Pelerinaj pentru Părintele Iustin

14 May 2013 by admin, Comments Off on Pelerinaj pentru Părintele Iustin

,,La Aiud a avut loc un pelerinaj pentru cinstirea celor care au murit sau au suferit în închisorile comuniste, totodată, credinciosii s-au rugat si pentru sănătatea părintelui Iustin. „Această zi a fost aleasă de părintele Iustin ca praznic al Sfintilor închisorilor, întrucît în noaptea dintre 14 si 15 mai 1948 au fost arestati în masă majoritatea celor ce s-au sfintit în închisorile comuniste“, se arată în chemarea monahilor.

Sănătatea părintelui Iustin si memoria celor care au sfîrsit sau au suferit în închisorile comuniste au fost motivele ce au stat la baza unui pelerinaj ce a avut loc în noaptea de 13 spre 14 mai la Aiud. Reprezentantii Mănăstirii Petru Vodă au chemat credinciosii să se alăture acestei procesiuni pentru a marca astfel memoria martirilor, dar si pentru a se ruga pentru însănătosirea staretului nemtean. „Sunteti cu totii asteptati la Aiud, în noaptea de 13 spre 14 mai, pentru a priveghea în cinstea Sfintilor închisorilor si pentru însănătosirea grabnică a părintelui nostru Iustin. Va avea loc si o procesiune cu sfintele moaste. Această zi a fost aleasă de părintele Iustin ca praznic al Sfintilor închisorilor, întrucît în noaptea dintre 14 si 15 mai 1948 au fost arestati în masă majoritatea celor ce s-au sfintit în închisorile comuniste“, se arată în chemarea monahilor.
Părintele Iustin este în acest moment unul dintre cele mai importante simboluri ale ortodoxiei românesti, renume căpătat ca urmare a credintei sale, a verticalitătii dar si a suferintelor cumplite îndurate în numele lui Dumnezeu. Recunoscut drept urmas al părintelui Cleopa de la Mănăstirea Sihăstria, Iustin Pîrvu s-a născut pe 10 februarie 1918, în satul Poiana Largului, comuna Călugăreni, judetul Neamt. A participat împreună cu Divizia 4 Vînători de Munte la luptele din cel de-al doilea război mondial, ajungînd pînă la Don. După 1945 a fost arestat si condamnat la 12 ani închisoare, pedeapsa prelungindu-i-se pînă în 1964. „Îmi amintesc că la un moment dat ne-au aliniat pe toti si ne-au întrebat care dintre noi mai crede în Dumnezeu. Am păsit în fată si am mai căpătat un spor de pedeapsă“, spunea părintele în urmă cu cîtiva ani, într-un interviu acordat ziarului Monitorul. Staretul Mănăstirii Petru Vodă a fost încarcerat la Suceava, Văcăresti, Jilava, Aiud, Pitesti si a executat muncă silnică în mina de la Baia Sprie. Ajuns la 94 de ani părintele Iustin continuă să atragă mii de credinciosi din toată tara care caută astfel la el calea spre lumină, pacea sufletească sau un cuvînt bun. Din nefericire, este în aceste momente greu încercat…

Călugării îndeamnă în continuare credinciosii la rugăciuni pentru sănătatea părintelui si speră cu totii într-o minune dumnezeiască.”

Magda Vasilache – Monitorul de Neamt

Foto: “Precum în cer, așa și pe pământ” – Cristina Nichitus Roncea

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii