Închisă în cuvinte, Hedir Al-chalabi decojeşte sensuri spre Dumnezeu

28 May 2012 by admin, Comments Off on Închisă în cuvinte, Hedir Al-chalabi decojeşte sensuri spre Dumnezeu

Hedir Al-chalabi este o poe­tă liberă în spirit. Autoexilată în cuvânt, Hedir despică şi rotunjeşte conjugarea  verbului a fi, căutând noi şi sensibile modali­tăţi de a trăi prin sensul cuvintelor. Hedir este o poetă de o sensibilitate aparte, sensibilitate rezervată marilor şi nobilelor caractere. De fapt cu­vântul „chalabi“ din nume reprezintă în arabă un titlu de nobleţe. Pe jumătate arăboaică, Hedir este la a doua sa carte în limba română. Limbă pe care o iubeşte şi pe care o vorbeşte cursiv, nuanţat. Prima sa carte, „Ecouri de speranţă“ a apărut acum trei ani. Cartea de faţă, „Şoptind Suspine Mute“ a fost scrisă în urma unor notaţii mai mult sau mai puţin inedite, hârtii dispersate, ori chiar memorate şi puse ulterior pe format electronic.
Poeta se vădeşte a fi o fină distribuitoare de cuvinte potrivite, trăirile sale de om înfrânt de sensuri răscolind cititorul. Hedir nu este deloc o plângăcioasă patetică; versul viguros, direct, sinuos sugerează trăiri profunde, chiar şocante. Se ia cu lumea de gât: „Trupul meu mi­roase-a vers/Dar frunzele v-aco­peră urechile/Nu m-auziţi!/ Vân­tul vă-nchide ochii/Nu mă vedeţi!“ Dar se roagă majestuos Divinităţii, cerând, nu implorând: „M-au încătuşat în turn/De-ai rupe vraja/Barajul înlănţuirii mele…“ Nu ştim dacă ruga îi va fi ascultată. Căci multe se pot întâmpla în sufletele închise în cuvinte. De aceea, „Mă doare şi tac/Şi scriu neîncetat./Rugina pătează hârtia/Paharul umplut e de timp/Şi eu tot mai scriu.“ Scrisul e moartea şi viaţa poetei, existenţa sa este legată de enigmele din cuvânt: „Sicriu din cărţi mi-aş face/Acoperă-mi cu rânduri tipărite, ochii/Parfum, hârtia să-mi fie…“ Dar eul poetic nu se lasă la voia sorţii, el face apel din nou, ca un leit-motiv, la Divinitate, căreia îi face o promisiune: „Priveşte-mă că vin/Sche­letul meu făr de culoare/În noapte se desprinde de bezna tulburată…/Tu mă primeşti!“ A nu se crede că Hedir Al-chalabi este o pesimistă. Dimpotrivă! Hedir este o luptătoare cu sensurile, ea accede spre Divinitate, spre mântuire; este o privire albastră spre devenire, aripile ei nu sunt înfrânte deloc: „În mine port libertatea/Frumoasă odih­nă va fi finalul meu,/Nici chiar atunci îngrădită nu voi fi!/Voi bântui pământul/Şi mă voi bucura mereu de tot şi toate!“
„Şoptind Suspine Mute“ cartea despre care facem vorbire aici este o carte care se citeşte cu sufletul la gură, ca pe un roman de acţiune. Este o carte despre libertatea spiritului, despre viaţă şi moarte. Hedir Al-chalabi este o poetă care va răzbate cu siguranţă prin jungla dură dar fermecătoare a poeziei româneşti. Am zis!
Cei doritori să o cunoască pe poeta Hedir Al-chalabi o pot face miercuri, 30 mai, orele 14:30, la Sala Clio a Muzeului Judeţean (str. Horia, nr. 8), când va avea loc lansarea oficială a cărţii  „Şoptind Suspine Mute“. Să mai precizăm că prezentarea cărţii va fi făcută de binecunoscutul critic Dan Lăzărescu.

 

Scris de Petre Don

http://glsa.ro/cultural

http://glsa.ro/arad/cultural/45640-inchisa-in-cuvinte-hedir-al-chalabi-decojeste-sensuri-spre-dumnezeu.html

 

 

 

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii