PHOENIX MISSION MAGAZINE – REVISTA ROMÂNILOR DIN ARIZONA

16 Apr 2012 by admin, Comments Off on PHOENIX MISSION MAGAZINE – REVISTA ROMÂNILOR DIN ARIZONA

In Ioan 1:1-3,10 este scris: “ La început era Cuvântul, şi Cuvântul era cu Dumnezeu, şi Cuvântul era Dumnezeu. El era la început cu Dumnezeu. Toate lucrurile au fost făcute prin El; şi nimic din ce a fost făcut, n-a fost făcut fără El. El era în lume, şi lumea a fost făcută prin El, dar lumea nu L-a cunoscut. A venit la ai Săi, şi ai Săi nu L-au primit.”

Cine este Phoenix Mission Magazine?  Se spune ca esti ceea ce gandesti. Citind cuvintele insirate intr-un ziar, acumulam informatii. Ele ni se fixeaza în minte, dezvoltandu-ne vocabularul si cultura generala. Acest bagaj de informatii generale ne maturizeaza gandirea si ne dezvolta imaginatia. Citind, începem sa avem viziune si pareri personale pe care le exprimam sub forme proprii. Jurnalistii sunt acei vizionari care maresc bagajul de intelepciune al omenirii zi de zi, cu ajutorul cuvintelor pe care le astern pe coli imaculate de hartie. Transpuse în cuvinte, experientele de viata, gandurile, sentimentele si opiniile se transforma in carti, ziare sau reviste.

Asa s-a nascut si revista Phoenix Mission Magazine, o revista online editata in Phoenix, Arizona, de catre o mana de oameni care stapanesc puterea cuvintelor si pun o farama de suflet în fiecare fraza. Revista Phoenix Mission Magazine este o publicatie independenta, nu este afiliata nici unui partid sau doctrine politice sau vreunei religii. Redactorii si colaboratorii revistei sunt voluntari si au profesii, opinii si experiente de viata diverse.

Misiunea, viziunea si obiectivele revistei

Revista a fost infiintata de un jurnalist roman stabilit în urma cu 12 ani pe pamantul fagadintei. Intr-o lume in care Internet-ul ia locul tipariturilor, a investi intr-o revista online nu pare a fi o idee geniala, dar este una dintre putinele metode prin care ai si dai sansa la acces imediat la “lumea cuvintelor” în limba materna. Datorita acestei viziuni s-a nascut revista Phoenix Mission Magazine, iar misiunea ei este pastrarea limbii romane în comunitatile romanesti din afara tarii, informarea opinei publice asupra evenimentelor comunitatilor romanesti din diaspora si din Romania.

Traim alert, intr-un mileniu în care timpul se comprima, iar dezvoltarea fara precedent a audio-vizualului a asternut un con de umbra peste presa scrisa. Astazi, placerea cititului s-a estompat, literele si artele frumoase nu mai sunt preocuparea de baza a domnisoarelor de pension, asa cum erau cu doua secole în urma. Si totusi, accesul la cuvinte în limba romana, la mii de kilometri departare de tara natala, are o incarcatura psihica majora si este posibil datorita unor initiative private de genul Phoenix Mission Magazine. Editorul si redactia si-au asumat misiunea de a aduce Romania în casa fiecarui vorbitor de limba romana, oriunde s-ar afla el din punct de vedere geografic, de a crea punti de legatura intre suflete, carti si oameni. Radacinile romanesti se hranesc din viata romanilor de pretutindeni si ii dau un punct de sprijin si o identitate fiecarui cititor.

Obiectivele si structura revistei sunt strans legate de nevoile cititorilor:

Pentru romanii din diaspora, revista Phoenix Mission Magazine este o fereastra deschisa spre ceea ce au lasat in urma, acel personal si inconfundabil “acasa” cu tot ce inseamna el pentru fiecare emigrant – copilarie, familie, cultura.

Pentru romanii din tara, Phoenix Mission Magazine este locul în care pot gasi informatii despre viata de peste ocean, de la antipozi, sau din oricare loc de pe Terra, pe care viseaza sa-l vada macar o data în viata. În paginile revistei Phoenix Mission Magazine, romanii au sansa de a intalni, într-un spatiu virtual generos si bine structurat, alti romani, de care sunt despartiti fizic de meridiane si fuse orare.

Multi copiii ai romanilor din strainatate, provenind din familii de romani sau din familii mixte, nascuti în afara tarii sau plecati la varste fragede din Romania, pierd contactul cu tara, uita limba materna sau nu invata niciodata sa scrie si sa citeasca romaneste. Rolul publicatiilor de limba romana din strainatate este mentinerea limbii materne, transmiterea culturii, a traditiilor, a obiceiurilor romanesti, a evenimentelor majore din istoria Romaniei si familiarizarea cititorilor cu geografia Romaniei. Transmiterea acestor informatii catre generatiile urmatoare este o datorie patriotica si morala, o mica contributie la pastrarea identitatii nationale în comunitatile romanesti din afara granitelor tarii.

Phoenix Mission Magazine este un asemenea loc, o biblioteca online care ofera informatii utile despre Romania, o tara din Estul Europei sau din “Old World” cum spun americanii, pe care unii romani din diaspora n-au vazut-o niciodata si stiu despre ea doar ca este locul din care au emigrat candva, parintii sau bunicii lor.

Ati  intalnit vreodata oameni care s-au prezentat intr-o limba straina, cu nume romanesti si v-au spus ca sunt romani, desi nu stiu niciun cuvant în limba materna? Ati avut vreodata nostalgia dupa-amiezelor petrecute in fosnetul de neconfundat al unor pagini de carte sau a zornaitului casei de marcat din libraria orasului din Romania in care v-ati nascut, ati trait sau ati invatat? Redactorii revistei Phoenix Mission Magazine vor sa ofere tuturor romanilor sansa de a vorbi si de a citi romaneste. Phoenix Mission Magazine ii da acces oricarei persoane care are o conexiune la Internet si un PC, la o librarie stilizata. Phoenix Mission Magazine le daruieste copiilor povesti si poezii romanesti, indiferent de locul în care se afla ei pe Planeta Albastra.

Fiind structurata ca un magazin, revista Phoenix Mission Magazine are rubrici si subrubrici bogate si diverse. Pe pagina principala – “Home page” – apar cele mai noi articole publicate, iar ulterior, acestea sunt stocate în arhive aranjate frumos pe subiecte, rubrici si categorii:

World, USA, Romania, Health, Justice, Viewpoints, Life Stories, Art, Reviews, Essays, Academic Works, Music. Other Menu: Denominations, Galerie Foto, Media, Links, Webmaster, Journals, Opinion, Interviews, Social Issues, Medicine&Health si pagina de contact.

De exemplu, la rubrica World sunt mai multe subrubrici cu numele diverselor tari în care revista Phoenix Mission Magazine are colaboratori: Belgia, Spania, Germania sau alte tari ale UE, dar si tari exotice si indepartate, ca de exemplu – Malaezia, Noua Zeelanda, Australia, Oceania.

Fiind editata în SUA, sectiunea americana a revistei cuprinde subrubrici care poarta numele unor state componente, in care revista are colaboratori. Aceste subrubrici contin articole de interes general, articole de opinie, povesti de viata, prezentari de  obiective turistice, locuri si persoane remarcabile din acele regiuni, evenimente, interviuri si multe altele.

Rubrica Health este dedicata sanatatii fizice si mentale; rubrica Justice trateaza probleme juridice; rubrica Viewpoints este zona articolelor de opinie, o colectie de puncte de vedere apartinand unor personalitati, jurnalisti, scriitori, oameni de stiinta, specialisti în diverse domenii. La rubrica Poetry sunt sectiuni cu numele unor poeti si sunt publicate poeziile acestora. Evident, rubrica Music le este dedicata compozitorilor, iar rubrica Art li se adreseaza iubitorilor de arte plastice si vizuale.

Redactorii revistei Phoenix Mission Magazine doresc sa le multumeasca cititorilor pentru timpul pe care-l acorda zilnic publicatiei, nascuta din gandirea lor. “Gândirea este sursa de origine a tuturor bogăţiilor, a tuturor succeselor, a câştigului material, a tuturor descoperirilor şi invenţiilor şi a tuturor realizărilor.” (Claude Bristol)

Parafrazandu-l pe Jorge Luis de Borges, redactia Phoenix Mission Magazine va sugereaza sa nu judecati dupa ceea ce scrie, ci dupa ceea ce ati citit.

Simona Botezan – Washington D.C.
Director adjunct a publicatiei Miorita USA

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii