Botrange – cel mai înalt punct din Belgia

5 Jul 2012 by admin, Comments Off on Botrange – cel mai înalt punct din Belgia

Signal de Botrange este, după 1919, cel mai înalt vârf din Belgia, situat la 694 de metri altitudine. Se află pe platoul Hautes Fagnes din masivul Ardeni, în provincia Liege. Poziţia i-a adus un climat aspru, înregistrat de către o staţie meteorologică. Punctul culminant al Belgiei este, prin urmare, şi cel mai înalt punct din regiunea valonă, Ardeni şi Benelux, depăşind Weisser Stein (693 m), coliba Michel (674 m) şi coliba Fraiture (652 m). În 1923, cu ajutorul unei movile mari de pământ, se atinge în mod artificial, dar simbolic, înălţimea maximă de 700 de metri. Iar în 1934 se construieşte un turn din piatră care ajunge la 718 m. Signal de Botrange a găzduit o perioadă lungă de timp o staţie meteorologică. După 1999 ea a fost înlocuită de o staţie automată a Institutului Regal de Meteorologie din Belgia, instalată la Mont Rigi (staţie ştiinţifică Hautes-Fagnes a Institutului din Liege), situată între signal de Botrange şi coliba Michel.

Astfel s-au observat cel mai frecvent vânturi puternice în centrul Belgiei, de exemplu. Temperaturile medii şi cele extreme sunt adesea mai scăzute la Botrange decât în orice alt loc din regiune: temperatura minimă înregistrată fiind de  -25,6°C, iar la signal de -30,1°C. În timpul iernii, se poate observa o medie de trei luni în care temperatura medie rămâne sub 0 ° C, precipitaţiile sunt de asemenea mai frecvente, peste 200 de zile cu precipitaţii pe an. Temperaturile maxime din timpul verii nu depăsesc decât în cazuri excepţionale 30°C. Numărul zilelor cu îngheţ este de peste 130 pe an, iar numărul zilelor cu zăpadă depăşeşte 35. Grosimea maximă a zăpezii, înregistrată pe 9 februarie 1935 a fost de 115 cm. Îngheţul şi zăpada pot fi observate de la finele lunii septembrie şi până la mijlocul lunii martie.


Cel mai înalt vârf al Belgiei deţine numeroase surse de apă curgătoare, cum ar fi râurile ardene, aparţinând toate bazinului Meuse: Helle, Roer, Schwarzbach la nord (dar care curg spre est), Bayehon la sud, şi Trôt Marets la vest. După cum sugerează şi numele acestor râuri, chiar dacă signal de Botrange nu a fost o frontieră de stat, acesta marchează o frontieră lingvistică în regiune, între limbile romanice la vest şi cele germanice la est.

Signal de Botrange a devenit cel mai înalt punct al Belgiei abia în 1919, atunci când Valonia şi localităţile din Est au fost ataşate la Belgia, în urma Tratatului de la Versailles. Anterior cabana Michel deţinea întâietatea. În ciuda poziţiei sale remarcabile, Botrange nu a fost niciodată frontieră de stat, aceasta fiind stabilită pe cursul apei Helle la nord, Rouge la sud şi pe vârful Michel. Locul a făcut succesiv parte din colonia romană Civitas Agrippinensium, iar apoi a fost inima domeniului carolingian. În cele din urmă a fost integrat în Prusia, Germania şi Belgia.

 

Tatiana Scurtu-Munteanu

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii