Nela Grigoriu – „La Capătul lumii” cu „Odă prieteniei”, de Vasilica Grigoraş

28 Oct 2015 by admin, Comments Off on Nela Grigoriu – „La Capătul lumii” cu „Odă prieteniei”, de Vasilica Grigoraş

Este o mare bucurie când ai şansa de-a întâlni în această viaţă, oameni deosebiţi, oameni de mare sensibilitate şi fineţe, oameni pe care atunci când îi cunoşti mai bine, simţi că te îmbogăţeşti sufleteşte şi spiritual.

Un astfel de OM este Vasilica Grigoraş care prin publicarea cărţii Odă prieteniei, Jurnal de călătorie în Noua Zeelandă, la Editura Oscar Print din Bucureşti, 2015, mi-a demonstrat că adevărata prietenie dăinuieşte peste timp şi distanţe.

Mi-a plăcut, întotdeauna, să ştiu, să mă informez, să văd şi să cunosc lumea aceasta, şi mare şi mică, spre bucuria sufletului meu. Am vizionat multe filme documentare care prezintă bogăţiile şi frumuseţile Pământului pe care-l populăm.

Nu demult am văzut un serial despre insulele care alcătuiesc Noua Zeelandă – insule cu păduri virgine, cu ape bogate, repezi şi cristaline, cu cascade uluitoare, cu o floră şi o faună bogată şi mult diferită de cea a Europei. E un pământ la marginea Pământului, binecuvântat şi de o frumuseţe de nedescris.

În acest „rai pământesc” s-a „pierdut” pentru câteva luni şi Vasilica Grigoraş în anul 2013, invitată fiind de buna sa prietenă încă din anii studenţiei.

Rodul şederii în această parte a lumii s-a materializat în publicarea cărţii Odă prieteniei, Jurnal de călătorie în Noua Zeelandă.

Având şansa să facă multe călătorii cu familia prietenei sale, dar şi cu a altor români stabiliţi acolo, a înregistrat vizual imaginile unice ale acestui colţ de lume.

Fin observator al omului dar şi a societăţii umane Domnia Sa ne prezintă stratificarea socială a lumii din această zonă; oameni din înalta societate, clasa de mijloc şi cei de jos, o lume multinaţională şi a băştinaşilor maori. O societate bine organizată, cu legi bine întocmite, o lume care le respectă cu stricteţe. Şi ca şi oriunde în lume, nici acolo nu este pădure fără uscături, unde oamenii acţionează contrar societăţii în care trăiesc, totuşi o lume cu un nivel de viaţă material destul de ridicat, care poate să-şi permită o vacanţă frumoasă, să-şi asigure necesarul existenţei familiei, o lume care iubeşte natura cu farmecul ei, cu bogăţia şi diversitatea ei. O lume fericită.

Ceea ce m-a surprins la această carte, bine scrisă, cu un umor fin şi de calitate, sunt două aspecte.

Autoarea surprinde lumea aşa cum este, în mişcare şi se opreşte asupra edificiilor şi a clădirilor impozante, cu instituţiile ei, cu vechimea şi arhitectura ei: clasică, neoclasică, barocă. Acest lucru  demonstrează că Vasilica Grigoraş s-a informat atent, s-a documentat şi ne-a transmis imaginea societăţii din Noua Zeelandă cu tot ce are mai reprezentativ şi frumos; o lume pe care a descris-o după ce a cutreierat Insula de Nord în toate punctele cardinale; o lume a oraşelor cu magazine mici dar şi cu malluri, cu oameni de toate vârstele şi de toate condiţiile sociale, dar o lume amabilă care preferă plăcerea discuţiilor de orice natură, o lume sociabilă din care nu lipseşte nici peisajul copiilor ce se joacă cu o minge în ţărâna drumului ca la noi în România.

Bun psiholog, autoarea descrie cu atenţie oamenii apropiaţi ei dar şi pe cei pe care îi întâlneşte întâmplător, descriind modul lor de a gândi, de a acţiona, de-a se îmbrăca şi comporta, oameni veseli care iubesc viaţa, o lume cu destul echilibru în tot ce face şi întreprinde care se doreşte a se întâlni în această natură mirifică încărcată de parfumul florilor exotice, specifice acestui colţ de lume.

După felul în care autoarea descrie toate cele văzute, ai dori să ajungi acolo, pentru scurt timp, dar să te bucuri de frumuseţile uluitoare ale acestui pământ, o lume incredibilă, descrisă cu acurateţe şi sensibilitate, dar corect din punct de vedere social, cultural, spiritual, arhitectonic dar şi sportiv.

Cartea Vasilicăi Grigoraş se citeşte cu plăcere şi interes şi este binevenită în peisajul culturii româneşti, pentru toate vârstele şi categoriile sociale, mai ales pentru tinerii doritori să cunoască şi să se informeze, să se îmbogăţească spiritual.

Este o carte interesantă şi relaxantă, bine alcătuită, plină de informaţii utile uşor de lecturat care îţi trezeşte curiozitatea şi dorinţa de-a te informa.

Prof. Nela Grigoriu

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii