Valeriu Dulgheru: Cine e marele rău în Basarabia?

17 Oct 2017 by admin, Comments Off on Valeriu Dulgheru: Cine e marele rău în Basarabia?

Lucruri anapoda se întâmplă în acest colț de țară în ultimul timp. Primarii a trei primării importante sunt puși sub urmărire penală pentru diverse învinuiri : primarul capitalei D. Chirtoacă, învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu (în problema parcărilor, nedemonstrată până acum!); primarul de Orhei, I. Șor, martor în dosarul Filat pentru dare de mită în sumă de 250 mln lei (fapt demonstrat!) și bănuit în furtul Miliardului (numele lui apare în ambele raporturi Kroll 1 și 2!); primarul de Bălți, R. Usatîi, care este fugar, – pentru mai multe învinuiri. Se observă cu ochiul liber diferența majoră în greutatea învinuirilor.

            Cu toate acestea cel mai tare este pedepsit primarul Capitalei D. Chirtoacă, care are un dosar cusut cu ață albă. Pentru o presupusă implicare în afacerea parcărilor, care până la urmă se va dovedi necorespunzătoare adevărului. D. Chirtoacă este suspendat din funcție deja de o jumătate de an, este pus în arest la domiciliu, prelungit la nesfârșit (probabil până în alegerile parlamentare din 2018!), i s-a mai înscenat un referendum de demitere din funcție.

            Primarul de Orhei, I. Șor, învinuit de dare de mită în sumă de 250 mln lei (două sute cincizeci milioane!!! de lei. Își poate imagina moș Ion cu pensia sa de 800 lei ce sumă enormă este?), numele căruia figurează în rapoartele Kroll 1 și 2 privind furtul Miliardului, stă bine mersi în funcție și la libertate, se primblă prin străinătăți, participă la manifestări cum a fost de Ziua Independenței la Orhei apărut ca un mare apărător! al tradițiilor naționale românești în mijlocul copiilor îmbrăcați în straie naționale.

            Cât despre primarul de Bălți, R. Usatîi care, fugar fiind, de peste un an de zile nu-și îndeplinește funcția de primar, nici nu mai comentăm. Învinuit de participare la tentativa de asasinare a lui G. Gorbunțov, președintele UniversalBank, și la falimentarea acesteia și alte coțcării, rămâne în post. Nimeni nu-i cere demisia, nu-i organizează referendum, nu-i cere extrădarea…Cu toate că problemele Bălțiului sunt incomparabile cu cele ale Chișinăului la toate capitolele (infrastructură (drumuri, troleibuze…încă din perioada sovietică…) învechită fizic și moral).

Să ne întrebăm atunci: de ce D. Chirtoacă cu cele mai mici neînsemnate (deocamdată nedovedite!) este cel mai tare pedepsit? De ce este supus de câteva luni unei campanii de denigrare fără precedent în Republica Moldova.

 Se vede cu ochiul liber că e o făcătură organizată (știm noi de cine!) pentru a-l scoate pe linie moartă ca politician și a îngropa definitiv PL-ul. Există la guvernanți temeri că la o eventuală venire a lui D. Chirtoacă în fruntea PL-ului, ultimul ar putea să renască. În pofida întârzierii lamentabile cu venirea lui D. Chirtoacă în fruntea PL-ului mai există șanse nu să devină ce a fost în perioada de glorie, ci să devină un partener credibil la mesele rotunde privind crearea Alianței ”Centenar”. Dar tocmai aceasta nu place cuiva. Oare nu din această cauză și întârzierea mesei rotunde la Chișinău?

În pofida greșelilor comise Dorin Chirtoacă nu merită ceea ce i se întâmplă, nu merită această uitare chiar din partea susținătorilor săi de altă dată. Totuși a făcut lucruri bune pentru oraș, transformându-l într-o capitală aproape europeană. Valea Morilor cu splendidele sale havuzuri și estacade și un lac curat și amenajat a devenit un loc de odihnă iubit de orășeni și oaspeți (să ne amintim în ce stare se afla pe timpul lui Voronin – un heleșteu înnămolit rău mirositor, cu infrastructură distrusă). Centrul Chișinăului cu bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt renovat, cu frumoasa stradelă pietonală, a devenit mai european. De ce totuși se procedează atât de nedrept cu Dorin Chirtoacă?

            Este de înţeles ce-și doresc dușmanii politici (în primul rând socialiștii lui Dodon) ai lui Dorin Chirtoacă – înlăturarea definitivă nu numai din funcţie, dar şi din viaţa politică. Este la mijloc și această frustrare care durează de peste 6 ani (pierderea primăriei de către Dodon (în 2011), apoi și de Z. Greceanîi (2015) în fața lui Dorin Chirtoacă). Răzbunători din fire precum au fost idolii lor și cum sunt actualii neocomuniști, ei îl vor doborât (cu orice preț, pe care de altfel î-l vor plăti locuitorii Capitalei!), urmărind nu doar controlul asupra întregului municipiu dar și o satisfacție morală. Pentru aceasta se luptă deja de doi ani emisarul lui Dodon în primărie Ivan Ceban și acoliții lui. Socialiștii, aflându-se aproape de atingerea țelului mult jinduit, deja jubilează.

            Pe acești baistruci kremlinezi îi poți înțelege într-un fel. Cele mai dureroase lovituri însă sunt de la ai săi, de la susținătorii de ieri, de la potențialii aliați în viitor. Îl priveam deunăzi într-o emisiune televizată pe liderul actual al PLDM V. Cibotaru (despre care aveam o părere bună), la întrebarea dacă formațiunea sa va boicota referendumul din Chișinău, a răspuns literalmente următoarele ”Noi boicotăm referendumul însă dorim alegerea unui nou primar”. Culmea!!! Dar tocmai aceasta își doresc și socialiștii – alegerea unui nou primar în persoana lui Ivan Ceban pentru ce au pornit acest referendum. Cum va face dl Cibotaru atunci front comun al tuturor forțelor de dreapta, așa cum a declarat în repetate rânduri, dacă acum este împotriva uneia din aceste forțe, practic făcând front comun cu socialiștii? Același lucru a declarat și liderul Platformei DA A. Nastase. Sunt exemple crase de adevărată miopie politică basarabeană. Fiind atât de slabi și răzlețiți atât cei de pe dreapta cât și de pe centru-dreapta, unii lideri își permit astfel de declarații, spre marea bucurie a kremlinezilor socialiști, turnând de fapt apă la moara dușmanilor. Nu vedeți cu câtă bătaie de joc comentează ei diferite evenimente (sosirea lui T. Băsescu în Basarabia, despre ”ratatul” D. Chirtoacă). Suntem slabi, neuniți, rânzoși, mult inferiori primatelor – câinii dușmăniți care la apropierea lupilor fac front comun împotriva lor. La noi lupii demult au întrat în stână și devorează rând pe rând oiță cu oiță, iar bravii noștri liderași continuă să se lupte între ei.

            Dacă vedem marele rău în D. Chirtoacă, A. Șalaru, chiar și M. Ghimpu cu toate metehnele lui atunci riscăm mult să-i dăm pe tipsie puterea absolută kremlinezului Dodon. Riscăm să repetăm alegerile din a. 2011 când în același mod l-am adus pe durata de tocmai 8 ani pe V. Voronin. Dar acest Dodon nu este nici pe departe nici ca V. Voronin, care mai avea o brumă de demnitate. Dodon e doar o slugă la stăpân și va îndeplini toate ordinele lui.

            De altfel Dodon poate să aibă dreptate când a spus că în jocul dintre el și Plahotniuc nu se știe cine va fi pisica. Să ne amintim că în 2001 PD de asemenea deținea întreaga putere în stat: președinția Republicii (P. Lucinschi), președinția parlamentului (D. Diacov) și prim ministru (D. Braghiș), iar după alegeri, luând doar 5,02%, a rămas în afară. Plahotniuc a pornit un joc dea pisica și șoarecele deosebit de periculos. Creatura lui, Dodon, poate deveni groparul lui în 2018. Dacă Dodon acumulează mai mult de 50% din voturi  (dar așa cum merg lucrurile are mari șanse!) atunci nu va mai avea nevoie de el. Voronin în 2001, acumulând 72 de mandate), nu a avut nevoie să coalizeze cu nimeni (nici măcar cu prietenul său Iu. Roșca!).

            Cu un segment de dreapta atât de fărâmițat, un segment de centru dreapta fărâmițat și debusolat, un segment de centru-stânga amorf și fără susținere populară există acest mare pericol. Observați cum devin tot mai obraznici acești baistruci socialiști. Cum va plăcut fenomenul Hrenova, care cere (de la tribuna parlamentului!) să i se vorbească în limba rusă! Și asta după peste 25 de ani de independență!. Vă puteți imagina o astfel de situație în vre-un parlament baltic, georgian, chiar și ucrainean? Dar fenomenul Batrâncea, care în plină ședință a parlamentului a rupt harta României mari și nu i s-a întâmplat nimic? Cât timp vom mai răbda fenomene gen Hrenova, Batrâncea, Ivan Ceban ș.a.

La noi ca la nimeni!.

 ——————————

Valeriu Dulgheru

Chișinău

17 octombrie 2017

 

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii