrastructura reuşită a autostrăzilor.

Ceea ce este cu adevărat special la Mesa, este mai mult decât combinaţia dintre o puternică economie şi uşurinţa acomodării, după necesităţile oricărui nivel de viaţă, în special în ce priveşte proprietatea (real-estate): este faptul că locuitorii, rămânând conştienţi de rădăcinile lor, sunt hotărâţi să rămână aici – este balanţa perfect echilibrată a celor care trăiesc, muncesc şi se distrează aici.

De menţionat este Mesa Arts Center (MAC) – cel mai mare centru de arte din statul Arizona, de fapt singurul centru care oferă programe de educaţie pentru arte vizuale într-un campus. De la deschiderea lui, în toamna anului 2005, acest centru de arte care a costat aproape 98 milioane de dolari a delectat un public din toată lumea, ca şi pe locuitorii comunităţii. Acum, acest centru serveşte drept un puternic motor de dezvoltare pentru downtown Mesa, unde, de exemplu, impactul economic al activităţilor culturale în 2005 a fost de 47.5 milioane dolari.

Interesant este „furnicarul” Mesa Fiesta District: şase etaje, 430 de unităţi, cu opţiuni pentru una, două sau trei camere – proiectate de renumitul arhitect internaţional Thomas Roszak, ca şi aspectul modern şi luxos al sălilor de fitness, al piscinelor şi al restaurantului din apropiere. Planificat pentru acest Fiesta District, Aquaterra va avea mai mult de 20 de mii de Sq Ft de magazine, restaurant în peste 20 de modele de planuri, toate create în spiritul de spaţiu tridimensional inteligent: sticlă colorată, balcoane etc.

O problemă care nu există în Mesa este plictiseala, pentru că aici se oferă sute de activităţi, atât pentru rezidenţi, cât şi pentru vizitatori. Aproape de pădurea naţională Tonto, şi cu parcul regional Usery Mountain, oraşul oferă unul dintre cele mai pitoreşti locuri de condus: Apache Trail. Parcurile acoperă fiecare colţ al oraşului, sunt zeci de terenuri de joacă: softball, base-ball şi fotbal; baschet, volei şi volei pe nisip. Nu numai pentru toate vârstele – copii şi adulţi -, dar şi pentru persoane cu deficienţe mintale, senzoriale sau motorii sunt oferite programe de recreaţie şi sport.

Muzeul oraşului Mesa duce imaginaţia oricui dincolo de limitele expresiei artistice şi istorice, din preistoric, până în zilele noastre. Cele 8000 de Sq Ft ale muzeului pentru copii invită familiile să vadă lumea prin ochii artiştilor. Acest concept al muzeului pentru copii formulat în anul 1978, s-a concentrat mai mult pe arta originală şi muzeul s-a deschis în 1980, iar, de atunci, familiile cu copii au experimentat arta şi continuă să se bucure de artă într-un mod în care nu au făcut-o înainte.

Muzeul de istorie naţională „Dinosaurs live!” se întinde pe aproape 80 de mii de Sq. Ft. Este cunoscut şi sub numele de Mesa Southwest Museum. Acesta readuce la viaţă originile universului prin renumita experienţă „walk through time” (parcurs al timpului, de la un capăt, la celălalt) şi expune plante, animale şi minerale, din preistorie, până în zilele noastre, existente în Arizona. Dinosaur Hall prezintă locuri preistorice şi tot felul de creaturi, impresionantă fiind replica în formă de robot a unui dinozaur. Copiii pot chiar să vadă cum se colecta, odinioară, nisipul de aur, sau pot intra într-o celulă de închisoare autentică.

Fiesta Mall a avut parte de recente remodelări „cosmetice”, care includ repavări, instalarea unor intrări luminoase şi o vopsire proaspătă în multe locuri publice. S-au sădit mai multe plante, s-au elaborat proiecte de înfrumuseţare şi renovare a Food Court, se vor deschide noi restaurante de-a lungul străzii Alma School. Investiţiile totale sunt estimate la mai mult de 700 milioane pe durata următorilor cinci ani, aceasta creând şi multe locuri de muncă.

Nu se poate trece cu vederea amfiteatrul din Mesa, care a fost gazda multor personalităţi, de la Sting şi Sheryl Crow, la Staind şi Blink 182. Acest amfiteatru este unul din cele mai populare locuri de desfăşurare a concertelor în aer liber şi a fost numit „Best Concert Venue” în Phoenix, 2007. Ca amplasare, este adiacent centrului de convenţii în downtown Mesa, şi are aproape cinci mii de locuri care oferă vedere neobstrucţionată către scena din centru.

Sunt multe locuri uimitoare în Arizona, şi Mesa este, fără îndoială, una dintre cele mai frumoase aşezări; pitită departe de deşert, înspre munţi, este o echilibrată balanţă naturală de resurse, cu o mulţime de motive de satisfacţii. Mesa este dinamic, vibrant, şi prietenos.

Carmen Tirdea

 Phoenix, Arizona

 Iunie 2009

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii