”Cezar Ivănescu – un biruitor” de Artur Silvestri

4 Mar 2013 by admin, Comments Off on ”Cezar Ivănescu – un biruitor” de Artur Silvestri

Sfarsitul dramatic al lui Cezar Ivanescu care va fi , poate , lamurit intr-o buna zi , nu modifica prin nimic impresionanta opera poetica pe care ne-o lasa si care azi este pretuita de cei ce inteleg sa citeasca literatura si nu biografie , valorificand-o , asadar, intocmai asa cum o merita . Aceasta va ramane si se va impune si mai mult cu cat vremurile de confuzie profunda ce le traim se vor duce , consumandu-si prea de tot febrila criza de ura colectiva care ii face pe unii sa nu mai vada realitatile creatiei la adevaratele lor proportii care acestea conteaza cu adevarat . Dar daca in istoria literaturii romane-ce va re-deveni candva cu adevarat o istorie de valori -locul lui exista si mai poate fi doar corectat cu timpul insa nu inlaturat , ramane a i se stabili si insemnatatea lucrarii in istoria climatului literar unde astazi inca domnesc imaginile prefabricate de tot soiul de netrebnici prin munti de documente contrafacute dupa cum a hotarat stapanul diabolic si amagitor . In aceasta materie , ceea ce va trebui spus este ceea ce azi nu se pretuieste , se ignora si chiar se intampina cu deriziune , adica uimitoarea generozitate a scriitorului mare fata de tineretul ce abia paseste in literatura , de fapt ingaduinta celui puternic in a se face reazem pentru cei umiliti , ne-stiuti ori obiditi pe nedrept . In anii cand altii , astazi inca intre mandarinii ce decid cu brutalitate de stapani neconditionati , faceau tot ce se putea spre a elimina talentul inconform cu vederile lor , creind neo-modelul unic ce ne mananca pana si acum zilele si ne infecteaza tara si literatura , Cezar Ivanescu a deschis , atat cat a putut , usile catre toti cei ce aratau talent , dedicatie si pasiune , indiferent de stil , voce lirica si timbru de intonatie estetica. Prin “Numele Poetului ” care a facut sa existe sute si poate mii de scriitori , mai importanti ori mai marunti de pe la noi , opera lui de mentor si de indrumator si-a gasit expresia cea mai potrivita . Era, de fapt, expresia unui om liber .

Bineinteles ca si maine , ca si azi , se vor gasi unii care – din nepricepere , obraznicie de semidoct arogant si atoatestiutor sau lipsa de memorie provocata de ingratitudinea ce ne caracterizeaza rasial – vor lasa deoparte sau se vor face a nu cunoaste ceea ce , insa, istoria scrisa cu fapte si nu prin prejudecati de porunceala o va dovedi iar cei ce stiu vor trebui sa vorbeasca pentru a nu se uita si a nu se schimonosi ceea ce este realitate consumata , fapt necontestabil si lung sir de atestari nediscutabile . In lumea infinita ce ne sta in fata , aceasta este forma ireductibila ce ne ajuta pe noi sa nu ne lasam prada ticalosiei si mistificatiilor organizate si de a merge in sensul celor ce trebuie facute si al judecatii drepte pe care Cine o face stie mai bine decat noi cum o va face . Iar din aceasta perspectiva , Cezar Ivanescu este un biruitor .

ARTUR SILVESTRI

http://luceafarul.wordpress.com/atitudini/portrete-si-destainuri-interviuri-cu-personalitati-de-azi/cezar-ivanescu-un-biruitor/

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii