Radio Timişoara: Veronica Balaj în dialog cu Ştefan Doru Dăncuş

18 Apr 2012 by admin, Comments Off on Radio Timişoara: Veronica Balaj în dialog cu Ştefan Doru Dăncuş

 

Veronica Balaj: Stimaţi ascultători în minutele următoare avem un invitat din domeniul cultural, un domeniu în care astăzi, adeseori, pare lăsat undeva la numărul „N”…, şi totuşi scriitorii au dovedit ca de multe ori în epoci curaj,  curajul de a merge mai departe, de a nu se descuraja, de a avea încredere şi, iată aşa  momentele culturale ale istoriei au fost salvate. În actualitate există, desigur foarte multe semne de întrebare legate de eficienţa scrisulului literar, a culturii în general. Şi spun aceasta pentru că invitatul nostru domnul  Ştefan Doru Dăncuş este un scriitor în primul rând, apoi un editor, un om care reuşeşte să facă foarte mult bine confraţilor săi prin cărţile pe care le publică, un om care are încredere în cuvântul scris, în munca artiştilor, acelora care stilizează artistic cuvântul şi care, aşa cum spuneam, dovedeşte că se poate merge mai departe indiferent de vicisitudini şi de greutăţi. În primul rând, domnia sa este cunoscut în lumea largă şi ca autor de volume, dar şi ca editor al unei edituri şi mai ales redactorul şef al revistei Singur  care e deja cunoscută în lumea largă fiind şi o revistă online, deci, cu circulaţie mult mai uşoară. Pe căile acestea se poate accesa cu lejeritate orice informaţie.

Domnule Ştefan Doru Dăncuş, bine aţi venit la Radio Timişoara. Sunteţi dintr-o altă parte a ţării, mai îndepărtată, vorbim de zona Târgovişte, un for de cultură tradiţional şi sunteţi astăzi invitatul nostru în special pentru revista Singur, care, spuneam că circulă în lume şi pentru faptul că aţi coordonat apariţia unui nou volum semnat de colegul  nostru de breaslă Ben Todică din Australia. Am dori să ne spuneţi câteva detalii despre acest volum şi despre lansarea volumului la Bucureşti pe care, de asemenea, aţi coordonat-o.

Ştefan Doru Dăncuş: Mulţumesc pentru invitaţie. Să ştiţi că şi eu sunt ardelean la origine, am ajuns printr-o întâmplare la Târgovişte, sunt din Maramureş. Ca să nu plictisim ascultătorii cu detalii legate de biografia mea, am să încep cu detalii privind cartea lui Ben Todică, În două lumi.  În două lumi este de fapt continuarea primei cărţi intitulată Între două lumi apărută la Editura Atticea. Eu cred că dumneavoastră ştiţi, că doar editura mi se pare că de acolo este.

 

V. B.: Da, i-am făcut şi o prezentare la momentul potrivit.

 

Şt. D. D.: Spre diferenţă de primul volum, cartea pe care i-am editat-o este o culegere de interviuri pe care Ben Todică le-a luat diverselor personalităţi ale momentului şi din diaspora şi din România şi conţine în partea a doua reacţii la prima carte. Acuma pot să vă spun că dacă era transmisie TV, probabil s-ar fi văzut şi calitatea grafică a acestui volum. Ben Todică şi-a dorit o carte de excepţie, o carte de lux, ca să-i spun aşa. Este tipărită pe o hârtie lucioasă, cretată cum i se spune în termeni tipografici, cu o copertă color peste care s-a aplicat o folie. Este foarte grea, pot să vă spun că, dacă eu aş trimite-o prin poştă, m-ar epuiza financiar, ca să zic aşa, numai expediţia. În sfârşit, aceste cheltuieli, însă, sunt  suportate şi de către Ben Todică şi de către mine şi eforturile pe care şi eu şi el le-am făcut cu nişte întârzieri datorate faptului că am intrat în condiţii de iarnă cu tipărirea şi n-am reuşit să tipăresc total tirajul (este vorba de 300 de exemplare). Cartea deja se află la dispoziţia celor interesaţi. Încă o remarcă, vreau să fac. Ben Todică mi-a spus să nu pun cartea în circulaţie, să nu o vând, ci să o dau gratis celor interesaţi. Acum, sigur, o carte de calitatea asta o să fie căutată de foarte multă lume şi o să zică mulţi, dacă e pe gratis, dă-mi-o.

 

V. B.: E un cadou frumos, Orice carte este un cadou, dar atunci când este şi o ediţie, să-i spunem aşa obiect de artă, atunci…

 

Şt. D. D.: Exact. Am un plan pe care l-am făcut împreună cu scriitorul, omul de cultură şi patriotul român Ben Todică – o listă de oameni care vor primi prima dată volumul, urmând ca apoi să ajungă la revistele literare din România. Este deja pe site-uri prezentarea volumului, s-a făcut prin reţeaua Grup Media Singur pe care o conduc, e cam mult, vreo 20 de site-uri cuprind această informaţie şi urmează ca alimentarea pe internet în mediu virtual să se deruleze mai departe.

 

V. B.: Despre lansarea de la Bucureşti am fi curioşi să aflăm cum a fost organizată, pentru că, într-adevăr, nu e uşor lucru să publici din Australia, cartea să apară la Târgovişte şi lansarea la Bucureşti. Este superb.

 

Şt. D. D.: Lansarea de la Bucureşti a avut loc la Centru de Recreere, Inovaţie şi Educaţie, pe strada Jean Louis Calderon, este o clădire în care o dată la două săptămâni, mi se pare, scriitorul de marcă George Anca organizează Colocviile de marţi. În cadrul Colocvilor de marţi s-a desfăşurat această lansare de carte, sub patronajul lui George Anca. Eu am fost prezent acolo în  calitate de editor, am dus acolo şi cărţile pentru invitaţii pe care i-a avut. A fost o seară, după părerea mea, reuşită, mai ales că discuţiile s-au purtat nu  doar pe marginea cărţii, ci mai mult am discutat despre ce reprezintă Ben Todică pentru România şi pentru noi care suntem cititorii lui. În afară de această carte, vreau să vă spun că am primit acum nu an sau doi ani un film extraordinar, Drumul nostru se numeşte, realizat de Ben Todică. Şi este vorba în acest film pe care l-am prezentat de câte ori am avut ocazia şi de câte ori am putut posibilitatea tehnică să proiectez măcar parţial episoade din acest film (pentru că este mare, este lung, pe 3 DVD-uri şi încă mai lucrează  la unul sau două episoade, mi se pare), şi este vorba de mina de uraniu de la Ciudanoviţa, de unde provine de fapt Ben Todică.

 

V. B.: Da, el fiind totodată nu numai scriitor, ci şi un realizator de emisiuni în limba română acolo în Australia, realizează şi emisiuni de radio şi emisiuni de televiziune, iată se explică foarte bine această preferinţă pentru imagine. În felul acesta circulă informaţia despre alte vremi din România via Australia şi reîntoarse în Europa, în România aceste informaţii. Foarte interesantă este activitatea culturală a domnului Ben Todică. Iată, dumneavoastră aţi venit să completaţi, să întregiţi această interrelaţionare, să-i spunem, internaţională, interrelaţionare culturală, pe care o facilitează apariţia, de data aceasta a celui de-al doilea volum semnat de Ben Todică. Aşteptăm sigur şi alte ecouri, noi vă mulţumim pentru ceea ce realizaţi şi punctaţi în acest câmp editorial şi publicistic şi dumneavoastră personal vă dorim succes şi ştiind că aţi editat o antologie în mod gratuit a poeţilor contemporani, bănuiesc că din zona de sud-est a ţări.

 

Şt. D. D.: Am editat de fapt două antologii, una de proză şi una de poezie. Aceasta a fost o muncă titanică. Acum doi ani am avut un grup consultativ pentru că s-au primit extraordinar de mulţi autori pentru a apărea în aceste antologii şi mediatizarea a fost pe măsură evident. Peste 15000 de autori de proză şi poezie, nu aveam cum să fac selecţia singur şi atunci l-am luat pe poetul Ioan Es Pop, criticul literar Felix Nicolau şi prozatorul Ioan Groşan să mă sprijine. Aşa am reuşit totuşi să duc la bun sfârşit o lucrare monumentală după cum am aflat, în ultimii douăzeci de ani nu s-a mai tipărit aşa ceva de către o editură particulară pentru că vedeţi că şi bugetele Ministerului Culturii sunt limitate şi eventualele antologii care apar în România finanţate de Academia Română sau de Ministerul Culturii sau chiar de Uniunea Scriitorilor sunt proiectate din start cu nişte scriitori care să intre, ceea ce la Antologiile Revistei Singur, aşa ceva… s-a întâmplat exact invers. Am vrut să prind pulsul literar al ţării fără a include nişte liste care să fie fixe…

 

V. B.: Da, care să restricţioneze. În fine, aţi reuşit, aşteptăm să mai repetaţi gestul că întotdeauna vor fi scriitori noi interesaţi de această participare cu alţi colegi şi să fie cuprinşi între coperţile unui dicţionar sau între coperţile unei istorii a literaturii contemporane şi multe, foarte multe dintre paginile care se  scriu acum, e foarte bine ştiut, dacă o revistă literară nu le subliniază pot trece neobservate, de aceea am ţinut astăzi să subliniem şi apariţia volumului numărului doi al lui Ben Todică şi, bineînţeles, tuturor mult succes.

 

Şt. D. D.: Mult succes vă urez şi dumneavoastră şi să sperăm că… eu derulez acuma un alt proiect cu autorii care scriu poezie cu rimă, să sperăm că ne auzim la finalizarea acestui proiect care iar presupune o muncă uriaşă pentru că este vorba de trei sute de volume pentru fiecare autor în parte, asta înseamnă automat tehnoredactare şi culegere şi tipografie care probabil se va întinde până spre toamnă când vom organiza tabăra de creaţie Singur. Repet, de fapt, un eveniment pe care l-am pornit anul trecut şi atunci, probabil că vă voi invita şi pe dumneavoastră dacă veţi avea ocazia, pentru că vor veni foarte mulţi scriitori dintre cei 50 şi mulţi dintre ei vor veni din străinătate pentru că am inclus nişte personalităţi poetice şi din diaspora şi atunci ar fi o ocazie minunată ca şi dumneavoastră să veniţi şi să-i intervievaţi pentru că vedeţi este greu să…

 

V. B.: Ar ieşi o carte de interviuri cu 50 de poeţi care scriu în rimă.

 

Şt. D. D.: Ar putea să iasă şi dacă într-adevăr, dacă ne vom gândi şi la aspectul ăsta, vedeţi mi-aţi dat o idee, în cazul ăsta poate stabilim un parteneriat cu Radio Timişoara pentru ca efectiv lumea să ştie că cultura din România nu stă pe loc.

 

V. B.: Exact.

 

Şt. D. D.: Scriitorii români fac ce fac şi merg mai departe.

 

V. B.: E inteesant, vedeţi cum se leagă ideile, noi încă odată vă dorim de aici, din vestul ţării, foarte mult succes şi spuneam la început de curajul cu care scriitorii merg înainte indiferent de condiţiile socio-economice.

 

Şt. D. D.: Acuma să ne ajute Dumnezeu la toţi şi să avem sănătate, restul ştiţi cum umblă vorba românului, după aia le avem pe toate.

 

V. B.: Exact.

 

Şt. D. D.: Vă mulţumesc pentru invitaţie în emsiunea dumneavoastră, vă urez şi eu la rândul meu sănătate, succes şi o viaţă cât mai lungă postului dumeavoastră…

 

V. B.: Şi a emisiunilor noastre. Vă mulţumim.

 

Şt. D. D.: Sărut mâna. O zi bună.

 

V. B.: Cu bine.

 

Transcriere: Vasilica Grigoraş

Radio Timişoara: VERONICA BALAJ ÎN DIALOG CU ŞTEFAN DORU DĂNCUŞ

 

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii