Mircea-Eugen Craioveanu a respirat “matematic”, știind să dea sens clipei, îmbrăcând-o în formă “geometrică” !

30 Oct 2012 by admin, Comments Off on Mircea-Eugen Craioveanu a respirat “matematic”, știind să dea sens clipei, îmbrăcând-o în formă “geometrică” !

Prof. Univ. Dr. Mircea-Eugen Craioveanu

(1942-2012)

 ***

       În data de 28 Octombrie 2012, ne-a părăsit Prof. Dr. Mircea-Eugen Craioveanu, un matematician de talie mondială. Un OM sclipitor, bun dascăl, un cernăuțean ce a biruit ! Un model pentru toate generațiile; inteligent, șarmant, familist de excepție, prieten generos. Modest și demn. Se va întoarce la Sibiu lângă moșii săi, ofițeri de elită a vremurilor…Deși matematician la Universitatea de Vest din Timișoara, educația militară primită în familie, și-a pus amprenta în atitudine, demnitate și valoare. Și-a slujit Neamul Românesc așa cum fusese învățat. Cărțiile, studiile sale, răspândite peste tot în lume, generațiile de matematicieni pe care i-a format, vor dăinui peste timp…Mircea-Eugen Craioveanu, “este îmblânzitorul ce a domesticit infinitulcum ar spune Lucian Blaga.

Munca  recunoscută și promovată în țară și străinătate, proiectele pe nivele de cercetare ca, geometria diferenţială globala, topologia diferenţială, analiză globală, analiză pe varietăţi, metode geometrice, analiza fizica teoretică, au ajutat la promovarea învățământului românesc, la implementarea unor programe internaționale de succes. A fost  mereu printre cercetătorii activi şi matematicienii eminenţi ai lumii. A respirat “matematic”, știind să dea sens clipei, îmbrăcând-o în formă geometrică. Despre opera sa, cercetătorii din străinătate, sunt avizați în a se pronunța.

Eu…doar îmi șterg neputicioasă lacrima…O toamnă tristă… Aș fi dorit sa-i fiu alături pe ultimul drum…Dar nu am putere. Din nou ceva s-a frânt în sufletul meu clocotitor, iubitor de OAMENI FRUMOȘI. Știu că indiferent unde este, mă înțelege…

După o intervenție miraculoasă la Cluj, îmi amintesc acea exclamare : “Dumnezeu m-a ținut din nou în brațe !”

Da, avea dreptate, Cel de Sus fiindu-i mereu aproape ; “matematica este limba cu care Dumnezeu a scris universul“.(Galileo Galilei)

Acum, își continuă drumul…drumul său spre veșnicie…“Viaţa fiind o călătorie spre veşnicie”.

Un truditor al științei ce își va găsi locul printre cei aleși, așa cum i-a fost rânduit…

Rămas bun, prieten drag!

Dumnezeu să-l odihnească în pace !

Mariana Gurza

 

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii