Artur Silvestri: “Vremea slugilor hoaţe”

13 Mar 2013 by admin, Comments Off on Artur Silvestri: “Vremea slugilor hoaţe”

Un milog  de talent , cu insusiri literare in directie poetica, imi tot atribuie ( citandu-ma staruitor spre a -mi arata ca ma baga in seama )  paternitatea notiunii de ” catedralic “pe care pretinde a fi gasit-o intr-o carte de-a mea despre care, la o vreme mai veche, a si scris cu o anumita abilitate desi nu i-o cerusem . Aceasta vorba ininteligibila ar deriva , poate , dupa etimologia populara ce se intrebuinteaza , de la ” catedrala “  si , deci, pseudo-exegetul meu isi inchipuie ca as fi inventat aceasta enormitate filologica  la gandul de a evoca  amploarea constructiilor masive si un anumit spirit de monumental. Insa eu am scris , urmand pe G. Calinescu ( si fara cine stie ce simt al inventiei ) numai ” catedratic” , adica ” privire de la catedra ” , dovedindu-ma astfel cu mult mai pedestru decat isi inchipuie ca as fi laudatorul meu insistent  ce hraneste doar un scop de  mica lingusire in scop  suficient de straveziu .


Aceasta atitudine nu ma surprinde ( desi ma irita uneori  )  caci in dezmatul de la noi ,unde nu se citeste adesea  din socoteala marunta in vederea invartelii si a castigarii de bani , pana si lectura devine o indeletnicire usurateca , neconducand nicaieri . Cei care abia daca deschid o carte , rasfoind-o din zece in zece pagini pentru a compune ” un text ” ditirambic in vederea castigarii de foloase prea de tot minore la comparatia cu proportiile autentice , sunt in mediile scriitoricesti contemporane atat de multi incat constituie o categorie cu aspect de  majoritate zdrobitoare  care sufoca multimea ce traieste firesc si cuminte si citeste spre a se instrui ori din nazuinta unei placeri fara caracter practic in imediat . Epoca insasi este a linguselii cu efect marunt unde obiectul nu -i ideea de valoare, bucuria de a descoperi si in ultima analiza fericirea lecturii fara gand strain ce o maculeaza ci  smulgerea de indulgente de la presupus editor, de la seful de gazeta literara si, mai inainte de toate , de la sponsorul idiot insa ” cu bani ” . Unii , care nu au  nu proprietatea cuvintelor  ci intelegerea vremurilor unde am apucat sa traim  , denumesc ” coruptie ” aceste invarteli  care insa  nu sunt decat niste atitudini de invoiala cu realitatea  ce apartin unor oameni saraci  dar  nedemni  .Caci , desi saracia declaseaza pe cine nu-i imun la vanitate , trufie si spirit de combinatie oarecare , a te imbraca ingrijit si a purta hainele curate desi poate ca vestonul o fi ros la un cot , este o dovada de simt al valorii ce trece de clipa rea si o intelegere a vietii care da superioritate morala si tine coloana vertebrala dreapta .


Unii , care din ignoranta ori dorinta de ” a gandi corect ” socotesc ca aceste indemnari apartin unei epoci stricate ce a aparut istoriceste dupa alta epoca si mai stricata , explica astfel de adeziuni si conduita semi-depravata ce le insoteste prin persistenta  “intunericului” de unde abia am fi iesit si din ecoul acelor vremuri ce sunt demonizate a nu stiu cata oara in scurgerea secolilor impenetrabili . Insa aceasta concluzie nu are nici un reazem serios si nici macar nu se poate demonstra cu argument solid ori ne-ideologic .Caci , la drept vorbind, acestea nu se gasesc numai la noi si a vorbi de o anumita universalitate a deformarii lumii de valori prin interventia insondabilului uman si a croielii gresite a acestei specii nu ar fi intrutotul gresit.


Rezulta, deci, ca nu doar la noi ” mediul ” este neprielnic iar prototipul combinagiului isi arata o raspandire ce abia doar ca se banuieste insa , vazut in actiune pe aiurea unde se crede ca ar curge numai lapte si miere , impresioneaza prin metoda , spirit sistematic si ca sa spun direct eficacitate ceva mai ridicata decat a celor de la noi . Vazute cu ochi lucid si fara prejudecata ingusta , acestea sunt nu doar fabule de unde s-ar extrage o morala ci episoade din realitatea fara varsta a ce defineste ” omul sub vremi ” si ” spiritul descurcaret ” ce il caracterizeaza.Atat cat le-am observat in cele patru zari, pe unde se intampla sa ajung, le voi infatisa cu  precizia ce o pot atinge. …

Artur Silvestri

http://luceafarul.wordpress.com/atitudini/

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii