Tatiana Scurtu-Munteanu: Sfântul Nicolae vine în Belgia

4 Dec 2012 by admin, Comments Off on Tatiana Scurtu-Munteanu: Sfântul Nicolae vine în Belgia

Sfântul Nicolae (Sinterklaas) vine în Belgia pe măgăruşul său şi intră pe hornurile caselor cu sacul plin de jucării. Copiii au grijă să lase un morcov pentru măgăruş, iar pentru Sf. Nicolae o scrisoare în care îi spun ce vor să primească.

Încă din secolul al XII-lea se spune că Sf. Nicolae mergea din casă în casă deghizat în seara de 5 spre 6 decembrie pentru a-i întreba pe copii dacă au fost cuminţi. Copiii ascultători sunt răsplătiţi cu cadouri, iar cei obraznici primesc câte o nuieluşă.

 

În Belgia există şi o comună cu numele de Saint-Nicolas, localitate francofonă din regiunea Liege. Are o populaţie totală de 27.550 locuitori pe 6.84 km²

Datele istorice care ne vorbesc despre Sfântul Nicolae sunt incerte. Se presupune că se face referire la Nicolae de Mira (cca 280-345) şi visul lui Constantin cel Mare în care sfântul Nicolae îi cere să ierte trei soldaţi osândiţi la moarte. Făcând parte dintr-o familie înstărită, el îşi foloseşte moştenirea ajutându-i pe cei nevoiaşi.

 

De-a lungul secolelor au fost formulate mai multe legende şi poveşti despre viaţa şi faptele sale. Cea mai frumoasă poveste ne vorbeşte despre un om sărac care avea trei fiice. Acestea nu se puteau căsători din cauza că nu aveau zestre. Atunci când fata cea mare a ajuns la vârsta măritişului, a găsit în pragul casei un săculeţ cu galbeni. Acelaşi lucru s-a întamplat şi pentru celelalte fete. Ultimul săculeţ a aterizat într-o şosetă, iar tatăl fetelor, pus la pândă, să descopere binefăcătorul, l-a văzut pe Nicolae, devenit între timp episcop, coborând pe horn.

 

Astăzi sfântul Nicolae este considerat patron şi protector al copiilor, întruchipând o sărbătoare a dragostei, speranţei, bunătăţii şi generozităţii.

O serie de simboluri ne ajută să-l recunoaştem pe Sf. Nicolae. Ele s-au dezvoltat din povestirile cele mai populare:

  • Mitra – acoperământ al capului în formă de cupolă, purtat de episcopi.
  • Toiagul – simbol al păstorului peste popor.
  • Trei bile de aur – reprezintă zestrea acordată fecioarelor; sunt folosite mere sau portocale pentru a simboliza darul.
  • Monedele de aur sau punguţele – altă modalitate de a reprezenta aurul fetelor.
  • Pantofii – puşi în aşteptarea darurilor.
  • Nava sau ancora – asociaţia Sf. Nicolae cu marinarii, oferindu-le protecţie împotriva furtunilor
  • Cele trei fete sau copiii – simbolizează protejarea acestora.

By Tatiana Scurtu-Munteanu

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii