Victor Roncea : Sesiune de Comunicări Ştiinţifice – Maia 2012

23 Sep 2012 by admin, Comments Off on Victor Roncea : Sesiune de Comunicări Ştiinţifice – Maia 2012
„1812-2012, 200 de ani de la răpirea Basarabiei de către Imperiul Țarist”.

Ca în fiecare an în preajma sărbătorii naţionale a Naşterii Maicii Domnului, Sfânta Maria, la Maia, unde se află rămășițele pământești ale primului prim-ministru al României moderne, Barbu Catargiu, s-a desfășurat, timp de două zile, (7 și 8 septembrie), la Așezământul de Artă și Cultură Maia-Catargiu, o noua ediție a sesiunilor de comunicări științifice iniţiată de energicul istoric, Comandor (r) prof univ dr Rotaru Jipa, fost director al Muzeului Militar Central şi al Muzeului Marinei de la Constanţa, actual secretar al Consiliului parohial al Bisericii din Maia, unde se află îngropat marele român, Barbu Catargiu, (foto). Cea de a VIII-a ediţie a manifestării a fost organizată anul acesta de Primăria Maia, secțiunea de istorie și arheologie a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din Romania și Institutul de Istorie Naţională Maia Catargiu având ca temă „1812-2012, 200 de ani de la răpirea Basarabiei de către Imperiul Țarist”. De asemenea s-au comemorat 205 ani de la naștere și 150 de ani de la asasinarea politicianului conservator Barbu Catargiu, autorul devizei „Totul pentru Ţară, nimic pentru noi”. Cunoscutul comentator militar Ion Petrescu notează că tenacele istoric Jipa Rotaru adună, în fiecare an cel puţin 40 de istorici, ziarişti, experţi militari şi de informaţii sub mentoratul distinsului profesor Gheorghe Buzatu. Tot Ion Petrescu a făcut şi cronica manifestării de anul trecut: „1941/2011 – 70 de ani de la intrarea României în războiul de reîntregire naţională”.

„Totul pentru Ţară, nimic pentru noi”

Acum, de Sfânta Maria, au fost lansate la Maia-Catargiu – alături de alte lucrări – volumele al XI-lea, al XII-lea şi al XIII-lea din lucrarea publicată la Editura Tipo Moldova, cu sprijinul C.N.S.A.S. şi al Civic Media, „Documente din Arhiva Corneliu Zelea Codreanu”, editate sub coordonarea prof. univ. dr. Gheorghe Buzatu, membru A.O.Ş.R. şi fondator al Centrului De Istorie şi Civilizaţie Europeană – Iaşi. Primele zece volume au intrat recent şi in Biblioteca Mânăstirii Petru Vodă, graţie profesorului Gheorge Buzatu care semnează şi prefaţa volumului al XI-lea, privind „Procesul” urmat de asasinarea Căpitanului Mişcării Legionare, de la a cărui naştere se împlinesc anul acesta 113 ani.

Sursa: Revista ART – EMIS

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii