Carmen Dominte – Lansarea volumului aniversar Ben Todică, ambasador onorific al românismului editat de Editura Muşatinia din Roman

4 Feb 2013 by admin, Comments Off on Carmen Dominte – Lansarea volumului aniversar Ben Todică, ambasador onorific al românismului editat de Editura Muşatinia din Roman

BT

Într-un loc foarte primitor, cel al Centrului de Activităţi Recreative şi Inovare Ocupaţională, în seara zilei de marţi, 29 ianuarie, au avut loc Colocviile de Marţi, avându-l ca amfitrion pe profesor dr. George Anca. Tema acestei întâlniri a fost „Eminescu şi Vivekananda”. Printre invitaţii de seamă ai acestui eveniment s-au numărat: Arun Sharma, din partea Ambasadei Indiei la Bucureşti, Puşi Dinulescu, Vasile Menzel, Doina Ghiţescu, Bianca Beatrice Michi, Sebastian Sârbu şi mulţi alţii.

DSCN4736

     Dintre lucrările prezentate, s-au evidenţiat în mod special câteva dintre ele, cum ar fi „Poezii eminesciene cu implicaţie în filozofia ştiinţei”, susţinută de domnul Mihai Teodorescu. Tema centrală a acestei dizertaţii descrie cosmogonia din poezia eminesciană drept o conştiinţă universală, o adevărată matrice la care se raportează deopotrivă macrouniversul cât şi microuniversul. Versurile din poezia „Glossă” întăresc foarte bine această idee filozofică: „Căci toţi se nasc spre a muri / şi mor spre a se naşte”. În aceeaşi ordine de idei se poate înscrie şi dizertaţia domnului Sebastian Sârbu, „Swami Vivekananda – spiritualitate şi cunoaştere”, conform căreia întreaga filozofie a vieţii poate fi restrânsă într-un alt gen de matrice, cea denumită yoga cunoaşterii. Domnul Sârbu şi-a încheiat prezentarea cu o concluzie privitoare la modul de viaţă repetând spusele Indirei Ghandi: „Regula de aur a credinţei este toleranţa”. Prezentarea doamnei Bianca Beatrice Michi, „Kant între Platon şi Eminescu”, a atras atenţia prin tema dezbătură, şi anume problema geniului dela Platon la Kant. Geniul care pentru Kant aparţine domeniului inconştientului, devine în viziunea lui Goethe un adevărat Daimon, simbol întâlnit des în lirica eminesciană.

DSCN4784

     Intermezzo al acestui colocviu a fost reprezentat tot de poezia eminesciană, dar şi de poeziile altor poeţi români, dintre care se pot aminti Nicolae Labiş, Ileana Mălăncioiu, în recitarea deosebită a unor actori deosebiţi. Domnul Vasile Menzel a recitat câteva poezii ale căror versuri au stârnit calde aplauze: „Au plecat blocurile de acasă cu oameni cu tot / De pe un raft au căzut ochiurile oamenilor / Nimeni nu mai ştie de nimeni”, sau versurile referitoarea la viaţa de zi cu zi trăită după stilul smuls sau stilul floral: „Stilul smuls şi cel floral le combinăm şi rugăm florile să se rupă singure / Şi poezia? / Ce poezie?”

     Colocviul s-a încheiat cu versurile domnului Puşi Dinulescu, într-o viziune foarte modernă care au plăcut în mod deosebit.

DSCN4795

DSCN5178

 În cadrul Colocviilor , a avut loc lansarea cărții Ben Todică, ambasador onorific al românismului. Cartea a fost editată de către Editura Muşatinia din Roman condusă de poeta Emilia Ţuţuianu și s-a bucurat de o deosebită apreciere, fiind remarcate atât designul coperţilor cât şi interiorul executat cu profesionalism şi măiestrie. Domnul dr. George Anca intregrând într-un mod plăcut lansarea acestei cărți printre celelalte momente ale acestui eveniment, menţionate mai sus.

     Cele câteva cuvinte privitoare la cartea menționată, pe care domnul George Anca le-a rostit cu această ocazie, au evidențiat succint principalele caracteristici ale acestui volum aniversar, subliniindu-se elocventa ordonare şi aranjare a capitolelor şi conţinutului de către coordonatorul volumul, numind aici pe doamna Emilia Ţuţuianu, cât şi ampla suită de impresii ale celor ce l-au cunoscut pe omul Ben Todică, numindu-l pe acesta drept un culegător de înțelepciune.

1

     Răsfoind cartea care îl are în prim plan pe scriitorul, jurnalistul dar și pe omul Ben Todică, se observă că aceasta abundă în articole, recenzii, studii, interviuri și chiar scrisori referitoare la opera maestrului și în mod special, la cele două cărți lansate anterior Între două lumi și În două lumi. Volumul de față a fost împărțit în patru părți: Referințe, opinii, note de lector, semnate de scriitori ca doamna profesor doctor Ileana Costea din SUA sau domnul Ioan Miclău din Australia, Schițe de portret – Ben Todică, Pagini de jurnal și reportaj și Ecouri la cărțile Între două lumi și În două lumi, printre care amintim articolul doamnei Vasilica Grigoraș scris cu ocazia lansării cărții Între două lumi la Vaslui, sau recenziile făcute de domnul Nicu Chișe, doamna Mariana Gurza și domnul Dumitru Mnerie de la Universitatea Ioan Slavici din Timișoara .

     Preluând motto-ul cărții, Exilul face parte din destinul poporului român (Mircea Eliade), apariția unei asemenea cărți care îl are în centru pe omul de cultură Ben Todică, pare a fi un fapt care face parte în mod normal și necesar din destinul poporului român aflat oriunde în această lume.

HPIM2009

BT

DSCN4812

 

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii