“Târgul medieval al Romanului este scos la lumină”

8 Apr 2013 by admin, Comments Off on “Târgul medieval al Romanului este scos la lumină”

Obiectele descoperite la Casa Ioachim sunt expuse la Muzeul de Istorie din Roman. Rezultatele sondajelor arheologice sunt publicate într-un volum apărut cu sprijinul Editurii Mușatinia.

 Romașcanii au posibilitatea să vadă la Muzeul de Istorie rezultatele celor nouă sondaje arheologice efectuate la Casa Ioachim, în care funcționează Biblioteca Municipală “George Radu Melidon”, de arheologul doctor George Dan Hânceanu.

Despre târgul Romanului se spune că, în perioada medievală,  era format din agricultori, meșteșugari, negustori și alte bresle, dar nu există dovezi certe despre munca acestora. În curtea Casei Ioachim, arheologul romașcan a identificat o locuință incendiată care a apaținut unui meșter fierar. “Descoperile din 2012 de la Biblioteca Municipală «George Radu Melidon» sunt importante pentru că evidențiază un episod din viața meșteșugărească a târgului. În nivelul medieval al târgului am găsit diverse obiecte, precum monede (una din argint – aurit), ceramică fragmentară (vase-borcan, castroane, căni, farfurii, cahle), piese din metal (cuțite, cârlige, cuie), oase animaliere, obiecte din piatră. Dintre acestea, importante sunt mărturiile mușatine (o cană cu ștampilă, un opaiț, o monedă și un cuțit), ghiulele de tun și proiectilul de archebuză, în preajmă fiind Cetatea Mușatină, iar pe malul Siretului, Cetatea Nouă a Romanului, active în secolul XIV-XVIII. Descoperirile indică importanța Romanului în contextul Moldovei medievale, alături de burgurile Baia, Suceava, Vaslui și Trotuș”, a precizat arheologul George Dan Hânceanu la deschiderea expoziției.

 Carte despre descoperirile arheologice din târgul medieval al Romanului

 Vernisarea expoziției a fost completată de lansarea lucrării “Descoperiri arheologice din târgul medieval al Romanului. Punctul «La Bibliotecă»”, apărut cu sprijinul financiar al Editurii Mușatinia din Roman, autori fiind arheologul George Dan Hânceanu și muzeografa Otilia Mircea. “Obiectele prezintă o importanță deosebită în cunoașterea identității comunității locale, însă acestea atrag atenția, într-un mod cu totul special, și din punct de vedere al protejării patrimoniului cultural. Piesele confecționate din metale (monede, obiecte de podoabă și vestimentație, obiecte de uz casnic, unelte, piese de harnașament) au stat la baza unui amplu studiu, privitor la modul în care acestea s-au degradat în timp, dar și pentru valorificarea lor prin restaurare și conservare. În acest sens, s-au determinat stările de conservare ale artefactelor, având în vedere contextul descoperirii și funcțiile de utilizare”, a explicat doctor Otilia Mircea, expert în conservare și restaurare metale.

 Editura Mușatinia este sponsor al lucrării

 Editura Mușatinia a contribuit la apariția acestei lucrări științifice importante pentru istoria Romanului. “Printr-un efort încununat de succes, pornit din gândul de a ne onora cu sfințenie trecutul mușatin al Romanului și din generozitatea unui ideal asumat ca datorie de a fi, Editura Mușatinia a reușit să se implice în editarea și asigurarea finanțărilor necesare pentru această lucrare ce ne prezintă descoperiri arheologice din timpurile medievale ale târgul Romanului, un capitol important în dezvăluirea pe baza izvoarelor arheologice a modului de viață al înaintașilor noștri pe aceste locuri. Editura Mușatinia își pune sigiliul și dă viață unei noi și importante lucrări, adăugată volumelor apărute până acum, ce contribuie la cunoașterea și înțelegerea vieții economice a târgului Romanului în decursul istoriei Moldovei, îmbogățind patrimoniul cultural și istoric romașcan prin această nouă contribuție la viața culturală a cetății”, a precizat Emilia Țuțuianu, directorul Editura Mușatinia.

ziarulderoman.ro

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii