7 paşi spre descoperirea Elveţiei

4 Jul 2012 by admin, Comments Off on 7 paşi spre descoperirea Elveţiei

Fortificaţiile din Bellinzone

Elveţia nu este o ţară foarte mare, dar una dintre cele mai bogate din lume. Se învecinează cu Franţa, Germania, Italia, Austria şi Liechtenstein şi oferă cele mai uluitoare privelişti ale Alpilor. Aici există o mulţime de atracţii provocate de om şi de frumuseţile naturii, Alpii ocupând cea mai mare parte a teritoriului ţării.

Lacul Toma – de unde izvorăşte Rinul

Lacul Toma din pasul Oberalp este locul din care ia naştere fluviul Rin, una dintre căile fluviale cele mai circulate din Europa. Acesta se află în centrul
unei zone protejate, la 2344 m altitudine. Pasul se poate străbate timp de o oră şi jumătate pe un drum bătătorit, care permite accesul până la lacul de la poalele Piz Badus. Pe malurile sale şi de-a lungul traseelor se întind pajişti cu plante de camp: smirdari, margarete şi iarbă de bumbac, locul fiind înscris în inventarul federal al peisajelor şi monumentelor naturale de importanţă naţională cu apă potabilă. Tot aici debutează şi traseul Rinului pentru ciclism.


Minele de sare – istoria aurului alb

De-a lungul secolelor sarea a fost legată de bogăţie şi putere. Zăcămintele de sare descoperite la Bex în secolul al XV-lea sunt exploatate şi astăzi. Minele pot fi vizitate, iar muzeul prezintă tehnici de extragere a sării din 1684 până astăzi. Între 200 şi 60 de milioane de ani înaintea erei noastre, marea acoperea actuala vale a Rhonului. Zăcămintele de sare de la Bex, în cantonul Vaud, provin din sarea marină. 10.000 de tone de sare sunt extrase anual din aceste mine, care cuprind un labirint de 50 de km de tuneluri. Un trenuleţ îi ia pe vizitatori şi îi duce în inima muntelui, până la un restaurant situat la 400 m sub pământ.


Brânza elveţiană

Brânza cu multe găuri mari, este cunoscută mult dincolo de frontierele sale. În străinătate, Emmental este adesea numită simplu “brânză elveţiană”. Valea râului Emme din cantonul Berna oferă un peisaj deluros, agreabil, unde oamenii sunt ataşaţi de tradiţii. Producţia de brânză Emmental datează din secolul al XIII-lea. Aceasta este fabricată din lapte crud netratat. Fabrica de brânză a fost înfiinţată în 1989 şi atrage anual 300.000 de vizitatori, unde pot fi văzute patru clădiri din perioade diferite, din 1741, 1900, 1954 şi 1989. În aceasta din urmă, laptele este transormat în brânză cu ajutorul tehnologiilor moderne.

Biserica eliptică din Mogno

Mogno este un cătun de pe valea Maggia, situat la 1180 de metri altitudine. În primăvara anului 1986 o avalanşă a distrus duzina de case şi biserica din sat. Cea de astăzi a fost construită de celebrul arhitect Mario Botta în 1990 şi poartă hramul Sf. Ioan Botezătorul. Acest edificiu controversat şi îndrăzneţ, ai cărui pereţi sunt realizaţi din straturi alternative de marmură şi granit în culori de alb şi negru, ce lasă imprsia unei table de şah, este acum considerat o bijuterie arhitectonică, bine cunoscută dincolo de graniţele ţării. Biserica, cu o capacitate de aproximativ 15 persoane, are o formă eliptică, nu are nicio fereastră şi este iluminată de lumina care intră prin acoperişul înclinat, de sticlă.

Parcul Naţional al Elveţiei

Natura domneşte pe 170 de km2 în parcul naţional elveţian din Engadine. Cu 80 de km de trasee pentru drumeţii, creat în 1914, parcul este cel  mai vechi din Alpi. Graţie regulilor stricte de protecţie a naturii, fiind interzisă părăsirea traseelor, se pot observa nenumărate animale sălbatice. Centrul vizitatorilor de le Zernez oferă expoziţii permanente în domeniul ştiinţelor naturii.
Activităţile educaţionale destinate tinerilor au ca scop aducerea acestora cât mai aproape de natură.

Fortificaţiile din Bellinzone

Aceste castele sunt cele mai mportante dovezi de arhitectură militară medievală în spaţiul alpin. Cu zidurile sale, turnuri, metereze şi porţi acestea nu încetează să-i uimească pe vizitatori. Castelgrande, Castello Montebello şi Castello Sasso Corbaro deţineau odată rolul de apărare, iar astăzi sunt simbol al oraşului. Prima lor atestare scrisă este din anul 590. Pentru vechii romani, Bellinzone a fost parte dintr-o linie foarte importantă de apărare. Cel mai vechi castel este construit în secolul al XIII-lea şi este numit Castelgrande sau Castello di San Michele. Două turnuri, Torre Nera (28 metri) şi Torre Bianca (27 metri), domină vechiul oraş Bellinzone. Castelgrande găzduieşte Muzeul de Arheologie şi Muzeul de Arte Frumoase. Aceste arhitecturi sunt printre cele mai bine conservate ale epocii şi sunt înscrise în patrimoniul mondial al UNESCO.


Morile subterane din Col-des-Roches

Este practic imposibil să se utilizeze forţa apei în cazul fluxurilor râurilor care curg încet la suprafaţă. Acesta este motivul pentru care locuitorii din valea Locle au început exploatarea apelor subterane, construind mori în peşterile Col-des-Roches. Ne putem doar imagina în ce condiţii au fost construite acestea acum 400 de ani. Singura moară din Europa amenajată într-o peşteră a fost restaurată de voluntari şi redeschisă astazi vizitatorilor. Un muzeu dedicat funcţionării acestor maşinării epocale prezintă exloatarea energiei hidraulice şi a particularităţilor sale.

Tatiana Scurtu-Munteanu,
Galaţi, România



Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii