Ecaterina Cîmpean: „Morala unei vieţi trăite în lumina adevărului şi a respectului faţă de oameni” sau „Răţuşca Thyca”

20 May 2013 by admin, Comments Off on Ecaterina Cîmpean: „Morala unei vieţi trăite în lumina adevărului şi a respectului faţă de oameni” sau „Răţuşca Thyca”

In luna iulie a acestui an, am avut plăcuta surpriză de a recepţiona, prin e-mail (doar suntem în era tehnologiei şi a informatizării globale!), o carte ce se doreşte o poveste – încă una, dintre multele poveşti pentru copii, pe care doar cel ce mai păstrează în suflet un crâmpei din universul Copilăriei o poate scrie: „Răţuşca Thyca” de Ecaterina Cîmpean. Pe lângă varianta scrisă, am recepţionat şi o variantă audio, foarte interesantă şi „colorată” cu sunete, într-un tot care deşteaptă simţurile şi induce atmosfera de poveste.

Vocea caldă şi expresivă a Ioanei Sandu, având ca fundal un aranjament muzical semnat Francisc Reiter şi tehnoredactat de Robert Landmann, te poartă într-o lume amplă, o semiotică extinsă, cu multe, multe învăţăminte.

Deşi autoarea consideră „Răţuşca Thyca” – o poveste pentru copii, este foarte greu de crezut că un scenariu în care „etichetele” de ordine sunt: morala, prietenia sincer cultivată, onoarea, promisiunea, visul către înălţimi – ca vis împlinit, acceptarea de sine şi, nu în ultimul rând, omenia, se adresează doar publicului foarte tânăr. Precum în fabulele lui Grigore Alexandrescu sau în cele ale lui Jean de la Fontaine, Ecaterina Cîmpean se pricepe de minune să „asocieze” fiecărui personaj animalier câte o tipologie umane. Aici, în „Răţuşca Thyca” se pot întâlni diverse „caractere” : prietenul devotat până la moarte, visătorul, altruistul, naivul, dar şi curiosul, profitorul, parvenitul ori mincinosul. Gama tipologică diversă, „creionată” cu destulă versatilitate emoţională, este o dovadă în plus a unei bogate experienţe de viaţă, ca reiterare a „întâlnirilor” (în viaţa reală) cu „personajele” din carte.

La început timidă, sensibilă şi delicată, fără prea multă încredere în sine şi permanent supusă încercărilor (aflarea unor prieteni sinceri dar şi dezamăgirile suferite din cauza trădărilor), răţuşca Thyca porneşte – cu o dorinţă acerbă – pe cărările vieţii, pentru a-şi împlini visul, pentru a-şi contura destinul. Pe parcursul derulării poveştii, răţuşca Thyca dobândeşte o mai mare încredere în forţele proprii, reuşind să-şi educe, în mod constant, capacitatea de autocontrol şi, extrem de rar, să se bazeze pe ajutorul altora.

Sub fluenţa şi efervescenţa constructivă a unei poveşti pentru copii, se împărtăşesc de fapt, experienţe de viaţă valoroase şi moralizatoare, fiecare pasaj al cărţii fiind presărat cu învăţăminte, dăruite cu generozitate. Când curajoasă, când temătoare, autoarea este, de fapt, precum răţuşca Thyca – o luptătoare, o învingătoare, care ştie să facă din întreaga-i viaţă, un model demn de urmat. Prin multiplele sale realizări, doamna Ecaterina Cîmpean sădeşte în inimile oamenilor: înţelegere, pace, compasiune, respect reciproc şi, mai presus de orice, prietenie sinceră. La Radio Prodiaspora – acolo unde este vicepreşedinte fondator – are o a doua familie. O familie frumoasă, formată din ascultătorii şi colaboratorii săi fideli, care nu sunt deloc puţini: scriitori, oameni de presă, radio şi televiziune, elite din aproape toate domeniile vieţii culturale. Vocea realizatorului de emisiuni radio atrage ca un magnet, având pentru fiecare ascultător: un cuvânt bun, o vorbă frumoasă, o alinare în momentele de grea încercare. Şi, precum răţuşca Thyca, detestă cel mai mult făţărnicia şi minciuna.

Cartea, într-o prezentare inteligibilă, împărtăşeşte celor din jur, pe lângă starea de furibundă căutare – întru împlinirea viselor (oricât de îndrăzneţe ar fi ele) – şi o stare de revoltă, prin care sunt penalizate de fapt „bolile” care macină societatea contemporană, dintre care cea mai grea este ascensiunea nonvalorii, în detrimentul talentului nativ (dar, lipsit de oportunităţi de afirmare). Prin „Răţuşca Thyca”, Ecaterina Cîmpean lansează o nouă provocare, un îndemn la reculegere adresat speţei umane – în genere, pentru a putea reclădi tot ceea ce avariţia şi parvenitismul unora au putut distruge. O carte încărcată de sensuri existenţiale, plină de cuvinte rostite pe un ton tandru şi moralizator, o nouă „pildă” ce poartă semnătura prestigiosului realizator de emisiuni al Radio Prodiaspora.

Plăcerea de a descoperi pas cu pas, atât întâmplările cărţii, cât şi galeria inedită de personaje (care vor încânta, cu siguranţă), va fi a cititorului sau a ascultătorului său, fie el copil sau matur. Mesajul cărţii va putea fi „receptat” cu sufletul, spre creşterea morală a tuturor. Din păcate, varianta audio a poveştii încă nu şi-a găsit finanţatorul, având în vedere că înregistrarea (cu drept de autor) în România a unui CD înseamnă costuri…exagerate. Dar, pentru acoperirea acestor costuri, o inimă mare ar fi de ajuns. O inimă care, va dori să împărtăşească şi celor nevăzători, o rază de speranţă, o lumină din candela sufletului său. Toate acestea, pentru o carte ce şopteşte – de la inimă la inimă, o lecţie despre viaţă, îmbrăcată într-o aură de poveste : „Răţuşca Thyca” de Ecaterina Cîmpean, povestea unui vis împlinit.

Adjud – 13 iulie 2011

Cronică de Gheorghe A. STROIA

Povestea Ratustei Thyca – Partea a VIII-a

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii