Pentru poetul Ioan Miclau, versul, poezia în sine cantabilă, ca formulă de expresie…

11 Apr 2012 by admin, Comments Off on Pentru poetul Ioan Miclau, versul, poezia în sine cantabilă, ca formulă de expresie…

 

Primesc orice volum de poezie cu interes. Este un alt mod de a vedea lumea. Adeseori , acesta se transforma in bucuria lecturii , in bucuria de a crede ca poti intelege ceva din vastitatea si nuantele lumii. Este si cazul volumului de fata sosit tocmai din Australia. O imagine personala a existentei, filtrata prin trairi personale si care a strabatuta mari si tari, pana sa ajunga la noi. Volumul ‘POEZII ALESE” semnat de dl. Ioan Miclau, Barda, Editura Cuget Romanesc, este o carte aparuta in Romania pe meleagurile natale, Bihor , unde autorul si-a cristalizat primele sentimente despre ceea ce inseamna limba materna si tara de bastina . Acum isi exprima trairile amplificate de trecerea anilor dar si de departare, le trece ,deci, in forma de vers in pagina tiparita .Este ca o marturie. Uneori o declaratie de dragoste pentru “FLORILE” casei. Pentru poetul Ioan Miclau, versul, poezia in sine cantabila ca formula de expresie , este o stare interioara si apoi un punct referential pentru viata de exil.O perpetua unduire intre nostalgia locurilor natale si meditatia asupra trecerii timpului , a raportului, om-univers.

Toate acestea au accente speciale date de faptul ca autorul nu traieste in tara “vechimea de neam”, cum o defineste autorul dimensioneaza propriile-i ganduri , simtiri si intrebari.

Cartea are echilibru chiar in aceste unice stari, fara elucubratii , fara incifrari.Expresie simpla, tandra, cu o ritmare cantabila, usor de descifrat, usor de retinut.Autorul se poate ca asta si-a propus: o comunicare directa, afectuoasa , a felului cum percepe el lumea , legatura cu tara ,cu neamul , cu divinitatea.

Intre inceputul si finalul cartii incape o adevarata geometrie sentimentala.Chiar si cineva care nu cunoaste tara de bastina a autorului, poate intelege cateva repere definitorii :doina, ca ilustrare si expresie a lirismului romanesc, vitejia in timp a strabunilor, dulcea alternanta deal-vale, tristetea exilului din motive socio-politice {comunismul}.

Totusi, dincolo de nostalgii, razbate bucuria taifasului poetic, a spunerii versului.De notat ca autorul nu cade in jelanie . Are ceva din lumina zglobie a versului lui Vasile Alecsandri. Nu este o litanie ci, o marturie tandra, umana in care se poate regasi la urma urmei, orce suflet sensibil .Mai ales orice om care-si poarta tara in suflet la mii de kilometri departare. Ca un cantec interior ritmat in vers .

MARIANA GURZA

 

 

 


Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii