Dorel Schor: Menashe Kadisman – Omul care a fost

10 May 2015 by admin, Comments Off on Dorel Schor: Menashe Kadisman – Omul care a fost

A murit nu de mult, la vârsta de 82 de ani, unul din cei mai reprezentativi artisti plastici israelieni, Menashe Kadisman. Recunoscut la inceput ca un sculptor de excepţie, novator şi adesea surprinzător, Kadishman era un artist la care expresia nu se  limita la acest domeniu. Licenţiat al vestitei “St. Martin School of Arts” a Universităţii din Londra, în anii ’60 ai secolului trecut, sculpturile lui etalau un minimalism surprinzător şi păreau că sfidează gravitatea.

   Sculptorul israelian utiliza metalul şi sticla, reuşind  rara performanţă ca cele două elemente să pară că nu se atingeau. O astfel de sculptură este expusă la MOMA (Muzeul metropolitan de artă moderna) din New York, încă din 1968. La Muzeul Evreiesc din Germania, o sculptură cu totul deosebită este “compusă” din sute de discuri de bronz cu feţe umane pe care vizitatorul este obligat să calce, în sunetele sfâşietoare ce sugerează vocile disperate ale victimelor holocaustului.

   Arta lui Menashe Kadishman a înfluenţat prin originalitatea sa generaţii de artişti. Dar , în mod paradoxal, sculptorul este mai bine cunoscut de către iubitorii de artă, ca pictor. Capul de oaie pictat de Kadishman este emblematic şi a devenit, cu trecerea timpului, imaginea sa de marcă. Se pare că în puţină vreme, artistul a creat multe mii de astfel de capete, în culori, atitudini şi dimensiuni diferite. Blândul animal are expresie umană, o anumită demnitate şi mândrie, speranţă, duioşie şi uneori o urmă de … erotism.

   Există  desigur o explicaţie pentru acest subiect dominant în creaţia sa: prin anii ’50, în tinereţe, viitorul sculptor şi pictor a lucrat ca simplu cioban la chibuţurile Mayan Baruch şi Yizreel. Dragostea pentru natură şi animale a avut un impact dominant asupra lucrului său artistic.

Dar omul Kadishman mai era cunoscut ca prietenos, spontan, boem şi  surprinzător. A pictat şi a oferit desene sau crochiuri unor admiratori sau colegi. Parte din acestea, vi le prezentăm şi dumneavoastră.

dr. Dorel Schor

Tel Aviv, Israel

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii