Emilia Ţuţuianu: Să ne trăiți întru mulți ani, Preasfinţia Voastră Ioachim Băcăuanul

29 Mar 2013 by admin, Comments Off on Emilia Ţuţuianu: Să ne trăiți întru mulți ani, Preasfinţia Voastră Ioachim Băcăuanul

P.S. Ioachim Băcăuanul episcop vicar al Romanului şi Bacăului a fost şi este un ziditor de suflete pentru romașcani.

Născut pe meleaguri nemțene, în 29 martie 1954, la Stăniţa, a fost cel de-al treilea copil din cei opt ai părinţilor Anica şi Nicolae Giosanu. O familie bogată prin credința ortodoxă îmbobocită în vatra casei. Majoritatea având vocație spre viața monahala.

I.P. Ioachim Băcăuanul un om blând, înţelept şi drept. Un model de virtute duhovniceasca pentru toți cei care îl cunosc sau l-au cunoscut, fie personal, fie prin răsunetele faptelor bune, a scrierilor sale bine documentate

Implicat mereu în viața socială şi culturală a locului, încearcă să trezească în noi sentimente înălţătoare, pilduitoare spre a fi pregătiți cu toții pentru mântuire. Timpul se scurge ca bătutul clopotelor la mănăstire. Fiecare sunet este o chemare spre fapta cea bună, spre cuvântul de bun folos.

Drumul spre veșnicie nu este ușor…doar în fiecare clipă stă veșnicia.

Deși au trecut ani, nu poate uita chipul învăţătorilor, a „pastorului de suflete din sat”.

Micuțul Ilie, acesta fiind numele de botez, îţi amintește cum pe malul Siretului construia bisericuţe de nisip. Întâlnirile sale cu alte feţe bisericești i-au marcat existenţa. Teologul Dumitru Staniloae a fost unul dintre cei mulți care l-a încurajat în a scrie. Departe de casă, a înţeles că, prin ascultare, Dumnezeu este omniprezent, atât în mijlocul Carpaților, cât și în mijlocul Parisului.

P.S. Ioachim Băcăuanul un spirit viu ce-şi dorește să facă multe pentru loc şi persoană. Proiecte demne de un fiu al CETĂȚII. Nu aş vrea să zăbovesc asupra studiilor, cărţilor scrise…M-aş opri la milostenie, la acele fapte ce-l aduc pe I.P. Ioachim Băcăuanul mai aproape de noi.

Doamne, cum putem noi a-i mulțumi pentru toate darurile? Gânduri năvalnice îmi vin în minte…Nu demult am citit un interviu relevant dat de preasfinția sa. Gânduri nobile de cărturar, dorinţe:

Cum nu aş vrea să organizez, în calitate de ierarh al acestei eparhii, târnosirea catedralei „Înălţarea Domnului” de la Bacău, care, acum 12 ani, abia mijea din pământ, dar în tot acest timp şi-a creionat deja silueta în inima urbei băcăuane, ca de altfel şi-n inima mea!? Cum nu aş vrea să ajung să trăiesc, în această viaţă fiind, proclamarea canonizării celui mai erudit episcop al acestei eparhii, Melchisedec Ştefănescu, să-i scriu monografia şi imnografia, cum am făcut-o pentru atâţia sfinţi ai neamului, eveniment de care mă ocup în mod sistematic de 12 ani!? Cum nu aş vrea să-mi dea Dumnezeu timp să încheiem editarea, în premieră, a Omnia scrierilor episcopului Melchisedec (aprox. 25 vol.)!? Sau cum nu aş vrea să organizez aducerea acasă, la Bacău, de unde îşi trage obârşia, a moaştelor Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodeşti!? Cum nu aş vrea…!? Cum nu aş vrea…!?


Dar nu este numai atât, în luna mai Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, alături de părintele dr. Florin Aurel Ţuscanu, protopop al Protopopiatului Roman şi preşedinte al Asociaţiei Visarion Puiu, va merge la Paris pentru a discuta cu preoţii de la Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail în vederea aducerii în ţara noastră a osemintelor mitropolitului Visarion Puiu.

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul de o noblețe sufletească deosebită, trăieşte în Biserica Lui Dumnezeu, în rugă şi ascultare, pentru neamul românesc, pentru ortodoxia noastră.

În zi de sărbătoare, când Domnul îi numără anii, să-i dăruim şi noi cu sfială Preasfințitului  Ioachim, gândul bun, recunoștința şi iubirea noastră faţă de un truditor al cuvântului şi faptei de folos.

Şi cum am putea să trecem cu vederea ce-şi dorește în aceasta lume Preasfințitul?

„Dar cea mai mare şi nobilă dorinţă, care mă mistuie şi vreau să-mi fie îndeplinită de Dumnezeu, la sfârşitul acestui parcurs terestru în Biserica Lui de pe pământ, este aceasta: vreau să mă mântuiesc! Mult aş vrea să ştiu că atunci, când mă voi întâlni cu Dumnezeu, Cel în Treime lăudat, faţă către faţă în transcendentul divin, El, Eternul Judecător, să Se recunoască în chipul Său hristic pe care l-a sădit în mine dintru început şi în faptele pe care le-am împlinit spre preamărirea Lui. Asta aş vrea…!”

Fie ca Tatăl Ceresc să vă asculte ruga, Preasfinţia Voastră şi totul să fie după cum vă este rânduit.

Să ne trăiți întru mulți ani, Preasfinţia Voastră!

 


 

Emilia Ţuţuianu

Sursa: http://melidoniumm.wordpress.com/2013/03/28/emilia-tutuianu-sa-ne-traiti-intru-multi-ani-preasfintia-voastra-ioachim-bacauanul/

De citit si : http://www.doxologia.ro/actualitate/arhiepiscopia-romanului-bacaului/ps-ioachim-bacauanul-implineste-astazi-59-de-ani

La mulți și buni ani !

Pace și bucurii duhovnicești!

 29 martie, 2013

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii