Mircea Buzilă: Chandler, Arizona – locul unde valoarea face diferența

3 Oct 2012 by admin, Comments Off on Mircea Buzilă: Chandler, Arizona – locul unde valoarea face diferența

Situat in mijlocul desertului, in marea metropola Phoenix, la numai 20 minute de aeroportul Sky Harbor,  orasul Chandler este nu doar un refugiu in fata iernilor grele, ci si un loc placut de relaxare.Chandler, un amestec modern de tinerete si traditie, un oras in care valoarea face diferenta, reprezinta o destinatie cu rezonanta in pitoreasca Arizona. Cu o populatie de aproximativ 250.000 de locuitori si peste noua sute de noi rezidenti lunar, Chandler inregistreaza o permanenta crestere in sectorul industrial si educational. Cu un venit pe cap de locuitor de 73.000 $ pe an, printe cele mai mari din Arizona, datorat in special companiilor de high-tech (Intel, Motorola, Orbital) care sustin economia, comunitatea de aici dispune ca putere de cumparare, de trei miliarde de dolari. Chandler, oraselul agricol de altadata, a devenit in timp record “High Tech Oasis in the Silicon Desert” sau locul “unde se afla toti inginerii”, si aceasta pentru ca peste 75% din job-urile de aici sunt in domeniul inaltei tehnologii, cu o medie pe tara de doar 15%.

 

 

 

 Cu peste 85% din populatie sub 55 de ani, 75% albi si doar 11% hispanici, locuitorii din Chandler ocupa si in 2009, pentru al treilea an consecutiv, un loc pe lista celor mai bune comunitati pentru tineri, publicata de “America’s Promise Alliance”.  Politia si pompierii din acest oras se bucura de recunoastere internationala, iar serviciile publice sunt de calitate.

La capitolul evenimente specifice, ar fi de amintit festivalul de jazz, cand downtown-ul din Chandler este practic, reinventat, iar vedetele din bransa se produc in concerte gratuite sau Ostrich festival, o veche traditie pastrata in amintirea Dr. Chandler, intemeietorul orasului si proprietarul unor ferme de struti. Nu sunt de ignorat nici cei peste doua milioane de vizitatori ce au trecut pragul centrului de arta din Chandler, din 1989, cand a fost inaugurat si pana in prezent sau cei mai mult de doua mii de cactusi si alte 11.500 plante adunate la un loc, intr-un unic Fashion Center, deschis in 2001. Chiar la acest sfarsit de saptamana, cu ocazia super Bowl weekend, rapper-ul Snoop Dogg va concerta in Chandler.

 

Investitorii din Chandler se implica in probleme de mediu, schimbarea climei, drepturile omului, relatii publice, performanta financiara si nu se abtin nici de la acte filantropice – Intel de exemplu, s-a clasat pe primul loc in “best corporate citizens”.  Desi pe plan national, Arizona nu este foarte bine cotata la capitolul “green energy” si protectia mediului, Chandler a pus in miscare programe deosebite pentru solar energy, ca sa nu mai vorbim   de faptul ca o serie de mari firme industriale din acest oras acopera necesarul de apa pentru toate lacurile din Ocotillo.

 

Asadar, in conditiile in care economia lancezeste, traversand un moment de criza, Chandler ramane pe pozitie, cu un numar de locuri de munca si un buget stabile si chiar cu o prognoza optimista pentru urmatorii cinci ani.  Printre proiectele de viitor se numara si Park Ocotillo, dezvoltarea LGE si a Elevation Chandler Tower, ridicarea a trei sute de noi locuinte, a unui hotel cu 170 de locuri si nu in ultimul rand, conform CUSD, districtul de scoli din Chandler, a noi edificii de invatamant.

 

In Chandler ai parte de sosele largi, de o viata activa, de zi si de noapte, de locuri de shopping inedite, de o varietate de hoteluri, de istorie si cultura, de festivaluri, totul facand din acest oras un loc perfect de relaxare si stimulare. Vino sa arunci o privire in trecut si sa iti rezervi un loc special in viitor in Chandler, Arizona.

 

 

Mircea Buzilă

Chandler, Arizona

Februarie 2009

 

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii