“Big Brother ne priveşte pe toţi!”

11 Jun 2012 by admin, Comments Off on “Big Brother ne priveşte pe toţi!”

 

1 Big Brother ne priveşte pe toţi!Odata cu Legea Big Brother, România a mai facut un pas pentru a intra in rândul lumii bune. In sfârsit avem si noi, precum americanii, o lege cu nume curat anglo-saxon, care limiteaza libertatea utilizatorilor de internet si incalca, in plus, in mod flagrant drepturile omului.

Cel mai frumos lucru la aceasta lege este chiar numele ei. Ce poate sa fie mai transparent si mai lipsit de echivoc decât un act legislativ care sa se cheme Big Brother? In Romanul lui George Orwell, Big Brother – Fratele cel Mare – era un personaj eminamente malefic, care trebuia perceput, insa, de locuitorii Oceaniei drept un tip bun. In filmul facut de Michael Redford dupa romanul lui Orwell, in 1984, Big Brother-ul de pe ecranele uriase aduce foarte bine cu Hitler. Dar Big Brother poate fi orice dictator modern din secolul XX, iar numele sau a devenit sinonim cu violarea de catre orice putere totalitara a vietii private a individului. Pentru a controla insul de rând, dictatura trebuie sa-i cunoasca cele mai intime gânduri, si nici un coltisor din mintea omului nu poate sa ramâna nescormonit de ochiul rece al Fratelui celui Mare.

Când adopti o lege care se cheama, pe fata, Big Brother, nu te mai straduiesti sa te ascunzi dupa deget. Iata un lucru admirabil la legiuitorul român democrat din 2012: in loc sa impinga cetateanul spre dubla gândire perversa a lui Orwell – sa imbratitezi ceva ca fiind bun, când stii foarte bine ca-i rau –, el ii spune verde-n fata: dragi cetateni ai României, astazi va oferim o bucatica de dictatura. Asa cum foarte limpede puteti deduce din chiar titlul ales cu multa inspiratie de noi, de astazi inainte, prin aceasta lege, statul va va viola vietile private. Nu va mai faceti griji in ceea ce priveste intimitatea voastra: Big Brother va priveste. Dar ce va pasa, atâta timp cât, cu lege sau fara lege, voi veti putea sa va uitati in continuare la hazlia emisiune Big Brother, la televizor?

Povestea legii face deja parte din manualele de istorie. Dupa lupte seculare, care au inceput in 2008, legiuitorii nostri, care lupta acum de partea opozitiei democratice, au reusit, in sfârsit, sa treaca legea prin Parlament. Prima data frumoasa lege, care obliga operatorii de telefonie mobila si providerii de internet sa stocheze, timp de un an, toate apelurile si mailurile, a trecut de parlament in 2008. S-a opus, cu dusmanie, Curtea Constitutionala, care in 2009 bloca legea, acuzând-o ca afecteaza drepturile si libertatile fundamentale. De fapt, ce mai, judecatorii se cantonau in detalii, legându-se de flecustete precum dreptul la viata intima, privata si de familie, dreptul la secretul corespondentei, si altele de acest fel.

In 2011, bravii nostri parlamentari au incercat din nou. In decembrie, senatul s-a dovedit dusmanos si nedemocratic, respingând legea. Insa iata ca acum opozitia, care pe vremea când facea opozitie critica vehement legea, a inteles importanta momentului. Cu o majoritate covârsitoare, de 197 de voturi pentru, fostii critici ai progresului si-au inteles, in sfârsit, misia in slujba tarii si i-au dat României un act legislativ democratic, modern, cu fata intr-adevar occidentala. Gestul lor e cu atât mai laudabil cu cât, asa cum ne avertiza vechiul si noul ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban, tara noastra ar fi riscat o amenda de peste 30 000 de euro pe zi catre Uniunea Europeana, daca nu adopta legea pâna la sfârsitul lui mai.

Sigur, mai exista si posibilitatea ca parlamentarul român sa nu fi avut habar de romanul „1984“, al lui Orwell. In fond, e o carte pe care o mai citesc doar profesorii batrâni, care se trezesc, lac de apa, la trei dimineata, bântuiti de amintirea grotesca a dictaturii comuniste. E foarte probabil ca parlamentarul sa-si fi amintit, când a ales numele legii, doar de reality show-ul cu tipul ala, Ernest, care acum tine discursuri moralizatoare, ignorate sistematic pâna si de victimele sale, la „Tradati in dragoste”. Big Brotherul de la televizor e o treaba nostima. E cu tineri, e cu distractie, si are tot ce au filmele bune de la Hollywood – sex, sirop si violenta. De ce sa nu alegi, asadar, pentru o lege un nume atât de popular? Sa coboare in casele tuturor românilor câte un strop de reality show.

autor: Catalin Sturza (Revista Cultura)

Sursa:Foaie Natională – Revistă liberă de luptă culturală şi spirituală

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii