GELU BICHINEȚ, DIRECTORUL BIBLIOTECII “NICOLAE MILESCU- SPĂTARUL” – UN OM AL CETAȚII

23 Apr 2012 by admin, Comments Off on GELU BICHINEȚ, DIRECTORUL BIBLIOTECII “NICOLAE MILESCU- SPĂTARUL” – UN OM AL CETAȚII

 

BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ “NICOLAE MILESCU SPĂTARU” VASLUI A FOST GAZDA UNOR LANSĂRI DE CARTE. EVENIMENTUL, ORGANIZAT ÎN COLABORARE CU CONSILIUL JUDEŢEAN, A REUNIT OAMENI DE CULTURĂ LOCALI.

Directorul Bibliotecii Județene Vaslui, Gelu Bichineț, amfitrionul acestui  eveniment inedit

***

Cuvânt de întâmpinare

Oriunde ne-am afla, noi românii avem niște trăiri aparte și niciodată nu ne lăsăm desprinși de rădăcinile noastre. Ar fi și anormal ca pașii purtându-ne prin alte locuri să încercăm să uităm ceea ce ne-a definit ca popor, să uităm rădăcinile, să uităm tradițiile, să uităm obiceiurile noastre. Și cum nicăieri nu este mai bine ca acasă, iată că doi oameni care au ales să trăiască în altă parte, mă refer aici la doamna Valentina Teclici, care s-a stabilit în Noua Zeelanda și domnul Benoni Todică, care a ales să trăiască în  Australia revin pe meleagurile natale prin intermediul tehnicii moderne.


Dubla lansare de carte de astăzi are și o conotație sentimentală aparte. Oamenii aceștia, nu numai că sunt români, oamenii aceștia sunt din județul Vaslui. Dacă doamne teclici a copilărit, trăit și învățat în estul județului, la granița cu Republica Moldova, în Huși, domnul Ben Todică s-a născut în satul Iezer, comuna Puiești. În urmă cu doi ani de zile am făcut o lansare de carte și ciolegul nostru Ionuț Tudor a prezentat un filmuleț despre locurile natale ale domnului Ben Todică. Nu am amia mers de data aceasta pe același scenariu, ci am ținut să invităm la Biblioteca județeană oameni care au citit lucrările celor doi autori, oameni care înțeleg sentimentele aparte care le nutresc cei doi acolo departe de țară, și de ce nu, oameni care încearcă din răsputeri să promoveze într-un fel sau altul cultura românească.   

Faptul că alături de noi sunt nu numai cititori, ci sunt și autori de poezie, autori de proză, faptul că alături de noi se află oficialități, mă refer aici la viceprimarul Vasluiului, prietenul și colegul nostru, Valeriu Caragață, faptul că alături de noi se află un etnograf, folclorist, dar eu aș spune, un om de carte, profesorul Dan Ravaru sau dr. Laurențiu Chiriac, directorul Muzeului Județean, scriitorul Ioan Baban, nu în ultimul rând, colega noastră, doamna Vasilica Grigoraș, și de la Huși, doi prieteni buni ai doamnei Teclici, mă refer la domnul Constantin Donose și la doamna directoare a Bibliotecii Mihai Ralea.


Am ținut să facem aceste lansări astăzi în săptămâna luminată tocmai de a da greutatea cuvenită unui eveniment aparte, unui eveniment care dorește să puncteze caracterul nostru, să puncteze dorința noastră de păstrare a identității culturale și, nu în ultimul rând, de păstrare a limbii române. Nu am să mă lungesc mai mult cu acest expozeu, ci am să-mi permit să intru direct în subiect, dând cuvântul doamnei Vasilica Grigoraș, colega noastră bibliotecară, prietenă de suflet atât cu domnul  Benoni Todică cât și cu doamna Valentina Teclici. Vă rugăm doamnă!

Prof. GELU BICHINEȚ,

Directorul Bibliotecii Județene Vaslui


Transcrierea de pe suport electronic este realizată de doamna Vasilica Grigoraș

 Sursă imagini – Ben Todica

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii