Ben Todică – Sporească iubirea pentru valorile neamului!

8 Jan 2013 by admin, Comments Off on Ben Todică – Sporească iubirea pentru valorile neamului!

SPOREASCĂ IUBIREA PENTRU VALORILE NEAMULUI !

ODIHNEASCĂ-SE ÎN PACE !

Filmul Lincoln a lui Steven Spielberg debutează cu scena bătăliei din mlaştină din Mihai Viteazul, un tribut adus marelui regizor Sergiu Nicolaescu şi poate o premoniţie a trecerii sale în nefiinţă.

Mihai Viteazul este adesea clasificat din răutate sau lipsă de profesonalism drept un “film comunist“. Este regretabil că generaţiile actuale de cineaşti minimalizează sau contestă valoarea artistică a operelor talentatului regizor. Deasemenea, unii critici de film denaturează mesajul filmelor sale jignind prin afirmaţii insidioase milioane de spectatori din ţară şi străinătate. Firesc, se pune întrebarea: de ce au dorit să colaboreze cu regizorul Nicolaescu atâtea personalităţi celebre ale cinematografiei mondiale, artişti de renume internaţional precum Orson Wells, Laurence Harvey, Elisabeth Taylor, Richard Barton, Richard Jhonson, Kirk Douglas, Charlton Heston, Steven Spielberg şi mulţi alţii?

Dacă regizorul român ar fi fost netalentat, aşa cum îl consideră cei lipsiţi de respect uman şi moral, cum se explică faptul că filmele regizorului, scenaristului şi actorului Sergiu Nicolaescu fac parte din programul de studiu al Universitaţii de Artă Cinematografică Southern California din Los Angeles?

Iată trei argumente în favoarea valorii filmelor lui Sergiu Nicolaescu. Să fie oare adevărat că marilor personalităţi ale neamului li se recunoaşte valoarea în afara graniţelor patriei? Am putea da multe exemple în acest sens, dar e suficient să amintim de Brâncuşi, Cioran şi Eliade.

Din motive asupra cărora nu merită să ne oprim acum, unii nu vor să accepte adevărul. Sergiu Nicolaescu a făcut ceea ce nu au avut curajul să facă mulţi aşa zişi “nedreptăţiţi ai soartei” sau observatori pasivi ai sistemului ceauşist. El s-a folosit de toate mijloacele precum eroul lui Spielberg din Schindler’s List care a servit armata germană pentru a salva mii de evrei de la crematoriu. Sergiu Nicolaescu a salvat poporul român de la amorţirea în care îl antrenase comunismul bolşevic. Filmele sale au readus în mintea şi sufletul românilor episoade importante din istoria neamului, le-au reamintit originile şi credinţa strămoşească, i-au făcut mândri de înantaşii lor. Puterea imaginilor i-a trezit pe români, le-a dat motive de bucurie şi speranţă, şi i-a făcut din nou să viseze liberi la o schimbare benefică pentru ei şi urmaşii lor: le-a ridicat tuturor frunţile din pământ spre cer.

Dacă cele 60 de filme nu ar exista poporul român ar fi mult mai sărac. În Australia, filmele lui au rulat în ultimii treizeci şi trei de ani pe toate canalele de televiziune şi în cinematografele închiriate de comunitatea română de sute de ori. Mihai Viteazul a fost prezentat pe canalul 9TV de 30 de ori, ca sa nu mai vorbim de China şi alte ţări unde filmele româneşti erau foarte populare.

Istoria a dovedit de-a lungul timpurilor că artiştii, oricine ar fi ei incluzând nume precum Steven Spielberg, Sergei Eisenstein or Sergiu Nicolaescu, au trebuit să colaboreze cu sistemul pentru a supravieţui.

Aşadar, nimeni nu este perfect în lumea asta. Cei care vă grăbiţi să demolaţi munca artiştilor model care prin credinţa în trăinicia neamului românesc au dovedit că pot fi deschise culoare de lumină spre rădăcinile neamului, reflectaţi asupra propriilor gânduri, sentimente şi acţiuni. Cercetaţi-vă pe voi înşivă şi lasaţi-i titanului filmului românesc, Sergiu Nicolaescu, măcar cele şase săptămâni creştineşti să se odihnească în pace.

Mai mult ca oricând îmi revin în minte cuvintele înţeleptului general chinez Sun Tzu: “Nici o ţară nu poate fi cucerită fără complicitate din interior”. Dacă este un adevăr, este trist şi trebuie făcut ceva pentru a ne salva.

Să nu ne mai urâm semenii pentru că ne distrugem neamul şi acesta este un mare păcat.

Să-i apreciem cum se cuvine, să-i iubim, să le continuăm opera şi mai ales să le cinstim memoria!

Ben Todică, Cineast, Australia

 Sursa: Ben Todica

Nota mea:

Asa cum scrie cu amaraciune cineastul Ben Todica: “acest articol apare dupa publicarea micutei intalnirii  cu regizorul Sergiu Nicolaescu…am fost bombardat cu tot felul de gunoaie de la micutii sabotori ai neamului romanesc, din tara si strainatate incat nu m-am putut abtine sa nu le dau un raspuns”.

Cineastul roman Ben Todica a fost nominalizat in 2007 ca “Australianul anului”. Cum isi permit unii sa-l desfiinteze necunoscandu-i activitatea, nu stiu. Domnule, noi din tara, mai citim printre randuri…Pe cei de-acasa ii cunoastem cu bune si rele, dar ii respectam si cand scriu bine ii citim.

La noi, la romani, avem o vorba: “despre cei plecati, numai de bine”. Nu am inteles ura si inversunarea celor care ajung sa defaimaze cu atata rautate. Cine este cel care poate ridica  primul   piatra, domnilor? Sa va ierte Dumnezeu! In nimicnicia noastra nu avem sentimentul pioseniei, a dragostei fata de cei de langa noi? Ne-am dezumanizat? Oare a inceput lupta dintre noi  ? Doamne fereste! Dumnezeu sa ne lumineze mintea si sufletul! Sa avem iertare si sa ne rugam pentru cei orbiti de rautate. Doar Cel de sus este in masura a ne judeca dupa faptele, gandurile si vorbele noastre! “Omul este masura lucrurilor”…Oare mai avem “masura’?

Asa cum spune Ben Todica: ” Viata e ceea ce construim in noi si in jurul nostru. E un proverb romanesc care il stiu de la tata: “Cum iti asterni asa dormi.” De ce multi isi doresc atat de mult MOCIRLA? De ce atat de multa uratenie in jur?”

De ce…? Ma intreb si eu…

Mi-au ramas in minte cuvintele regretatului Fanus Neagu, adresat unor jurnalisti intr-un moment dificil: “…urat mai traiti domnilor”…despre cei plecati, numai de bine, daca tinem la valori si traditie…Dumnezeu ne porunceşte să nu judecăm pe nimeni pentru a nu fi judecaţi:”Nu judecaţi ca să nu fiţi judecaţi. Căci cu judecata cu care judecaţi, veţi fi judecaţi şi cu măsura cu care măsuraţi, vi se va măsura” (Mat.7,1-2). Judecata stă numai la Dumnezeu nu la noi, pentru că noi toţi suntem vrednici de judecată. Cine poate arunca cu piatra în aproapele, fără ca ea să nu i se întoarcă? Nimeni. Nu există om fără de păcat. … „De ce vezi paiul din ochiul fratelui tău şi bârna din ochiul tău nu o iei în seamă?” (Mat.7,3)

Mariana Gurza

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii