Maria Prochipiuc: Recenzie la o carte încă necitită

14 Jan 2013 by admin, Comments Off on Maria Prochipiuc: Recenzie la o carte încă necitită

,,Cărţile sunt oameni cu sufletele lor uneori răvăşite, alteori anonime,,. Intri într-o librărie nu pentru că vrei să cumperi o carte, ci doar aşa pur şi simplu. Ochiul îşi prelungeşte privirea şi iei în palmele tale o carte.
Coperta îl descoperă pe autorul ei, pe cel care a avut puterea să zămislească vise, uneori trăite, alteori doar închipuite. Deschizi şi încerci să pătrunzi prin cuvinte şi simţiri în inima celui ce a înnegrit foile cu sentimente, trăiri… Fiecare carte îşi are parfumul ei, cuvintele şi necuvintele ne crează senzaţii, încercăm să simţim şi să vedem cu sufletul pe cel care se află acolo.
Poezia reușește să oglindească lumea de dinafară în interior și invers. Cuvintele au sonoritatea lor, dacă le încarci cu partea sentimentală a trăirilor atunci reușești să împărtășești din prisosul bogăției tale sufletești tuturor celor ce îți pot asculta muzica fără a cunoaște notele.
Fiecare poet pune amprenta personalității sale în crearea de imagini, ca apoi să ne dea libertatea de interpretare. Nu știu care este culoarea preferată, vreau să cred că e albastru, doar pentru faptul că tinde mereu spre înălțime și pentru faptul că încercă să se reinventezi mereu.
Din puținele versuri citite, multe din ele doar ascultate m-au făcut să cred că este poetul clipei, iar discursul poetic este ca un dialog cu cititorul, fără nici un sentiment de justificare.
Pentru că îi cunosc chipul, încerc să pătrund în adâncimea frumuseții gândurilor acestui suflet nobil, cu o inimă generoasă și curată, de foarte multe ori veselă, alteori respirând o stare de întristare melancolică a sufletului.
Înălţimea şi bogăţia sufletească dă poeziei dărnicia generozităţii sufleteşti, o face să trăiască. Din armonia minunată a puterilor sufleteşti, izvorăşte şi farmecul acela pururea proaspăt al cuvântului, o vervă strălucitoare, torenţială chiar, care-ţi dă întotdeauna impresia de ceva spontan.
Ascultându-l ai credinţa că ar putea să facă orice, să învingă orice greutate, să atingă orice înălţime cu darul cuvântului. Vocea sa inconfundabilă îți dă liniște și pace!
Gândurile unui om care de foarte multe ori te-a ascultat doar cu sufletul!

Maria Prochipiuc

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii