26 Iunie – Ziua Drapelului Național al României. Vivat «flamura cea mare, tricoloră, a națiunii române»!

26 Jun 2012 by admin, Comments Off on 26 Iunie – Ziua Drapelului Național al României. Vivat «flamura cea mare, tricoloră, a națiunii române»!

“Prin Legea nr. 96, din 20 mai 1998, ziua de 26 Iunie a fost proclamata Ziua Drapelului National, si, conform legii, pe tot cuprinsul Patriei, ea este marcata prin programe si manifestari culturaleducative cu caracter evocator sau stiintific, consacrate Istoriei Romanilor, precum si prin ceremonii militare specifice, organizate in cadrul unitatilor Ministerului Apararii Nationale si ale Ministerului de Interne. Rasfoind cartea de Istorie a Neamului, ne oprim asupra anului 1834, cand domnitorul patriot al Tarii Romanesti, Alexandru Ghica Voda, obtine de la otomani invoirea “de a pune steag romanesc corabiilor negustoresti si ostirii”. Cel destinat corabiilor era in doua culori: galben si rosu, pe cand steagul Armatei era tricolor – rosu, galben si albastru – si avea un vultur la mijloc. Acesta este inceputul adoptarii Tricolorului pe pamant romanesc. “O informatie o descoperim printre marturiile lui Jean Alexandre Vaillant, profesor si director al Colegiului “Sf. Sava” din Bucuresti (1831-1834), chemat din Franta si stabilit in Muntenia, in 1830, potrivit caruia Tricolorul ar fi fluturat pentru prima data in ziua de 29 iulie 1839, pe muntele Plesuva (zona Comarnic – jud. Prahova). Astfel, arborarea, de catre francmasonul Vaillant, a Tricolorului – ca drapel al Principatelor – este cea mai veche atestare documentara a acestui fapt.

Dar Tricolorul era simbol national romanesc. In timpul Revolutiei de la 1848, Tricolorul a fluturat in prima zi a victoriei, 14/26 iunie, cand domnitorul Gheorghe Bibescu a fost obligat sa abdice, fiind instaurat Guvernul provizoriu de la Bucuresti, odata cu promulgarea Decretului nr. 1 de instituire a drapelului national. Revolutionarii de la 1848, atat cei din Transilvania, cat si cei din Tara Romaneasca, au arborat steagul tricolor, ca simbol al luptei lor, avand inscriptionata lozinca: “Dreptate – Fratie” si denumindu-l “stindard al libertatii”. O luna mai tarziu, “vazand ca nu s-a inteles inca cum trebuie facute stindardele nationale”, Decretul guvernamental nr. 252, din 13 iulie 1848, preciza din nou ca “stindardele vor fi tricolore. Culorile sunt: albastru inchis, galben deschis si rosu carmin”. Ele vor fi dispuse vertical si vor fi aranjate in ordinea urmatoare: “Langa lemn vine albastru, apoi galben si apoi rosu falfaind”. “In Adunarea populara desfasurata pe Dealul Filaretului din Bucuresti (…), s-a celebrat ziua de 11 iunie, inceputul revolutiei, «zi de mantuire pentru toata Romania», sub flamurile tricolore. Tot in acel an istoric, 1848, in acea impresionanta Adunare de la Blaj, 3/15 mai, s-a inaltat «flamura cea mare, tricolora, a natiunii romane», a intregii natiuni romane. Potrivit unei alte ipoteze, Tricolorul se impune ca drapel national in 1859, odata cu dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, culorile steagului fiind dispuse insa pe orizontala. Dupa venirea lui Carol I, steagurile vor avea benzile dispuse pe verticala, Romania aliniindu-se astfel regulilor respectate de steagurile europene.

Ziua Drapelului National a fost instituita pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, cand Guvernul revolutionar a decretat ca Tricolorul – rosu, galben si albastru – sa reprezinte steagul national al tuturor romanilor, cele trei culori impartite in mod egal reprezentand principiul egalitatii; orientarea culorilor in sus semnifica verticalitatea, iar cifra 3 este numarul perfect. De Ziua Drapelului National, “La multi ani!”, romani, oriunde v-ati afla!”

Autor: MARIANA CRISTESCU

Sursa: Cuvântul Liber

 

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii